Tekstil ve Moda

Kohezyon Nedir, Kohezyon Ne Demek

Kohezyon, bir maddenin moleküllerini bir arada tutan çekim kuvveti. Kohezyon kelimesi Latince: cohaerere, bir arada bulunma anlamındadır, molekül çekim kuvveti demektir. Aynı cins moleküllerin arasındaki çekim kuvvetine denir. Kohezyon sıvı ve katı (gazlarda ihmal edilebilecek kadar küçüktür) maddelerde görülür. Bu maddelerin moleküllerindeki pozitif ve negatif yükler arasında oluşur. Bağların ömrü saniyenin trilyonda biri kadardır; ancak komşu moleküller arasında sürekli yeni bağ kurulur ve bu da bileşiği bir arada tutar. Bu olgu sonucunda sıvılardaki yüzey gerilimi adı verilen olgu meydana gelir. 

Bitkilere etkisi 
Hidrojen bağlarının sonucunda gerçekleşen kohezyon, bitkilerde suyun zıt yönde taşınmasını mümkün kılar. Su bitkilerdeki odun borularından yukarı çıkarılırken kohezyon ve adhezyon sonucu oluşan hidrojen bağları rol oynar. 

1 yorum:

Uygulanan hava basıncıyla doğal/rejenere elyaf ve parlak iplik filamanlarının basınçlı hava ile birbirine karışması ve filamanların birbirine tutunması (kohezyon) sağlanmaktadır.