Tekstil ve Moda

Blazer Nedir, Blazer Ceket Ne Demek

Lacivert blazer ceket. 
Blazer ceket, tek renkli spor cekete denir. Kravaze çift sıra düşmeli ya da tek sıra düğmeli olabilir. Düğmeler metal olur genelikle. 

Blazer, genellikle düz renkli veya çizgili, metal düğmeleri olan ve bazen göğüs cebinde bir amblem bulunan spor bir ceket türüdür. Blazer, hem resmi hem de gündelik olarak kullanım için uygundur. Genellikle kamgarn yün, pazen veya fresko gibi daha ağır kumaşlardan üretilir. Bir blazer, rahat ve hafif bir spor ceket ile klasik bir takım elbise ceketi arasındaki bir model olarak da tanımlanabilir. Blazer ceketlerin kendine has tarzını oluşturan belli başlı özellikleri bulunur. Bu özelliklerden ilk göze çarpanı metal düğmelere sahip olmalarıdır. Bir de hepsinde standart olmamak kaydıyla göğüs cebinde arma bulunan türleri de vardır. Bunun yanında blazer ceketler kesimlerine göre de farklılık gösterebilir. Öncelikle üzerlerinde bulunan düğme sayısına göre çeşitlendirilen blazer ceketler; kruvazör, iki düğmeli ve 3 düğmeli blazer olarak sıralanabilir. Kruvazör tarzı blazer ceketler, 10 düğmeye kadar çıkabilen klasik blazer modelleridir. En belirgin özelliği, ceketin orta kısmında düğmelerin daha geride bulunması suretiyle gövdenin karın kısmını tam kapatması olarak bilinir. Kruvazör tarzı blazer ceketler, ilk olarak askeri üniforma olması için tasarlanmış ancak ilerleyen yıllarda iş hayatında kullanılan modeller haline gelmiştir. Diğer öne çıkan blazer çeşitleri ise 2 düğmeli ve 3 düğmeli ceketlerdir. Genellikle 2 düğmeli blazer modelleri, daha nadir bir şekilde 3 düğmeli olarak da üretilir. Ceketin daha rahat kullanılması için üstteki düğmenin iliklenip alttaki düğmenin serbest bırakılması bir gelenek haline gelmiştir. 3 düğmeli modellerde ise sadece orta düğmenin iliklenmesi omuz bölgelerinin rahatlatılması açısından bir avantaj sağlar. Ancak daha resmi bir görünümde yine alttaki düğme serbest bırakılıp orta ve üst düğmenin iliklenmesi genel kaideler arasında sayılır. 

Blazer ceketleri kesimlerine göre ayırmak gerekirse kalıplı blazer (structured blazer) ve rahat blazer (soft blazer) modellerinden bahsedilebilir. Kalıplı blazer, adını daha çok omuz kesiminin farklılığından alır. Omuz vatkası, kol başlangıcına kadar uzanır ve cekete vücudun doğal şeklini yansıtan net bir görünüm verir. Blazer kesimi, kol ve gövde uyumu bakımından diğer ceket kesimleri ile benzerlik gösterir. Blazer ceketin kol uzunluğunun bilek kemiğinize dokunacak ölçüde olması ve böylece gömlek manşetinin dörtte birinin görünmesi ideal olarak kabul edilir. Kalıplı blazer ceketlerin gövde kısmı ise vücuda oturmalıdır. Ceketin üst düğmesini ilikleyerek vücuda oturup oturmadığı kontrol edilebilir. Kalıplı kesime göre daha rahat bir kullanım sunan soft blazer modelleri de ağır bir kumaştan ve ölçülü bir kesimden oluşur. Kol ve gövde kesimi kalıplı blazer modeller ile neredeyse aynıdır. Bu tarz, hem işte hem de iş dışında rahatlıkla tercih edilebilir. Aralarındaki en büyük fark ise omuz bölgelerindedir. Soft blazer ceketler, düşük omuzlu bir görünüm verirken omuz vatkaları bulunan kalıplı blazer ceketler daha dik açılı bir görüntü sunar. Soft blazer modellerinin genellikle astarsız olması vücuda daha ince bir şekilde oturmasını sağlar. Bu özellik ise soft blazer modellerini yaz ayları için ideal hale getirir. 

3 yorum:

Blazer stil ne demek kısaca: Blazer ceket modellerinden aşina olunan kavram tek renkli giyim tarzını ifade eder. Ya da, aynı renk tonlarına yakın bir giyim modelidir.

Blazer ceket nedir: Kruvaze kapanan metal düğmeli spor ceket.

Blazer elbise ne demek; Takım elbise ceketine benzeyen fakat genellikle astarsız, patch pocket (yama cepli) ve metal düğmeli, hafif ceket.