Tekstil ve Moda

İndigo Nedir, İndigo Rengi Ne Demek

Doğal indigo boyalar ile boyama. 
İndigo (Alm. Indigo, Fr. indigo, İng. indigo), genellikle denim kumaşların çözgü ipliklerinin ya da el halılarının boyanmasında kullanılan, doğal olarak Indigofera tinctoria ya da Indigofera anil bitkilerinin yaprak ve gövdelerinden özütlenen ya da sentetik olarak üretilen boyarmaddelerin genel adıdır. İndigo boya, belirgin mavi renge sahip organik bir bileşiktir. Tarihsel olarak indigo, Indigofera cinsinin bazı bitkilerinin, özellikle Indigofera tinctoria'nın yapraklarından elde edilen doğal bir boyadır. Boya kullanan Indigofera bitkileri, geçmişte bazı mavi boyar maddelerinin daha önce nadir olması nedeniyle ekonomik açıdan önemli olan indigo boyar maddesinin üretimi için, özellikle Asya'da önemli bir ürün olarak dünya çapında yaygın olarak yetiştirilmiş ve kullanılmıştır. Günümüzde üretilen çoğu indigo boyası sentetiktir. 

İndigo boyalar en yaygın olarak, taş yıkama ve asit yıkama gibi etkilerin hızlı bir şekilde uygulanmasına izin verdiği denim kumaş ve kot üretiminde kullanılmaktadır. İndigo'nun birincil kullanım alanı pamuk ipliği boyası olup, ağırlıklı olarak kotlara uygun denim kumaş üretiminde kullanılır; Ortalama olarak, bir kot pantolon üretmek için sadece 3 gram (0.11 oz) - 12 gram (0.42 oz) oranında boya gerekir. Yün ve ipek boyamasında daha küçük miktarlar kullanılmaktadır. İndigo olarak da bilinen indigo karmin, renklendirici olarak da kullanılan bir indigo türevidir. 
İndigo rengi, kot pantolonlarının rengidir. 
İndigo Boyanın Tarihi 
Kot pantolonların boyandığı özel mavi renk indigodur. Tarihsel olarak indigo, bazı bitkilerin yapraklarından çıkarılan doğal bir boyaydı ve bu süreçte ekonomik olarak değerliydi çünkü doğada mavi boyalar geçmişte çok nadirdi. Bugün üretilen indigo boyanın büyük bir oranını sentetik indigo boyalar oluşturur. 

İndigo, çarpıcı ve koyu mavi kristal toz olarak üretilen eski tür bir boyadır. Birçok medeniyette kullanılmış ve Maya, Mısır, Japon ve Hint kültürlerinde popüler olmuştur. Yaygın kullanımı, popüler shibori ve batik kumaşların yanı sıra denim kumaş boyanması oluşturmaktır. Milattan önce 300’lü yıllarda ticaret yollarında ihraç edilmeye başlandığında ve yolu Roma İmparatorluğuna uzandığında, pigmente Hindistan'dan anlamına gelen indikon adını verdiler ve değerli bir hammadde olarak kabul edildi. Yüksek değerli bir ticari emtia olarak güçlü performansı nedeniyle mavi altın adıyla ticarete konu oldu. Günümüzde, indigo talebi arzı geride bıraktı ve doğal indigoya sentetik bir alternatif geliştirildi ve daha ucuz olan alternatifi, doğal indigo üretiminde büyük bir düşüşe neden oldu. Artık çevre için artan endişe ve daha fazla tüketicinin doğal lifler ve sürdürülebilir üretim talep ettiği bir döneme girerken, doğal indigo boya aranan ürünlerden biri olmaya aday. 
İndigo ağacı (indigofera tinctoria) 
İndigo Boyar Madde Özellikleri 
İndigo ya da çivit mavisi, indigofera bitkisi türlerinden özütlenen, suda, alkol ve eterde çözünmeyen, sıcak anilin veya sıcak kloroformda çözünen mavi renkli bir boyadır. İndigo boya, kendine özgü mavi renkte olan organik bileşiktir. İndigo, özellikle mavi denim pantolonlar için kot kumaş üretimindeki pamuk ipliği için kullanılan bir boyadır. 

İndigo mavisi, formülü C16H10O2N2 olan, sıcak anilin ve kloroformda çözülen, indigoferanın çeşitli türlerinden fermantasyonla elde edilen, boyamada ve mürekkep yapımında kullanılan, koyu mavi renkte kristallenen indigo boyasının bileşenidir. 

İndigo Boyama Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Gerçek 
1-) İndigo bitkilerden elde edilir. Çivit rengi üretebilen birçok bitki türü vardır, ışgın ve lahana gibi asla akla gelmeyecek bazı bitkiler mavi tonu renk verir. 
2-) Üretimde kullanılan en popüler bitki, sıcak nemli yerlerde yetişen ve ticari olarak Hindistan ve El Salvador'da yetiştirilen indigo ağacıdır (Indigofera tinctoria) bu bitkinin yapraklarından doğal indigo boya elde edilir. 
3-) Kahve çekirdekleri ve kakaoda olduğu gibi, mavi boya geldiği bölgeye, yetiştiği sıcaklık ve toprağa özgüdür ve boyamada değişik özellikler gösteren farklı çeşitlilikte pigment elde edilir. 
4-) Sürdürülebilirdir, çünkü pigment çıkarıldıktan sonra süreçte kullanılan tüm su ekinlere geri verilebilir ve hatta indigo bitkisinin posasından gübre sağlar. Bu, petrolden elde edilen ve üretimi toksik atık üreten sentetik indigo ile taban tabana zıttır. 
5-) Doğal indigo, çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerdeki kırsal bölgelerde yetiştirilmektedir ve kökenlerinin izini sürmek genellikle çok kolaydır, bu şekilde ekonomik desteğe ihtiyaç duyan çiftçilere ve topluluklara istihdam sağlar. 
6-) Boyama ustalarına yaratıcılıklarını gösterebilmeleri için çok çeşitli renk varyasyonları sağlayan yüksek düzeyde safsızlıklara sahiptir. 
7-) İndigo birçok malzemeyi boyayabilir ve özellikle pamuk için iyidir (orijinal mavi kotu renklendirmek için kullanılan ilk boya indigo idi) ama aynı zamanda çarşaflar, ipek, yün, deri ve kürk, bambu, hasır, deniz kabuğu ve düğme gibi malzemeler için de mükemmeldir. 

Günümüzde indigo genellikle denim kumaşı ve mavi denim pantolonla ilişkilendirilen mavidir. Ortalama olarak, bir çift mavi denim 3-12 gram indigo boyası gerektirir. İndigo renk, yün ipliğin boyanmasında da küçük miktarlarda kullanılır. 

3 yorum:

indigo renk kot kumaşların boyanmasını sağlayan boya türüdür

indigold boyalar: Pamuklu ve suni ipekler için boya olarak kullanılan indigo (C16H10O2N2) veya tiyoindigo (C16H8S2O2) boyalarından biri.

indigo pantolon demek genelde jean pantolon olarak bilinen bu kumaşlar indigo boyası ile maviye boyanır.