Tekstil ve Moda

Dimi Nedir, Dimi Örgü Ne Demek

Dimi örgüsünün tanımı, özellikleri ve kullanım alanları 
Dimi örgü (Alm. Köperbindung, f; Twill, m; Fr. armure sergé, f; İng. twill weave), atkı ve çözgü ipliklerinin her birinin diğer yöndeki iki ya da daha çok iplik üzerinden geçerek kesiştiği ve bu ipliklerin kumaş yüzeyinde sağdan sola ya da soldan sağa eğimli yollar oluşturacak şekilde yan yana dizilmesiyle oluşan temel dokuma örgüsüdür. Serj örgüler olarak da bilinen bu örgüler, kumaş yüzeyinde bir açı oluşturarak sağa ya da sola eğimli yollar oluşturan örgüler olarak tanımlanır. 

Dimi örgüler, bezayağından sonra gelen ikinci önemli dokuma örgüsüdür. Bezayağı örgüde bağlantı noktaları dört köşeden temas ederken dimi örgüde sadece iki noktadan temas etmektedir. Bu durum kumaşa esnek bir yapı kazandırmaktadır. Dimi eğimlerinin sağa doğru yükselişleri Z harfi ile; sola doğru yükselişleri ise S harfi ile gösterilir. 

Dimi dokuma örgüsünün özellikleri 
-Dimi örgülerinde en küçük rapor alanı 3 çözgü ve 3 atkı ipliğinden oluşmaktadır. 
-Dimi örgüleri ile dokunan kumaşların ön ve arka yüzleri farklıdır. 
-Dimi örgü raporundaki çözgü ve atkı tel sayıları eşittir. 
-Bezayağı örgülerine göre daha sık kumaş dokunabilmektedir. 

Dimi örgüsünün çizimi 
Dimi örgüsü yukarıda da açıklandığı gibi en az üç çözgü ve üç atkı ipliğinden oluşur. Buna göre en küçük dimi örgü raporu 2/1 (2 dolu 1 boş) ya da 1/2 (1 dolu 2 boş) dir. Dimi örgüsü D harfi ile sembolize edilirken eğim yönü ise Z (sağ) ya da S (sol) harfleri kullanılarak gösterilir. 

Z yollu dimi (z yönlü) 
Z dimi gösterimi 
S yollu dimi (s yönlü)
S dimi gösterimi 
Dimi örgüsünün kullanım alanları 
Dimi örgüleri genellikle kalın, kışlık elbiseler, döşemelik kumaşlar, erkek ve kadın dış giysilik kumaşlar, denim (kot) kumaşlar, battaniyelik kumaşların üretiminde tercih edilmektedir. 

8 yorum:

dimi bir dokuma çeşididir

dimi kumaş örgü nedir, dimi örgüsü nedir kısaca anlatmak gerekirse: atkı ve çözgü ipliklerinin her birinin kendine dik bulunan iki veya daha çok iplik üzerinden geçerek kesiştiği ve bu ipliklerin kumaş yüzeyinde bulunan uzunluklarının kumaşa göre çapraz yönde yan yana dizilmeleriyle oluşan yapılardır. Atkı ya da çözgü ipliklerinin kumaş yüzeyinde görülen parçalarına atlama denir. Atlama uzunluğu bir ipliğin üstünden geçtiği karşıt iplik sayısıyla belirlenir. Farklı atlama uzunlukları ve kesişmelerle elde edilebilecek farklı dimi yapıları vardır. Ayrıca daha farklı kombinasyonlarla oluşturulan fantezi dimiler de mevcuttur.

bugün duyduğum bir şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum, twill kumaş diye bir şey duydum. nedir bu twill ya twill weave, twill fabric nedir, twill ne demek, twill woven fabric bunların hepsi dimi örgü demekmiş, diminin ingilizcesi twill, twill ne demek twillin türkçesi de dimi örgüsüne sahip dokuma kumaş olduğunu anladım ve aktarmak istedim.

dimi elbise çeşitleri,dimi dokuma ne,dimi örgüsüyle dokuma,dimi kumaş ne demek,dimi kumaşlar,dimi örgü nedir,dimi nedir,

Dimi diye bir kelime var mı diye bakıyordum dimi mi değil mi dedim dimi ne demek TDK da kumaş çeşidi imiş

dimi mi? di mi mi? de mi mi? demi mi? diil mi hepsi bence değil mi sorusunun kısaltmasıdır. burada yazan diminin bir kumaş türü olduğu gerçeğini değiştirmez ama :)

TDK'ye göre dimi kelimesi anlamı şu şekildedir, sıkı dokunmuş bir tür pamuklu kumaşa denir.

Is Dimi a Turkish word? If it is, what does it mean?

It is not a Turkish word per se, it's the informal version of “değil mi?”, which is usually pronounced as dimi? A feature of Turkish is that they sometimes write words the way it's ellided in daily speech.

But I learned, dimi is a Turkish word about weaving weft and warp yarn construction.