Değişik Plise Desenleri |
Plise İçin Hazırlık Yapma
Plise tekniği ile krinkıl yapma: Plise tekniği ile krinkıl yapmak, esasen aynı mamule birden fazla plise yapmak anlamına gelir. Çünkü krınkıl yapılmış kumaş ile plise yapılmış kumaş incelendiğinde plise yapılmış kumaşta daha düzenli katlamalar varken krinkıl yapılmış kumaşta düzensiz katlamaların ve kırışıklıkların olduğu gözlenir. Bu yöntemle krınkıl yapmak için öncelikle kumaşa belli ölçülerde plise işlemi yapılır. Örneğin; 6 cm dış kısım, 2 cm iç kısım olsun. Bu ölçülere göre kalıcı şekil verilen kumaş, plise kâğıdı içinde soğuyana kadar bekletilir. Kumaşın soğuması bittikten sonra kumaş işlem gördüğü kağıttan ayrılır. Bu şekilde birinci plise etkisi elde edilir. Bundan sonra elde edilmek istenen krinkıl efektine birden fazla plise işlemi uygulanır. Ancak bundan sonra uygulanacak plise işlemlerinde desenin ilk desene göre küçük ölçülerde olması gerekir. Örneğin; 4 cm dış kısım, 1 cm iç kısım gibi. Bu işlem esnasında plise tekniğinde öğrendiğiniz sıcaklık, kumaşın en ayarı gibi hususlara dikkat edilir.
Krınkıl Yapılmış Kumaşlar |
Bağlama yöntemi ile krinkıl yapma: Bu yöntem parça mamüllere uygulanan yöntemdir. Batik bağlama yönteminde olduğu gibi parça mamuller krinkıl efekti verilecek yöne doğru bağlanır. Hazırlanan bükülmüş manulleri, ısıtılan buhar kazanına yerleştirip 60 ̊C’de 6 bar buhar vererek verilen şeklin kalıcı olmasının sağlanmasıdır.
Gofre Yapılmış Kumaş Çeşitleri |
2-) Düz baskı: Bu baskı yönteminde ise kumaşın sadece bir yüzü etkilenmektedir. Silindir üzerindeki desenin karşı silindire geçişini önlemek için gofre silindirinin çaplarının oranı 1:2’den büyük ya da küçük tutulmuştur. Buna göre selüloz liflerinden yapılmış mamullerde ise kumaş buruşmazlık sağlayıcı ürün (N-Metilol bileşikleri) ve katalizörle emdirilip % 10–15 nem kalıncaya kadar kurutulduktan sonra 160–200 ̊C’de baskı kalandırından geçirilirse devamında yapılan kondensasyon sırasında kumaşa basılan motiflerin de fiksajı sağlanmaktadır. Böylece hem basılan desen yıkamaya dayanıklı olmakta hem de kumaş buruşmazlık özellikleri kazanmaktadır.
4 yorum:
Plise nedir sorusuna Plise bir kumaş katlama sanatıdır desek sanırım yalan söylemiş olmayız çünkü ustalık ve el marifeti isteyen bir iş sektörü plise. Üstelik plise yapan yerler istanbulda çok az özellikle plise perde yapan neredeyse 2-3 yer bulunuyor. Bu yerlerde zaten plise perde modelleri arşivleri olduğu için istediğiniz plise modelini seçerek işinizi hemen yaptırabiliyorsunuz. Bu arada her ne kadar plise makinaları cıksada hala en kaliteli pliseler marifetli ellerde şekilleniyor.
Kırınkıl bir örgüye benzeyen, çapraz ve dikey olarak giden kaba, kırışık ve buruşuk yüzeyli hafif pamuklu veya ipekli kumaş. Anorak imalatında ve kışlık paltoların yapımında kullanılır. Kırınkıl kelimesi ingilizceden gelir.
plise ülkemizde tekstil imalatçıları tarafından bile çok iyi bilinmeyen bir sektör. 10-15 yıl öncesinde sadece etek ve bluz gibi giyim konfeksiyon ürünlerinde uygulanırdı. günümüzde döşemelik ve ev tekstili ürünlerinde de yerini aldı ve çok farklı modeller uygulanmakta
kumaştaki kırışık görünüm nasıl yapılır, kumaş şeklini değiştirme işlemleri nelerdir, kumaşa kalıcı şekil verme, elbiseye kalıcı şekil nasıl verilir,
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.