Tekstil ve Moda

Etamin Kumaş Nedir, Etamin Kumaş Özellikleri

Etamin kumaş. 
Etamin (Alm. Etamin, Fr. étamine, İng. etamine), bezayağı örgüsüyle birlikte kullanılan uzun atlamalardan oluşan, üzerine renkli ipliklerle motifler yapılarak süsleme amacıyla yastık, pano, örtü gibi ürünlerde kullanılan, seyrek dokulu pamuklu kumaşlara denir. 

Etamin, seyrek dokunmuş ve seyrek dokunmasından dolayı üzerinde küçük küçük delikler bulunan bir kumaş çeşididir. Etamin kumaşlar genellikle pamuktan üretilse de günümüzde: ketenpolyester ya da ipek etaminlerde üretilir. Üzerinde bulunan delikler sayesinde örnekleme kolay olduğu için sıklıkla etamin işi adı verilen el işlerinde kullanılır. 
Etamin kumaş kullanım alanları. 
Etamin bağlantı, bezayağı örgüsünden bazı bağlantı noktaların çıkarılması veya bez ayağı örgüsüne bazı noktaların ilave edilmesiyle elde edilen kumaşlardır. İsmi, tanınmış el işi kumaşı etaminden gelir. Etamin tekniği ile kumaşta delikli, gözenekli bir yapı meydana getirilir. Kumaş yapısında yer yer uzun iplik atlamaları oluşur. Elek bezi olarak da bilinen bu kumaş ince ve seyrek dokuludur. 

Etamin kumaşların özellikleri 
Etamin örgülerin karakteristik özelliği, kumaşta delikli ve gevşek bir yapı oluşturmalarıdır. Gözenekli kumaş görüntüsüyle hemen tanınabilirler. Etamin örgülerin genel özellikleri şunlardır: 
- Kumaşta hücresel delikli yapı oluştururlar. 
- Atkıda ve çözgüde rapor içinde yer yer uzun iplik atlamaları vardır. 
- Kumaş diğer örgülere göre gevşek bir yapıdadır. 
- Kumaş yapısı iplik kaymalarına çok müsaittir. 
- Kumaşın boyut stabilitesi diğer örgülere göre düşüktür. 
- Kumaşın her iki yüzündeki görüntü aynıdır. 

Yastık, seccade, çarpı işi, dantel, abajur üretimi gibi birçok alanda etamin kumaş kullanılmaktadır. 

4 yorum:

Gaz Bezi diye birşey duydum etamine benziyor. Gaz bezi nedir derseniz: etamin örgüsünde daha seyrek olarak dokunan bir kumaştır.

Etamin seyrek dokunmuş ve seyrek dokunmasından dolayı üzerinde küçük küçük delikler bulunan bir çeşit pamuk, keten ya da ipek kumaş. Üzerinde bulunan delikler sayesinde örnekleme kolay olduğu için sıklıkla etamin el işi veya etamin iş adı verilen el işlerinde kullanılır.

Etamin ile otantik bir yolculuk: Yaz kumaşları arasında etaminde var diye sorabilirsiniz. Zihinlerimizdeki etamin, üzerine kanaviçe işlenen seccade kumaşlarıdır ancak bu ince ve seyrek dokulu kumaşın üzerine, sezonun öne çıkan renklerinden kanaviçe işleyerek, içine de ipek astar çalışarak mükemmel etek, elbise ve tunikler yapabilirsiniz. Cesaretiniz yoksa, keten bir elbisenin üzerine yine kanaviçe işli etamin monte ederek başlayın işe, inanın sonuca çok şaşıracaksınız.

Etamin, elek bezi olarak da bilinen bu kumaş gaz taklidi örgüler sınıfında dokunur. İnce ve seyrek dokulu bir kumaştır. Örnek: İnce Etamin: Çözgü 24/2 Ne, cm'de 17,5 sıklıkta, atkı 12/1 Ne, cm'de 15,5 sıklıkta, ağırlık 172 g/m2, en 140 cm.