Tekstil ve Moda

Poplin Kumaş Nedir, Poplin Kumaş Özellikleri

Poplin haki tunik
Poplin kumaş, (Alm. Popelin, Fr. popeline, İng. poplin fabric) kalın atkı ipliği ve yüksek çözgü sıklığı ile atkı boyunca bir ribs efekti sağlanan, bezayağı örgü yapısında dokunmuş, genellikle merserize edilmiş penye ipliği ile üretilen pamuklu kumaşlara denir. 

Poplin kumaş, düz dokuma yatay fitilli görünümlü kumaşlardır. Sık dokunan bu poplin kumaş türünden, dikilen elbiseler; dökümlü ve yumuşak tuşeli bir yapıdadır. Poplin kumaşlar isteğe göre; yün, pamuk, ipek, rayon, polyester veya bunların birbiri ile yaptıkları karışım iplikler ile de üretilebilmektedir. Polyester, pamuk ve karışımları ile yapılan poplin kumaşları, ağır atkı iplikleri kullanıldığı için ağır ve belirgindir. Poplin kumaşları ceket, yağmurluk, gömlek vb. ürünlerde sıklıkla kullanılmaktadır. 
Pamuklu poplin kumaştan üretilen poplin gömlek. 
Poplin terimi, 15. yüzyılda Fransa'nın Avignon kentinde üretilen ve genellikle ipekten yapılan papelino isimli kumaştan gelir. Poplin 20. yüzyıla kadar yaygın olarak; ipek, pamuk veya ağır yünlü elbiseler ve kışlık giysi üretiminde kullanılmıştır. Poplin kumaşlar o dönemde döşemelik kumaş olarak da yaygın bir kullanım alanına sahipti. 

Poplin, bezayağı örgüsünde, çözgü ipliklerinin atkı ipliklerinden daha ince olduğu ve daha sık dokunan bir kumaş türüdür. Eskiden daha çok ipek iplikle ipek poplin yapılırken, günümüzde yaygın olarak merserize ince numara penye pamuk ipliğinden dokunmaktadır. Çözgüde genellikle 30/Ne, atkıda 20/1-30/1 Ne iplik kullanılır. Daha ince poplinlerse, 60/2-80/2 Ne çözgü, 60/2-30/1 Ne atkı kullanılarak dokunurlar. Çözgüden çizgili olan poplinler de vardır. Özellikle gömlek yapımında kullanılır. Kalın poplin kumaşlar ise ceket, pantolon ve trençkot yapımında kullanılır. % 100 pamuklu poplin kumaşlar; nevresim, yastık yüzü, masa örtüsü ve çarşaf yapımında da kullanılır, bu tür kumaşın yüzeyi düzenli, yapısı sık ve örtücüdür. 

Piyasada akfil kumaş adıyla da bilinen bu kumaş türü, adını geçmişte bu kumaşı üreten firmanın (Akfil Tekstil Fabrikası) adından almıştır. 

Eğer çözgü ve atkı iplikleri, yakın numara iplik ve aynı tür elyaf kullanılarak dokunursa, çizgili görünümü az olan aynı zamanda ütülemesi kolay ve kırışma özelliği daha az olan bir poplin kumaş elde edilir. 

Poplin kumaş özellikleri 
- Poplin kumaş % 100 ipek, % 100 pamuk gibi malzemelerden üretilir. 
- Sık ve ince dokunuşludur. 
- Genellikle yazlık olarak kullanılır. 
- Atkı ve çözgüde çok sık kullanılır. 
- Esnektir ve emici özelliği bulunur. 
- İnce yapısına rağmen sıcak tutar. 
- Dayanıklı ve güçlüdür. 
- Kolay kırışmazlar. 
- Ağırlık yapmaz ve hafiftir. 
- Çok yönlü kullanılan kumaş türüdür. 
- Parlak ve dokunuşu yumuşak bir özelliktedir. 
- Birçok farklı türde kıyafetin dikiminde kullanılır. 

14 yorum:

poplin kumaş kırışır mı, poplin kumaş nerelerde kullanılır, poplin kumaştan ne dikilir, poplin kumaş elbise, poplin kumaş terletir mi, poplin kumaş gömlek, poplin kumaş esnek midir, poplin kumaş fiyatları gibi sorularımın büyük bölümünün cevabını buldum.

poplin kumaş çeşitleri iki türdür;
İnce poplin: Hafif gramajlı, atkı ripsi efekti, ince iplikli, sık dokulu, bezayağı örgülü kumaşa verilen addır. Poplinden hafif fakat daha sıktır. İnce poplinler genelde penye iplikten üretilir. Yumuşak tutumlu ve ipek görünümlüdür. Kaşarlı, boyalı veya baskılı, merserizeli ve sanforize işlemlidir.
Ağır poplin: Ağır gramajlı, atkı ripsi efektli, bezayağı örgülü, yağmurluk, rüzgarlık yapımında kullanılan kumaştır. Çözgü mukavemeti atkı mukavemetinden yüksek olan bu kaba poplin su geçirmezlik ve çekmezlik aprelidir. Süet efekti verilebilir.

akfil kumaşı aslında poplin miymiş ilginç doğrusu,

Poplin elbise nedir, ince çözgü ve kalın atkı kullanarak bezayağı örgüde dokunan kumaşlara poplin denilmektedir. Eskiden ipek iplik kullanarak dokunan poplin kumaş, şimdi merserize edilmiş ince numara penye pamuk ipliğinden yapılmaktadır.

Poplin kumaş nedir, poplin özellikleri nelerdir? Poplin kumaş nasıldır? Poplin kumaş kırışır mı, poplin nerelerde kullanılır.

Poplin kumaşlar dayanıklı, güçlü yapısı ve parlak, yumuşak yüzeyi sebebiyle tercih edilen kumaşlar arasında yer alır. Tekstilde önde gelen kumaş çeşitlerinden biri olmasının yanı sıra çok yönlü bir kumaşlardır. Geçmişte ağırlıklı olarak ipek ipliklerle üretimi sağlanırken şimdilerde hem günlük hem de ünlü markaların el attığı bir kumaş haline gelmektedir. Çünkü yapı olarak sağlam ve çok yönlüdür. Eskilerden günümüze kadar farklı alanlarda çeşitli işçilik alanlarından geçmiş ve bugünde popülaritesini hala koruyan bir kumaş olarak karşımıza çıkmaktadır.

Poplin, pamuk, keten ya da ipekten sık dokunmuş ince bir kumaş türüdür. İnce çözgü ve kalın bezayağı örgüde kullanılan kumaşlara poplin denilmektedir. Eskiden ipek iplik kullanılarak dokunan poplin kumaş günümüzde merserize edilmiş ince numara penye pamuk ipliğinden dokunmaktadır.

Poplin kumaş terletir mi evet yazın giyersen terletir çünkü kışlık kumaştır, poplin kumaş yorumları nasıl, Poplin kumaş kırışır mı malzemeye göre ütü isteği değişir, Poplin kumaş özellikleri bunlardır, Poplin kumaş iç gösterir mi yok iç göstermez elbisedir, Poplin kumaş Nedir Nerelerde kullanılır, Poplin Kumaş elbise kullananlar, poplin kumaş özelliklerini ve poplin kumaş nasıl yıkanır açıklayabilir mi acaba poplin kumaş iyi mi, poplin kumaş üşütür mü, poplin kumaş kötü mü, poplin elbiseler nasıl olur, Poplin kumaş yazlık mı, çiçekli-poplin kumaş, Düz renk poplin kumaş, poplin çarşaf nedir, poplin kumaştan neler yapılır peki kışlık elbiseler yapılır genelde

Poplin kumaşlar, çözgüde genellikle 30/1 Ne, atkıda 20/1 – 30/1 Ne iplik kullanılır. Daha ince poplinlerse, 60/2-80/2 Ne çözgü, 60/2-30/1 Ne atkı kullanarak dokunurlar. Aşağıda tipik iki örnek verilmektedir.

Örnek 1: Çözgü 80/2 Ne, cm’de 55 sıklıkta, atkı 60/2 Ne, cm’de 24 sıklıkta, ağırlık 139 g/m2.

Örnek 2: Çözgü 30/1 Ne, cm’de 41,5 sıklıkta, atkı 30/1 Ne, cm’de 24 sıklıkta, ağırlık 138 g/m2.

poplin kumaşla ne dikilir, poplin kumaş çeker mi, poplin elbise, poplin kelime kökeni, poplin gömlek, poplin dokuma yapısı nasıl, poplin kumaş ne demek,

Geleneksel anlamda poplin kumaş ince ipek çözgü iplikleri kullanılarak yapılan düz bir dokuma iken artık %100 pamuktan üretiliyor, bu onu hafif kılsa da kumaş yine de gücünden bir şey kaybetmez.

Poplin kumaşın diğer ham maddeleri ise yün, poliblend, saten, suni ipek, ya da ipektir.

Poplin yumuşak dokusu ile bilinen bir kumaş türüdür. Poplin kumaşlar ince iplikler ile sık yapıda dokunarak üretilmektedir. Bu kumaşlar eskiden ipek iplikler ile dokunurken günümüzde merserize ince penye pamuklu iplikler ile dokunmaktadır.

üzerimde poplin kumaş elbise var poplin kumaş elbise tesettür olmasına rağmen kullanışlı. Terleme vb özellikler kumaş malzemesine bağlı olarak değişebilir sanırım

Poplin kumaş yorumları bile çok yardımcı oldu poplin kumaş nedir nerelerde kullanılır konusunda merak içindeydim % 100 pamuklu poplin gömlek almayı düşünüyorum.