|
Sari kumaşlar; süslü, parlak ve renkli kumaşlardır. |
Sari (saree), Hintli kadınlar tarafından giyilen, başı ve bedeni örten zengin işlemeli giysidir. Sari Hindistanlı kadınlar tarafından eteklik olarak kullanılan iki kenarı
bordürlü, renkli kumaşlardır.
Pamuklu,
ipekli veya
sentetik kumaştan uzun, geniş şeritten oluşur ve figürün çevresine sarılarak belde tutturulur. Bir kenarı göğüs üstünden çaprazlama geçerek arkada serbest şekilde sallanır. Ayrıca baş üstüne de atılır. Turistik değeri önemlidir.
Sari, Hindistan'daki kadınların oldukça yaygın olarak giydikleri dış elbiselik olarak bedenlerine sardıkları kumaşlardır. Sari kumaşın boyu genel olarak üç ile beş metre arasında değişir. Görünümü parlak, renkli ve işlemelidir. Tarihte, ipek ve pamuklu malzemelerden yapımına uzun yıllardır devam edilmiştir fakat son yıllarda, tekstil dünyasındaki değişimlerle beraber sentetik ipliklerden sari elbiseler üretilmektedir.
Kadınların kullandığı bu kumaş bedene sarılarak ucu omuzdan aşağı sarkıtılır ya da başa örtülür. MÖ 2. yüzyıldan günümüze kadar ulaşan kabartmalarda belden yukarısı çıplak durumda olan kadın ve erkeklerin sariyi kalçalarına sararak önde bir çeşit kıvrım oluşturacak şekilde bacaklarına sardıkları görülür. Yıllar içinde sari kullanımının büyük değişiklik yaşadığı söylenemez. Hindu kadınlar genel olarak sariyi kısa bir bluz ve bir etek üstüne giyerler ve kumaşı katlayarak eteğin içine sokarlar ve böylelikle uzun bir etek giymiş görünümü verirler.
0 yorum:
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.