Tekstil ve Moda

Yalancı Büküm Nedir, Yalancı Bükümlü Ne Demek

İpliğe verilen büküm ile yalancı büküm işleminin karşılaştırılması. 
Yalancı büküm (Alm. Falschdraht, Fr. fausse torsion, İng. false twist, false twisting), bir lif demetinin iki ucu, aralarında belirli uzaklık bulunan iki çift dönen silindirler tarafından tutulurken, ortada yer alan bir noktadan büküldüğünde, büküm elemanından önce ve sonra, eşit ve ters yönde büküm alması ve büküm elemanından sonra akan lif demetinin bükümünün sıfır olması; ancak lifler arasında tutuculuğun sağlanmasıdır. 

Yalancı bükümde, iki ucundan tutulan bir lif demetinin, bu sabit noktalar arasında herhangi bir yerinden bükülmesi sonucunda verilir. Sonuçta, oluşan iplik üzerindeki net büküm sıfırdır. Çünkü büküm elemanının her iki yanında da birbirine ters yönde ve eşit sayıda büküm oluşmuştur. Yalancı büküm sürecinde öncelikle ipliğin merkezindeki lifler büküm alır, dış yüzeydeki lifler ise etkilenmezler. Ancak büküm elemanından sonra, merkezdeki bu lifler eski paralel hallerine dönerken dış yüzeydeki lifler ise tersi yönde iplik gövdesinin üzerine sarılırlar ve kemerli bir yapı oluştururlar. 

Air-jet eğirme sistemi ile iplik üretimi, yalancı büküm prensibine dayanmaktadır. Sistem 1985 yılında Japon Murata firmasından Teiji Nakahara ve Toshifumi Morihashi tarafından geliştirilmiş ve patenti alınmıştır. Bu sistemin genel olarak avantajları, yüksek üretim hızı ve ring ipliğine göre daha az tüylü oluşudur. Dezavantajı ise mukavemetinin ring ipliği kadar yüksek olmayışıdır. Air-jet iplik eğirme sisteminde, bant formundaki lifler doğrudan makinenin çekim bölgesine beslenmektedir. Çıkış silindirinden sonra lif demeti ilk hava jetinde yalancı büküm alır. İkinci hava jetinde ise daha düşük ve ilk hava jetine göre ters yöndeki bir hava akımı etkisiyle dış yüzeyde kalan lifler merkezdeki liflerin üzerine bir kemer şeklinde sarılır. 

2 yorum:

yalancı büküm işlemini ilk defa duyduğumda şaşırmıştım

Ngihancım neye bu kadar şaşırdın yöntem işte sen bide false twisti duy