Tekstil ve Moda

Bandaj Nedir, Bandaj Ne Demek

Bandaj kullanım alanları. 
Bandaj ya da sargı bezi (bandage), yara üzerindeki  sargıyı  yerinde tutmak amacıyla kullanılan tekstil ürünlerine denir. Bandajlar, pamuk, viskon, polyester, naylon, elastan vb. ipliklerden; dokuma, örme veya dokusuz yüzey (nonwoven) teknikleri kullanılarak üretilirler. Bandaj, herhangi bir yaralanma olduğu takdirde yaraya konan pansuman bezini sarmaya ya da sargıyı desteklemeye yarar. Kırıklarda, bölgenin tespiti ve hareketsizliğini sağlamak için de kullanılır. Yarayı dış etkilerden korumak, kol ve bacaklardaki kanamaları durdurmak ve şişlikleri önlemek amacıyla da kullanılır. Tam boyutlu ciddi yaralanmalar için kullanılan küçük pansuman gibi yapışkan bandaj bulunmaktadır. 

Bandajın en yaygın kullanımı, yara üzerindeki sargıyı yerinde tutmaktır. Böyle bir bandaj, sağlamlaştırılmış, ağılaştırılmış ve sterilize edilmiş, çeşitli uzunluk ve genişliklerde şeritler halinde kesilmiş pamuk veya viskon düz dokuma kumaştır. Bir diğer bandaj tipi, burkulmuş bir bileği veya dokuyu desteklemek için kullanılan esnek bandajdır. Yüksek bükümlü pamuk veya krep iplikler ile dokunmasından dolayı elastik özelliklere sahiptir. Bandaj tersinir olarak uzayıp kısalabilir ve bir eklem etrafında uygulandığında iyileşme süresince gerilimini korur. Aynı özellik biri normal diğeri yüksek gerilim altında iki tip çözgü ile dokunan bandajlarda da elde edilir. Bu fonksiyon yuvarlak örme makinelerinde tüp formunda örülmüş bir bandaj tarafından da yerine getirilebilir. Bu tip bandajlarda % 25 elastik iplik kullanılır. 

Basınç bandajları, bir diğer bandaj çeşididir. Derin damar thrombosisi, bacak ülseri ve varisli damarların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır. Nonwoven ortopedik yastık bandajları ve plasterler altında kullanılır. Nonwoven ortopedik yastık bandajları, polyester ve polipropilen liflerinden üretilir. İmplant edilmeyen materyallerden olan ve cerrahide önemli fonksiyonlara sahip diğer materyaller gaze, lint ve tampondur. Gaze seyrek bir dokumadır. Parafin vaks ile kaplandığında yanık ve haşlanmaların tedavisinde ilaç sürmek veya ifrazatı temizlemek için kullanılır. Cerrahi uygulamalarda kanı silmek için pens ucuna tutturulmuş olarak kullanıldığında absorbent bir materyal olarak görev yapar. Lint, pamuklu bezayağı kumaştan oluşan, bir yüzü düz, diğer yüzü tüylü bir bezdir. Cerrahide sargı amacı ile kullanılır. Tampon ise, yüksek absorbent bir materyaldir. Lif kaybını veya yaraya yapışmasını önlemek için nonwoven kumaşla kaplıdır. 

Bandaj aynı zamanda spor müsabakalarında eklemleri korumak amacıyla kullanılır. 

0 yorum: