Tekstil ve Moda

Pili Nasıl Yapılır, Pili Çeşitleri Nelerdir

Etekte pili çeşitleri. 
Pili, kumaş ve kâğıt gibi malzemelerde bir bölümün öbürünün üzerine getirilmesiyle oluşturulan kıvrımlı yapıya denir. Pililer, genel olarak giyim ve döşemecilik sektörlerinde kullanılmaktadır. 

Etekte Pili (pli) Yapılması 
Pili, pile ya da pli, ölçülü bir yere fazla kumaşı ütülü veya ütüsüz kat yaparak yerleştirme işlemine denir. Pili payları iki şekilde hazırlanabilir: 
1-) Kendinden çıkan pili: Kalıpta pili paylarının eksiz olarak verilerek pililerin hazırlanmasıdır.
2-) İlave pili: Çoğunlukla kumaştan tasarruf etmek amacıyla, pili paylarının ekli (dikişli) olarak hazırlanmasıdır. İlave pili çalışıldığında eklerin pili aralarına (kat yerlerine) gelmesini ve dikişlerin görünmemesine dikkat edilir. 

Pili çeşitleri 
- Düz Ütülü Pili: Pili paylarının altta ve üstte eşit olarak hazırlanarak ütülenmesiyle elde edilir. 
- Godeli Ütülü Pili: Pili payı godesiyle birlikte hesaplanarak verilir. Etek ucunda, pili paylarından gode payı alınarak godeler çizilir. Pili payı aşağıda az yukarıda çoktur. 
- Pilikaşe: Aynı yerde birbirine bakan iki pilinin katlanmasına pilikaşe denir. 
- Kanun Pili: Kumaşın tersi yönünde birbirine bakan, düz yönünde ise birbirine ters olan piliye denir. Kanun pili, pilikaşenin tersidir. 
- Ütüsüz Serbest Pili: Pili paylarının üstte ve etek ucunda farklı verildiği ve ütülenmediği pili çeşididir. Üstte verilen pili payının 2, 3, 4, 5 katı etek ucunda verilebilir. 
- Pilisoley: Tek bir noktadan dökülen pili çeşididir. 

2 yorum:

plise etek dikimi, kendinden pileli kumaştan etek dikimi, beli lastikli pileli etek dikimi, beli lastikli etek nasıl dikilir bunlarında cevabını verir misiniz

pile ne demek,pili nedir,pilenin uygulanması,etek pili nedir,pili nasıl yapılır,pilili etek,pilinin türleri,tekstil pili nasıl yapılır,pileli elbise,etekte pile çeşitleri,