|
Siyah, geçmişten günümüze insanlık tarihindeki önemli renklerden biridir. |
Siyah ya da kara (Alm. schwarz; Fr. noir; İng. black), hiç bir dalga boyunu yansıtmayan ve üzerine düşen tüm ışığı soğuran tarafsız renktir. Siyah, bütün ışınları emen, hiçbir ışını yansıtmayan en koyu renk, ışıksız, karanlık gece rengi, kömür rengidir. Siyahı dramatik bir renk olarak görme eğiliminde olsak da, psikolojide olduğu kadar markalaşmada da lüks, zarafet, gizem ve gücün nihai ifadesi olarak kabul edilir.
Siyah tüm renklerin en koyu olanıdır, hex renk kodu #000000 olan renk, tamamen
akromatiktir (tonsuzdur) ve üzerine gelen tüm ışığı emer. Siyah renk; asaletin, resmiyetin rengidir ve ciddiyet gerektiren ortamlarda tercih edilir. Toplumsal ve kültürel farklılıklara göre değişmekle birlikte genellikle yas rengi olarak kabul edilip cenaze törenlerinde tercih edilir.
Siyah renk ciddiyete dikkat çeker, aynı zamanda siyah tartışmalı bir renktir. Bir taraftan karanlık güçler, suç ve kötülük ile düşünülürken diğer taraftan sadakat, sebat, dayanıklılık, ihtiyat, bilgelik ve güvenilirlik ile ilişkilendirilir. Bir tarafta yönetim ve güç anlamına gelirken diğer taraftan kara talihteki renktir; acı, keder ve yas anlamına gelir. Siyah, pek çok insan için kıyafet rengidir. Bazıları siyahı güçlü, şık ve ciddi görünmek için kullanır. Bazıları ise fazla bir anlam yüklemez sadece daha zayıf gösterdiği için tercih eder.
Siyah renk, kişinin hayatında oldukça etkilidir. Siyah yalnızlığın, gizemin ve dengenin rengidir. Siyah uç bir renktir ve marjinaldir. Gücü, öz güveni, disiplini ve kudreti simgeler. Bunun yanı sıra, siyah özellikle ölümün ve matemin rengidir, tarih boyunca ölüm korkusunu simgelemiştir. Bunların yanı sıra siyahın kullanılmasının insan üzerinde olumlu etkileri de vardır, bunlardan biri arka fonda kullanılan siyah rengin konsantrasyonu arttırmasıdır. Siyaha yakın bir renk olan
gri ise kaçışı, içe kapanıklığı ve karamsarlığı simgeler.
4 yorum:
Giyimde çok kullanılsa da ev dekorasyonunda renklerin psikolojik etkisi denilince siyahı hemen es geçme eğilimindeyiz çünkü iç karartıcı kötülük, yas ve ölümle özdeşleştirilir. Ama diğer yandan da bilgeliğin rengidir. Ev dekorasyonunda siyah küçük miktarlarda kontrast renklerle birlikte kullanılır. Doğru kullanıldığında alana derinlik ve zarafet katar.
siyah giymek ne demek, siyahın anlamı nedir, siyahın manası nedir, kara renk giysi nedir, siyah renk anlam nedir, siyah ne anlama gelir,
Siyah, sanatta şimdiye kadar kullanılan en eski pigmentlerden biridir. Fransa'daki Lascaux Mağarası'nın duvarlarında kullanılmıştır.
türküde geçen renk siyah giyme toz olur beyaz giyme söz olur.
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.