Tekstil ve Moda

Duck Kumaş Nedir, Duck Kumaş Özellikleri

Duck kumaş, sağlam ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. 
Duck kumaş, sıkı dokunmuş, güçlü kanvasa benzeyen ve aynı amaçlar için kullanılan bezayağı dokuma ağır, bir pamuklu kumaştır. Duck kumaşlar keten iplikler ile de yapılabilir, pamuklu olanları anlatmak için pamuklu duck kumaş ifadesi de kullanılır. Duck kumaş, kanvasa göre daha sıkı dokunmuştur. 

Günümüzde olarak pamuk ve polyester karışımı olarak da üretimi gerçekleştiren kumaş türlerine duck kumaş denilmektedir. Pamuk oranı yüksek olan bu kumaş bezi, % 65 pamuk ve % 35 polyester üzerinden hazırlanmaktadır. Böylece hem pamuğun hem de polyesterin pek çok farklı özelliklerini taşıyan ayrıcalık sağladığını söylemek mümkün. Aynı zamanda duck bezi ya da duck keten olarak da bilinmektedir. Ancak genel itibariyle aynı üründür ve aynı özellikleri göstermektedir. 

Özellikle kullanım kolaylığı ile beraber bir adım öne çıkan kumaş türleri arasında bulunmaktadır. Genellikle ağartılmamış beyaz, haki tonları, ten rengi, kahverengi veya yeşil tonları gibi soluk renklerde sunulan pamuklu duck iş kıyafetleri, kirli olsalar bile genellikle kiri çok göstermezler. 

Şimdiye kadarki en popüler iş giysisi kumaşı olan pamuk duck, ağır, düz ama güçlü bir dokuma kumaştır. Pamuklu duck, yelken kumaşlarından işçi önlüklerine, spor ayakkabılardan boyama tuvallerine, sırt çantalarından bebek arabalarına, tuvallerden çadırlara ve kum torbalarına kadar çok çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. 

Su geçirmez çeşitleri parafin ile kaplanır böylece yağmur kumaşa çarptığında, dıştaki pamuk lifleri şişerek dokumadaki ve dikiş etrafındaki boşlukları etkin bir şekilde kapatır. Parafin bariyeri ile birleştiğinde bu sistem, yağmurun geçmesini çok etkili bir şekilde durdurur. Kumaş kuruduğunda pamuklu duck tekrar nefes alabilir özelliğine geri döner. 

Duck kumaş özellikleri nelerdir 
Pek çok farklı özelliği ile duck kumaş yaygın olarak kullanılan en önemli kumaş türleri arasında bulunmaktadır. Böylece masa örtüsü ya da koltuk kılıfı ile beraber, minder ve koltuk kaplama gibi alanlarda değerlendirilmektedir.  
- Yırtılmaya ve aşınmaya karşı dayanıklıdır. 
- Fiyatı ekonomiktir. 
- Kalın bir yapıya sahiptir. 
- Pek çok değişik renk ve desen çeşidi bulunur. 
- Su ve lekeye karşı dayanıklıdır. 
- Makinede kolayca yıkanabilir. 

2 yorum:

Özellikle vintage kumaş sevenler başta olmak üzere pek çok kişi duck kumaş hakkında sorular soruyorlar. Peki, duck kumaş nedir, özellikleri nelerdir? Duck kumaş nasıldır?

Genellikle ev tekstilinde geniş bir yelpazeye sahip olan duck kumaşı farklı desenleri içinde barından ve birçok renk çeşidine sahip bir kumaştır. Son günlerde özellikle ev dekorasyonunu yenilemek isteyenlerin ilgisini çeken bu göz alıcı kumaş ayrıca kolay kullanımı ile dikkatleri çekiyor.

Duck kumaşlar genelde daha çok ev tekstili, su ve leke tutması istenmeyen mobilya, masa örtüsü gibi alanlarda kullanılan kalın, sıkı ve sert kumaş türüdür. Duck kumaş malzeme olarak % 65 pamuk, % 35 PES karışımı, sentetik ve doğal kumaşların birleşiminden oluşur. Kumaş çeşitleri arasında ev dekorasyonu, eski eşya yenilenmesi, perdelik kumaş denilince akla duck bezi olarak da gelen bu kumaş, kumaş çeşitleri arasında en spesifik amacı olanlardan bir tanesidir.