Tekstil ve Moda

Likra Nedir, Elastan, Spandex (Lycra)

Likralı kumaşlardan yapılan elbiseler oldukça esnek olduğu için vücut hareketlerini engellemez. 
Likra (Lycra), spandex (elastan) elyafının ticari adıdır. Yüksek uzama yeteneğine sahip lif çeşitleri elastomer (elastik) lif olarak sınıflandırılır ve ülkemizde söz konusu elyaflar, yaygın olarak likra adıyla bilinir. Bu lifler kopmadan çok yüksek bir uzama (% 400-800) oranı gösteren ve kopma noktasına kadarki uzamalarda hızlı bir şekilde tamamen eski haline dönebilen liflerdir. Likra, elastik özelliklere sahip bu elyafın ticari adıdır. Teknik olarak elastomer lif denebilir. Oldukça esnek güçlü ve dayanıklı bir liftir. 

Kimyager C. L. Sandquist ve Joseph Shivers tarafından bulunmuştur. Likra iplikler ise en basit anlamıyla, filament haldeki sentetik likra elyaflarından oluşan ipliklerdir. Oldukça yaygın bir kullanım alanına sahip olan likranın günümüzde önemi büyüktür. Likra elyafının karakteristik özelliği çok yüksek uzama yeteneği ve yapısında bozulma olmadan geri dönebilmesidir. Likra lif kullanıldığı ürünlere; rahatlık, vücuda uyum ve hareket özgürlüğü gibi eşsiz özellikler katar. Likra genelde elastik ve yıkandığında en ve boydan çeken bir lif türüdür. 

Bu lifler doğal kauçuktan üretildikleri gibi sentetik olarak da elde edilirler. Doğal kauçuktan elde edilen esnek lifler uzun süreden beri tekstil alanında kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda artan bu tür gereksinimlerin sadece doğal kauçuk lifleri ile karşılanması güçleşmiştir. Bu nedenle kauçuk liflerinin yerine geçebilecek elastomerik maddeler aranmıştır. Bunun sonucu kauçuktan daha üstün esneklik gösteren, aynı zamanda aşınmaya dayanıklı, kimyasal stabilitesi yüksek, daha hafif, kolay ve iyi boyanabilen bazı sentetik maddeler elde edilmiştir. Günümüzde elastomer liflerin kullanımı geniş bir alana yayılmış olup pamuk, viskon, poliester, poliamid lifleri ile elastomer liflerin karışımından üretilen ürünler günlük kullanıma girmiştir. Bu lifler moleküler zincir ağından oluşur ve yüksek amorf bölgeleri çapraz bağlarla birleştirilmiştir. Uzama halinde bu amorf bölgeler daha fazla oryante olurlar ve yapı olarak daha kristalleşir. Uzama, yapıdaki çapraz bağların moleküllerin daha fazla hareketini sınırlayıncaya kadar devaın eder. Eğer bu noktada elastomer life daha fazla kuvvet uygulanır ise moleküler bozuşma oluşur ve uzama özelliklerinde azalma meydana gelir. 

Elastomer lifler; 
a. Çapraz bağlanmış doğal ve sentetik kauçuk, 
b. Poliüretan (spandeks, likra), 
c. Aridex (çapraz bağlanmış poliakrilat) liflerini kapsamaktadır. 
Likra leggings pantolon. 
Likra (elastomer) lifinin kullanım alanları, doğal kauçuktan daha pahalı olduğu için giyim amaçlı kullanımı daha kısıtlıdır. Bununla beraber esnekliğin gerekli olduğu korseler, kayak giysileri, mayo, spor giyim, tayt, giysilerin örgü yakaları, streç kumaşlar, kemerler, leggings, kuşaklar, mayolar, varis çorapları, cerrahi bantlar ve çorapların yapımında ile örgü astarlık kumaşlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. 

26 yorum:

likra halk arasından esnek olan bütün kumaşların adı olarak biliniyor, uzayan bir kumaş varsa hepsine likralı kumaş deniyor bu doğru mu yoksa başka esneklik sağlayan lif türleri var mı

var tabi ki likra sadece bir firmanın ürettiği lifin ticari adıdır, uzayan lifler için kullanılması gereken isim elastan olmalıdır. elastan lifi genel bir başlıktır ve likrayı da kapsar

Spandex, Lycra or elastane is a synthetic fiber known for its exceptional elasticity. lycra fibers are produced in four different ways: melt extrusion, reaction spinning, solution dry spinning, and solution wet spinning. All of these methods include the initial step of reacting monomers to produce a prepolymer. Once the prepolymer is formed, it is reacted further in various ways and drawn out to make the fibers. Lycra is stronger and more durable than natural rubber.

Elastan Genel Özellikleri;

195–200 °C’de yumuşama başlar. 230-240°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda erir.

Hidrofob bir ipliktir. Ancak % 0,03 ile % 1,5 arasında oranlarda nem alır.

Yüksek esneme yeteneği yanında, uzun süre kullanma özelliğine sahiptir. Çok iyi esneme ve geri dönme özelliği vardır. Elastikiyet katsayısı çok yüksektir. En çok uzayan ve esneyen liflerden biridir.

İnce, ipeksi bir tutumu vardır. Hijyenitesi iyidir. Vücutla teması mükemmeldir, elastanla yapılan giysiler rahatsız etmez.

Elastan iplik, kumaş üretiminde yalnız olarak kullanılmaz. Kumaşta ana ipliğin yanında yardımcı iplik olarak kullanılır.

Merhabalar. Likralı dabıl kumaş elbise alcm. Sizce elbise için uygun bir kumaş mıdir ?

Merhaba nylon lycra 175 deneye üretilir mi sadece sadece 150 ve 200 denye mi üretilir ayrıca içindeki elastanın numarasını nasıl tespit ederiz

bulmacalarda çıkan; çok esnek bir kumaş türü? sorusunun cevabı olan sözcük.

esnek kumaşlardan likra, özellikle; kadın çorapları, mayo ve spor giyimde önemli bir kullanım alanına sahiptir. Dokuma kumaş üretiminde hiç, örme kumaş üretiminde ise çok az kullanılmaktadır.

Double Face (Çift katlı) Örgülerin Tanımı: Double face ya da dabıl feys, her iki yüzü de genellikle farklı renklerde ve dışa gelebilecek şekilde örülmüş (her iki tarafı da kullanılabilen), çift plaka interlok kumaştır, bu çift yönlü dabıl kumaşlar likradan yapılırsa likralı dabıl face kumaş denir, esnek ve ön ve arkası da kullanılabilen kumaş ve bu kumaşlardan elde edilen elbiselerdir.

likra o kadar talep görmeye başladı ki likralı kumaş çılgınlığı başladı, yüzde yüz pamuklu pantolonlar bile o % 100 pamuk değil artık, geçenlerde pamuklu pantolon aradım, yünlü kumaş pantolonlar terlettiği işyerinde pamuklu pantolon tercih etmeye başladım ama hepsine istisnasız % 1-2 oranında elastan iplik eklemişler

bende destekliyorum serbestliği, işyerinde özellikle kamuda kumaş elbise zorunluluğu kalksın, likralı esnek vücuda yapışan tayt ve pantolonlarımızı her yerde giyebilelim :)

evet bende de çıktı bulmaca esnek sentetik lifler

likralı pamuk pantolonlar güzel ama dikkat etmenizi tavsiye edeceğim bir şey var likralı pamuk elbiseleri siyah almayın likra sentetik olduğu için üzerine toz çekiyor ve kirli bir görünüm oluşturuyor, likrali giysiler için siyah harici renkleri tercih edin, siyah elbise için ise %100 pamuk alın gayet güzel.

Merhaba latex alerjim var hangi kumaş türlerinde latex bulunmamaktadır? Tamam

merhaba bende bı kıyafet eldım geceelrde yuızde 50 pamuk yuzde 50 elastan yazıyor bunun boyu nasıl kalıcı uzar sundurdugumdekı kalıcı halını alır ?

likra, stretch kumaş olarak bazı elbiselerde kullanılması neredeyse bir gereklilik halini almış durumda.

havalar soğudu demek ki her yerde akrilik görmeye başladıysam

Likra/Elastan: Düşük ısıda yıkanılması önerilen bir kumaştır. Esneme özelliği nedeniyle, dayanıklı, güçlü yapıdaki dokuma türüne dahil olmaktadır.

merhaba ben gecenelrde yuzde95 pamuk yuzxde 5 elastan yazan pantolon aldım jean degıl orme kıslık kuams gıbı bısey nasıl 1 beden daralır sıcask ısıda utuledım daralmadı ? oncesınde haynar su doktum daralmadı cekemdı .yanı cektı gıbı ama yarımcm anca daha nasıl darlır 1 beden kucülur.

merhaba bazı tekstil ürünlerine artık çekme payı üretim aşamasında yapılıyor, yani elbiseleri sıcak suda yıkasanız bile çekmiyor bu hatayı fabrikada duzeltiyorlar. Elbiseyi 1 beden büyük almaya gerek yok üzerinize tam oturan elbiseyi alın

Likra ithal kumas nedir

Elastan Elyaf nedir elastan elyaf özellikleri neler : Poliuretan elastomer elyafın uluslararası sözleşmelerdeki adı. Esneme özelliği ve yırtılmaya direnci çok yüksek bir elyaf. Yırtılmadan % 500-800 arası uzatılabilir. Çekme kuvveti kalktıktan sonra başlangıçtaki boyuna kısalır.

likra: elastomer yapıda sentetik liflerin ticari adı.

lycra elastomerik elyaflar ve özellikleri, elastomer lif çeşitleri neler, spandeks nedir, likra nedir,likralı kumaşlar ve iplikler, elastan ve spandex nedir, likra kullanım alanları nelerdir

o meşhur elasthan kumaş buradaymış

ligra nedir be diye sormuştum arkadaşa ilk duyduğunda ligralı kumaş :D