2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Denim Kumaş Nedir, Denim Kumaş Özellikleri 👖

Kot elbiseler, günümüzde en çok kullanılan ve tercih edilen giysi türlerinden biridir. 
Denim kumaş ya da kot kumaş (Alm. Denim, Fr. denim, İng. denim), çoğunlukla pamuk ipliğinden üretilen, genellikle atkısı boyasız, çözgüsü indigo boyarmadde ile boyalı, dimi ya da bez ayağı yapısında dokuma kumaşa denir. Denim giysiler, çözgü ipliklerinin indigo boyalarla boyandığı çözgü yüzlü pamuklu kumaştan yapılır. Bu giysiler, onlara yıpranmış bir görünüm vermek için özel bir dizi yıkama işlemine tabi tutulur. 

Denim kumaşlar dokuma örgüsündeki çözgüsünün dışarıda olması dolayısıyla rengini kumaşın çözgüsünün renginden alır. Türk Dil Kurumu sözlüğündeki tanımı giysi yapılan bir tür mavi, kaba pamuklu kumaş, blucin olarak belirtilmektedir. 

Jean giysi üretiminde kullanılan kumaşlar genellikle % 100 pamuklu denimdir. Son yıllarda % 65 polyester, % 35 pamuk veya % 35 polyester % 65 pamuk karışımı gibi değişik oranlarda harman denim kumaşlar da üretilmektedir. Ayrıca bazı pantolon modellerinde yüzde bir veya iki şeklinde küçük oranlarda pamuğun yanına elastan (likra) iplik kullanılmaktadır. Pamuklu denim elbise modellerinde kumaş içindeki likralı iplik oranı arttıkça, daha fazla esneklik ve hareket kolaylığı sağlanmaktadır. Denim kumaşının en belirgin özelliği dayanıklı ve uzun ömürlü olmasıdır. Yıpranma oranını düşürmek için ürünlerin ters çevrilerek yıkanması önerilir. Ütülemeye gerek yoktur illa ki ütülenecekse ütüleme işleminde, buhar kullanımı önerilir. 

Denim Kumaş Özellikleri 
Denim kumaşlar, pamuk ipliğinden dokunan veya çoğunluğu pamuktan oluşan, dimi örgüsüne sahip bir tür kumaştır. Denim kumaş kaba ve genellikle pamuklu bir kumaş türüdür. Denim kumaşın üretiminde pamuk ipliği kullanılır. Sentetik iplik kullanılmadığı için denim kumaş teri emen yapısı vardır ve oldukça sağlıklı bir kumaş cinsidir. Dayanıklılığı ve geç kirlenmesi, az hatta hiç kırışmaması gibi özellikleri nedeniyle çok tutulmaktadır. 

Denim kumaşlar, uzun yıllar önce kullanılmaya başlayan fakat hala popülerliğini kaybetmeyen bir kumaş türüdür. Denim kumaşın en belirgin özelliği; çözgü ipliğinin indigo boyar madde ile boyanmış, atkı ipliklerinin ise boyanmamış doğal renginde yani ekru renkli olmasıdır. Denim kumaş halk arasında blue jeans olarak adlandırılır fakat blue jeans denim kumaşlardan üretilmiş özellikle pantolon olan tüm giysilere verilen addır. Denim kumaş ise; spor giyim ve blue jeans yapımında kullanılan kaba, dayanıklı ve kullanışlı bir kumaş türü olup genellikle tek katlı % 100 pamuk ipliğinden üretilenleri tercih edilir. Denim kumaşlar; indigo boyar maddesi ile boyanmış iplikler değişik dokuma kumaş örgüleri ile dokunsa da klasik denim kumaşları örgüsü gabardin olarak adlandırılan dimi örgüsü ile üretilmektedir. 

Oldukça popüler olan denim kumaşa olan talep tüm dünyada oldukça fazladır. Denim kumaşın klasik rengi mavidir. Ancak son yıllarda siyah başta olmak giyim sektörü denim kumaşı çok daha geniş bir yelpazede kullanmaktadır. Özellikle gençlerin denim giysileri tercih ettikleri ve severek giydikleri bilinmektedir. Sadece gençler tarafından kullanılmayıp; çocuk, kadın, erkek her yaşta insanın tercih ettiği günlük giyim ve spor tarzda giysiler denim kumaştan imal edilmektedir. Denim kumaşlar; gömlek, erkek-kadın pantolon, kadın giysisi, etek, ceket, mont, şapka ve aksesuar gibi tekstil ürünlerinde kullanılmaktadır. 
Denim pantolon denilince akla mavi gelse de siyah, beyaz ve gri gibi değişik renklerde üretilmektedir.  
Kot ile Denim Farkı Nedir 
Kot kumaş, İngilizce'deki blucin (denim) kelimesinin Türkçe'deki karşılığı olarak kullanılır. Sözlük anlamı: giysi yapılan bir tür mavi, kaba pamuklu kumaştır. 

Kot sözcüğünün Türkçeye yerleşmesinin asıl nedeni, bu ismin Türkiye'de blucini (ing: blue jeans) üreten ilk kişinin soyadından geliyor olmasıdır. Türkiye'deki ilk kot üretimini yapan, Muhteşem Kot, 1940 yılında Fransa'ya yaptığı bir gezide blucinle karşılaşır. 

Pantolonun sağlamlığına ve dikim tarzına hayran kalan Muhteşem Kot, bu kumaşı Türkiye'de üretmeye karar verir. Türkiye'ye döndüğünde, bu kumaşı üretmeyi başarır ve 1960 yılına gelindiğinde günde 200 adet kot pantolon üretimini yakalamıştır. Bu kumaş, o dönemde özellikle gençler tarafından çok tutulur. 1960 yılında kot adını markalaştırılır. Böylece denim kumaşlar artık kot olarak anılmaya başlar. 

Ancak 1980'li yıllara Turgut Özal dönemi gelindiğinde serbest piyasa ekonomisiyle gümrük kapıları açılır ve daha kaliteli ve rekabet gücü yüksek yabancı markaların yerli piyasaya girmesiyle o günlere kadar birinci sırada ve piyasada tekel olan Kot marka blucin artık ikinci sınıf olmuştur. Böylece satışları düşen firma 1992 yılında üretimi durdurur ve kot pantolon fabrikasını kiraya verir. 

Denim kumaş tarihindeki kilometre taşları 

Jean pantolonu kim icat etti 
18'inci yüzyılda dayanaklılığı nedeniyle işçi giysilerinde kullanılan sert ve sağlam kumaşlardan 19. yüzyılda maden işçileri için dayanıklı pantolonlar yapılmaya başlanmıştır. Pantolonunun seri üretimini 1800'lü yılların sonlarında Levi Strauss başlattı. 1873'te Levi Strauss ve Jacob Davis, ağır işler yaparken cebin ve dikişlerin patlamasını önleyen rivetli iş pantolonunun patentini aldı. Denim, 1800'lerin sonlarında ve 1900'lerin ortalarında, çiftçiler, endüstriyel giyimde işçiler ve madencilerin temel kıyafetidir. 

İlk kot pantolon neyden yapılmıştır 
Günümüzde kot pantolonlar pamuktan yapılıyor ve bazı modellerde az miktarda elastan içeriyor olsa da; ilk kot pantolon, kenevirden yapılmıştır; hatta kanvas kelimesi önceleri kenevir ürünlerine verilen genel isimdir. 

Üretilen ilk seri üretim kot mavi renkli değildir 
Kot kumaşlar, mavi renkli indigo boya ile boyanıp mavi renk ile özdeşleşmiş ve blue jean ismini almıştır. Levi Strauss tarafından üretilen ilk seri üretim kot pantolonun rengi belki şaşıracaksınız ama kahverengi olarak tarihe geçmiştir. 

İlk kot pantolonlar çok sert yapıdadır 
Denim ürünler, 1970'li yıllara kadar, hiçbir yıkama, taşlama işlemine tabi tutulmaksızın, sadece haşılı sökülerek satışa sunuldukları için çok sert tutumlu ürünler olarak kabul edilmişlerdir. Ancak günümüzde kot kumaşlar yumuşak yapıya sahip olarak üretilebilmektedir. 

21 yorum:

Kot pantolon ve kot ceket vb üst giyim ürünleri günümüzde o kadar kıymetli bir yere geldi ki, artık sadece spor giyimlerde değil, spor-şık kombinlerde de fazlasıyla tercih ediliyor,

tarihteki ilk kot pantolonun rengi nedir diye sorsanız aklıma o renk gelmezdi ama cevap kahverengi imiş şaşırmadım desem yalan olur.

Modaya yön veren kot pantolonlar namı diğer blue jeanler bundan yaklaşık iki yüzyıl öncesinde maden işçileri için üretilmeye başlanmıştı. 1800’lerde, Sanayi Devriminin etkileri tüm dünya ülkelerinde görülmeye başlanmış; fabrikalar büyüdükçe iş gücü de haliyle artmaya başlamıştı. Uzun çalışma saatleri yüzünden işçilerin dayanıklı kıyafet ihtiyacı da artıyordu, özellikle maden ve petrol işçileri için bu ihtiyaç had safhadaydı.

kot pantolon neyden yapılır, kot pantolon hammaddesi nedir sorusuna verilecek cevap yukarıda da yazdığı gibi pamuk olarak cevap verilir. kot pantolonda petrol bulunur mu kot pantolonda kurşun bulunur mu, kot pantolonda bakır bulunur mu ya da kot pantolonda bulunan maddeler nedir sorusuna da cevap veriyor kot pantolonda bunlar bulunmaz sadece pamuk ve esnek modellerde likra bulunur.

denim ile jean farkı nedir sorusuna verilecek cevap aynı şeylerdir birinin türkçe birinin ingilizce terimler olması dışında. ismi yani söz konusu kumaşın

denim kumaşları özel yapan rengidir yani indigo ve kot kumaş ayrılmaz ikili, peki indigo nedir: çivit boyası da denir. indigofera tinctoria adı verilen bir bitkinin yapraklarındaki indigotin maddesinden elde edilen bir doğal boyarmadde. 1897 de Almanya da sentetik olarak elde edilen indigo, doğal indigonun yerini almıştır.

Denim ne demek, denim kumaş nedir, denim kumaş özellikleri:

Jean giysi üretiminde kullanılan kumaşlar genellikle % 100 pamukludur. Son yıllarda % 65 polyester, % 35 pamuk karışımı gibi kumaşlar da denenmektedir. Ayrıca bazı pantolon modellerinde yüzde bir veya iki şeklinde az oranlarda pamuğun yanına elastan iplik kullanılmaktadır. % 97, % 98 veya % 99 oranında pamuklu modellerde. Denim kumaşının en belirgin özelliği dayanıklı ve uzun ömürlü olmasıdır. Yıpranma oranını düşürmek için ürünlerin ters çevrilerek yıkanması önerilir. Ütülemeye gerek yoktur illa ki ütülenecekse ütüleme işleminde, buhar kullanımı önerilir.

Kot pantolon nedir, kot pantolon özellikleri nelerdir: Ülkemizde denim kumaşa türüne kot kumaş, denim kumaştan üretilmiş olan pantolonlara kot pantolon ismi verilmektedir.

Jean pantolon, bir çeşit kaba pamuklu bez diyerek tarif edebileceğimiz jean ya da jeans herhalde dolaplarımızdaki birçok parçanın ana kumaşı. Türkçede kot ya da denim olarak yer alan bu kumaştan tasarlanmış parçalar dolaplarımızın göz bebeği. Moda dünyasının gelmiş geçmiş en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Yves Saint Laurent'ın bile Keşke ben keşfetmiş olsaydım dediği denim pantolonlar aslına bakarsanız 18. yüzyıldan bu yana hayatımızda. İtalya'da ve Fransa'da özellikle işçi sınıfı tarafından tercih edilen bu pantolonlar Levi Strauss tarafından daha dayanıklı ve kullanışlı hale getirilmiş.

Denim pantolon ne demek? Denim blucin olarak bilinen mavi renkli pamuklu kumaşları da içeren basit yapılı gramajlı pamuklu kumaşlara verilen genel addır. Bu grup kumaşların maviden başka renkte üretilenler kot adıyla da bilinmekte olup teknik özellikleri blucin kumaşlar gibidir.

Denim ve jean arasındaki farka dair: Denim kumaşlar dünyada jeans, blue jeans, jeans wear ve sports wear gibi isimlerle ifade edilmektedir. Türkiye'de ise farklı bir şekilde, denim kumaşa kot kumaş ve denim kumaştan dikilmiş pantolona da kot pantolon denilmektedir.

Denim kumaş ne demek denim tekniği ile üretilen daha çok bacaklarımızı giydiğimiz pantul türü, denim pantolon ne demek sorusu aslında Denim ne Demek sorusudur, Jean denim farkı yorumlamış önceki yorumcu, Denim nedir denim bir isimdir. Non denim ne demek sorusu kumaşı denim olmayan elbiselere denir. Denim kumaş esnek midir içine elastan likra gibi iplikleri eklemeden üretilirse esnek değildir, ipliğe bağlı yani

Denim, blue jeans'lere verilen diğer isimdir.

denim nedir, kot ne demek, ilk kot modası, kotun tarihçesi, muhteşem kot kimdir, kot nedir, kot Türkiye'ye ne zaman geldi,

the denim ne demek İngilizcede bunun cevabını aldım

denim kumaş tarihçesi amerikada başlar ve dünyaya yayılır

kot kumaşlı ürünler en sevdiğim olabilir misin kot kumaş etek ve kot ceket özellikler

denim pantolon demek en sevdiğim demek

likralı denim modelleri daha esnek olup hareketi kısıtlamaz.

Denim pantolon ne demek diyorsan sadece elbise değil denim kumaş ne demek denim Kot Pantolon gibi değil Kafa denim ne demek diye şarkı var Almanca ha bir de Denim on denim Ne Demek var ve de Denim ve jean arasındaki fark yok aynı şeyleri ifade etmekte

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.