Türk tekstil sektörü katma değerli ürün üretimi ve markalaşma ile öne çıkmaya başladı. |
Türk tekstil sektörü kendini yenilemeyi ve dönüştürmeyi başarmaktadır, bunun en önemli göstergesi ise yapılan ihracat miktarlarının artışı ve sektörün önemli bir oranda cari fazla vermesi olarak gösterilebilir. Türkiye’de ihracat rakamlarına bakıldığı zaman tekstil sektörü, otomotiv endüstrisinin ardından ikinci sırada yer aldığı görülmektedir ancak bu durum sektörlerin yaptığı ithalat rakamlarını da göz önüne aldığımızda değişmektedir. Yani ihracatın ithalatı karşılama dengesi, bilinen adıyla cari denge ya da hangisinin fazla olduğuna bağlı olarak; cari açık veya cari fazla bakımından değerlendirildiğinde ise tekstil sektörü açık ara öne geçmektedir. İhracat yapmak için ithalat yapan otomotiv endüstrisinde cari denge nerdeyse başa baş hale gelmekte ve sektörün ihracat rakamları ile karşılaştırıldığında küçük oranlarda cari fazla vermektedir.
Tekstil sektörünün ülkedeki istihdama verdiği yoğun destek, özellikle kadın istihdam oranının yüksek olması, sağladığı önemli orandaki istihdama ek olarak; tarım, makine endüstrisi, petro-kimya, boya, hayvancılık ve enerji gibi sektörleri doğrudan desteklemektedir. Meydana getirdiği doğrudan ve toplam brüt katma değerin fazla olması, yani milli gelire olan katkısının ülkemizdeki tüm sektörler içinde en yüksek olması, teşviklere en hızlı ve yüksek geri dönüş sağlayan endüstri kolu olması; sektörün, Türkiye açısından önemli ve stratejik konumda olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Ülke içinde en fazla net dış fazla, dolayısı ile cari açığa en fazla olumlu katkı yapan sektör olarak öne çıkan tekstil endüstrisini desteklemek ve sağladığı cari fazla miktarını artırmak için dokusuz yüzeyler gibi katma değerli ürünlerin üretime hız verilmelidir.
Günümüzde hangi sektörde faaliyet gösterildiğine bakılmaksızın, piyasa oyuncuları ancak teknoloji yönetimi ve yenilikçi yaklaşımlar ile sürdürülebilir küresel rekabet içinde var olmaktadır. Türkiye’deki dokusuz yüzeyler sektörünün, araştırma-geliştirme çalışmalarına ve inovasyona önem vermesiyle, küresel anlamda pazarda rekabetçi ve yenilikçi bir seviyeye gelinmesine, katma değerli ürünler ve uygun pazarlama teknikleri ile milli gelirin yükselmesine ve ülke refahının artmasına katkı sağlayacaktır.
2 yorum:
türk tekstil sektörünün ekonomiye katkıları, türkiye için tekstilin önemi, ülkemizde tekstil sanayi ne ifade eder iyi açıklanmış anlamayanlar da anlar inşallah.
Türkiye'nin tekstil piyasası, tekstil alanında üretilen kazanç, tekstilin Türkiye için önemi nedir, ülkemizde tekstil endüstrisinin değeri ne demek,
Yorum Gönder