Suni organik boyalar aşağıdaki gruplara ayrılır.
Asit boyalar: Yün, ipek ve hayvansal liflerin boyanmasında ve jütün boyanmasında kullanılır.
Bazik boyalar: Pamuk, suni ipek ve diğer bitkisel liflerin boyanmasında (çoğunlukla tanenli mordan üzerine) seyrek olarakta yün ve ipeğin boyanmasında kullanılır.
Subsantif (doğru çeken) boyalar: Pamuk, suni ipek, (asetat ipeği hariç) diğer bitkisel liflerin, seyrek olarakta suni ipek ve karışık liflerin boyanmasında kullanılır.
Kükürt boyaları: Özellikle pamuk ve yapay ipeğin boyanmasında kullanılır. Lifleri koruyucu madde kullanarak boyamak mümkündür. Yün de bu boya çeşidi lifleri çürüttüğü için kullanılmaz.
Küp boyalar: Pamuk ve yapay ipeğin boyasında kullanılır.
Lif üzerinde oluşan boyalar:
- Erimeyen azo boyaları: Pamuk ve yapay ipeğin boyanmasında kullanılır.
- Anilin siyahı: Özellikle pamuklu kumaşların boyanmasında kullanılır.
Mordanlı boyalar: Bu gruptaki boyalar lifleri metal oksitleri ve tuzları ile (mordanlar) boyarlar. Mordanlı boyalar pamuğun boyanmasında kullanılmazlar. Yün ve ipeğin boyanmasında bu tip boyalar kullanılmaktadır. Doğal bitkisel boyalar da mordanlı boyalar grubuna girerler.
Asetat ipeği ve sentetik liflerin boyaları: Bu grup boyalar özel boyalardır. Bu boyaların kullanımı kolay ve ucuz olduğundan çok tutulmuş ve bitkisel boyaların yerini almıştır. Bitkisel boyalar kadar kalıcı ve parlaklığını uzun süre koruyamadıkları için çok kaliteli sayılmazlar. Renk zenginliği ve renk uyumu çok fazla sağlanamaz.
0 yorum:
Yorum Gönder