2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Kot Pantolon Nasıl Yapılır

Kot pantolon kumaşı olan denim; giysi yapılan bir tür mavi, kaba pamuklu kumaş türüdür, İngilizcesi bluejean olan denim kumaştan yapılan kot pantolon, ceket, mont gibi kıyafetler üretilir. Kot sözcüğünün Türkçeye yerleşmesinin asıl nedeni, bu ismin Türkiye’de blue jeans üreten ilk kişinin soyadından geliyor olmasıdır. Türkiye'deki ilk kot pantolon üretimini yapan, Muhteşem Kot, 1940 yılında Fransa'ya yaptığı bir gezide blucinle karşılaşır. Sağlamlığına ve dikim tarzına hayran kalan Muhteşem Kot, bu kumaşı Türkiye'de üretmeye karar verir. Türkiye’ye döndüğünde bu kumaşı üretmeyi başarır ve 1960 yılına gelindiğinde günde 200 adet üretimi yakalamıştır. Bu kumaş o dönemde özellikle köylüler ve işçiler tarafından çok tutulur. 1960 yılında KOT adını markalaştırırlar. Ancak 1980’li yıllara gelindiğinde serbest piyasa ekonomisiyle gümrük bariyerleri ve kapılar açılır ve yabancı markaların yerli piyasaya girmesiyle o günlere kadar birinci sırada olan Kot marka blucin artık ikinci sınıf olmuştur. Böylece satışları düşen firma 1992 yılında üretimi durdurur ve fabrikayı kiraya verir. 

Kot Pantolonun Tarihi 
1850'lerde çadır bezi üreticisi olarak çalışan Levi Strauss akıl dolu bir gözlem sonucu yine akıl dolu bir fikir ortaya attı. Madenci ve petrol işçilerinin pantolonları yaptıkları işe dayanıklı ve uygun olmadığından kolayca yırtılıyordu. Bunun üzerine Strauss bir kaç çadır bezi parçasını dikerek işçilerin 2-3 kullanmadan sonra harap olan pantolonlarına bir çözüm getirmeyi denedi. İlk ürettiği pantolonlar o kadar rahat olmamasına rağmen inanılmaz dayanıklıydı. Sonra denimi kullanmasıyla (denim, kumaş boyasıdır kumaş üzerindeki küçük lekecikleri gizlemek için kullanılır) pantolonlar daha kullanışlı, şık ve bir o kadar da dayanıklı duruma geldi. Böylelikle Amerika'da bir blue jean akımı başlamış oldu. İlk başta sadece madenci ve petrol işçileri kot pantolonlar şimdi artık tüm insanlar tarafından yoğun bir biçimde kullanılmaktadır. 

Prof. Dr. Halil İnalcık’a göre bilinenin aksine bluejean kumaşının ana vatanı ABD değil Türkiye. İnalcık’ın söylediklerine göre 15 ve 17. yüzyıllar arasında Denizli ve Akhisar bölgesinde yetiştirilen pamuklar sonrasında Hindistan’dan gelen mavi boya ile boyanmaya başlandı. Daha sonra İzmir'e getirilen bu mavi malzeme yani denim ilk olarak Fransa Marsilya’ya ihraç edildi. Buradan İspanyollar kumaşı Amerika'daki kolonilerine götürür ve Afrikalı kölelere giydirir. Amerika ise bunu bir sanayiye dönüştürüp bluejean yani bizim buralardaki ismiyle kotu dünyaya tanıtırlar. 

Denim (Kot) Pantolon Nasıl Yapılır 

6 yorum:

Çok çabuk tüketilen moda trendleri arasında belki de tek kalıcı olan kotlar oldu. Hem şık, hem rahat olması sebebiyle 7 den 77 ye herkesin giydiği kotlara ilgi zaman içinde hiç bitmedi; bir klasik kendine yer buldu ve sadece pantolon olarak değil ceket, gömlek, etek ve hatta çanta olarak dolaplarımıza birçok ürün şekliyle girmeyi başardı.

pantolon üretimine 1950 li yıllarda başlamış, 1958 yılında ise soyadı olan kot'u bir marka olarak tescil ettirmiştir, ismi muhteşem, soyadı ise kot'tur. Markası da kot, muhteşem kot diye markalaşsa daha iyi bile olurmuş

Levi Strauss’un Fransa’dan gelen mavi renkte ve dayanıklı, pamuklu denim kumaşa Jacob Davis’in bulduğu dikiş stili ile bakır perçinle tutturulan yan ceplerini ekleyince ilk blucin pantolon ortaya çıktığı söyleniyor. Bu arada Muhteşem Kot da Türkiyenin levi strauss'udur

ilk seri üretim kot pantolonunun rengi neydi: Levi Strauss tarafından üretilen ilk seri üretim kotların rengi ilginç gelecek ama kahverengiydi.

kot pantolon nasıl yapılır, denim kumaş nasıl yapılır video, blue jean üretim aşamaları,

Kot Pantolon Nasıl Yapılır, Denim Kumaş Elde Edilmesi, Denim Kumaş Elbiseler, Kot Pantolon Üretimi, Denim Kumaş Üretim Prosesleri, kot pantolon nasıl yapılır, blue jean üretim aşamaları, denim kumaş nasıl yapılır video, denim nedir, denim dokuma kumaşlar

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.