Futbol topu. |
Futbol topu nasıl ve nelerden yapılır, topun özellikleri nelerdir konusu hiç şüphe yok ki tüm futbolseverlerin merak ettiği konular arasındadır. Bu yazıda topun nasıl, hangi malzemelerle yapıldığı ve özellikleri açıklanacaktır. Dünyada en fazla sevilen spor karşılaşmalarından biri olan futbol, amatör veya profesyonel olarak hayatının bir parçası olmuş durumdadır.
Futbol Topu Nelerden Yapılır
Futbol topunun nelerden, hangi malzemelerle yapıldığı konusu bu oyunu seven herkesin merak ettiği konular arasındadır. Meşin yuvarlak tanımını hemen hemen herkes duymuştur. İlk başlarda çeşitli hayvan derilerinden yapılan toplar, kauçuğun bulunmasıyla sağlam ve esnek yapısına kavuşmuştur. Futbol toplarının yapımında farklı özelliklere sahip birtakım ürünler kullanılır. Deri-kumaş karışımında dış yüzeydeki beşgen, altıgen parçalar, topun iç kısmında bulunan şambrel denilen iç lastik ve tutkal gibi çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Kullanılacak malzemelerin türü ve kalitesi, topun kalitesini de ortaya koyacağı için profesyonel futbolcular için üretilen futbol toplarının ağırlıkları, hava basınçları ve kullanıldıkları malzemeler gibi tüm özellikler standart olmak zorundadır.
Futbol topunun dış yüzeyinde panel adı verilen geometrik şekilli parçalar dikilir ya da yapıştırılır. |
Bugünün modern topları, geçmiş futbol toplarından çok daha karmaşık yapıya sahiptir. Modern futbol toplarının çoğu, kesik bir ikosahedron küresel geometriye yerleştirilmiş on iki düzenli beşgen ve yirmi düzenli altıgen panelden oluşur. Bazı birinci sınıf 32 panelli toplar, küreye daha yakın bir yuvarlak şekil eldesinin sağlanması için düzenli olmayan çokgenler kullanır. Futbol topunun iç kısmı, topun hava ile basınçlanmasını sağlayan lateks veya hava geçirmeyen bütil kauçuktan yapılmıştır. Topun dışı deri, sentetik deri, poliüretan veya PVC malzemelerden yapılmıştır. Yüzey, daha fazla kontrol ve dokunuş için dokulu, dokumalı veya kabartmalı olabilir. Panel çiftleri, kenar boyunca makine dikişli, elle dikilmiş, yapıştırılmış veya ısı ile termobağlıdır. Su emmeyi önlemek için toplar özel olarak kaplanabilir veya dikişler tutkalla yapıştırılabilir.
Topun şambrel denilen iç katmanının yüzeyine sızdırmazlık ve sağlamlık için kimyasal püskürtülür. |
Futbol Topu Nasıl Yapılır
Futbol topu deri ve kumaş karışımı malzeme, topun dış yüzeyini oluşturan beşgen ve altıgen parçalar şeklinde kesilerek hazırlanır. Kullanılan bu malzeme özel imal edilmiş olup, tamamen FIFA standartlarına uygun olmalıdır. Kumaşlar standart kalıplarda beşgen olacak şekilde parçalandıktan sonra, tüm parçalar dikiş makinesi yardımıyla istenilen standartlara uygun olarak dikilir. Kumaş dikildikten sonra, bu kumaşın içine yine standartları karşılayan bir şambrel yerleştirilir. Şambrel daha önceden hava sibobu yerleştirildikten sonra tutkal banyosuna tabi tutulur. Böylelikle hem hava deliği etrafı hem de şambrel tamamen hava kaçırmayacak bir şekilde hazırlanır. Kumaş hazır olduktan sonra şambrel gibi tutkal banyosuna tabi tutulmaktadır. Şambrel hazırlanan kumaşa yerleştirildikten sonra açık kalan kısmı şişirilerek, top kullanıma hazır hale gelir. Ancak profesyonel futbol topları için, hava basıncı istenilen standartları karşılar nitelikte olmalıdır. Son aşamada ise topun dış katmanı olan beşgen ve altıgen veya çeşitli şekillerde olan panel çiftleri, kenar boyunca makine dikişli, elle dikilmiş, özel yapıştırıcılar ile yapıştırılmış veya ısı yardımıyla topun yüzeyine yapıştırılarak tamamen kaplanması sağlanarak işlem tamamlanır.
Topa bir kalıp içinde küre şekli verilir. |
Sıradaki işlem ise topun şişirilmesidir, topun içine yönetmeliğe uygun basınçta hava pompalanır ve kontroller üretim esnasında olduğu gibi devam eder. Son olarak da top paketlenir ve satışa uygun hale gelir.
Profesyonel Futbol Topları Hangi Standartları Karşılamalıdır
Bazı turnuvalarda farklılık gösterebilse de profesyonel futbol toplarının belirli standartları vardır. Profesyonel futbol maçlarında kullanılan topların FIFA tarafından belirlenen standartlara uygun olması gerekir. Bir futbol topunun şu standartlarda olması gerekmektedir: Topun çevresi standart olarak 70 santimde büyük, 68 santimden ise küçük olmamalıdır. Bu değerler 27-28 inç aralığına denk gelmektedir. Bir futbol topunun boyutu, yönetmelikte belirtilen 5 numaralı standart bir top için kabaca 22 cm çapındadır. Yönetmelikteki kurallar, 5 numara bir topun çevresinin 68 ila 70 cm olması gerektiğini belirtir. Bunun ortalamasını 69 cm olarak alarak, ardından 69'ü π sayısına bölerek bir topun çapını hesaplayabiliriz, sonuç ise yaklaşık 22 cm olmaktadır. Futbol toplarının ağırlıkları en az 410 en fazla ise 420 gram arasında olmak zorundadır. Profesyonel futbol toplarının iç basınçları ise; deniz seviyesinde 0,6-1,1 atm arasında olmak durumundadır.
2 yorum:
küçükken futbol topundan korktuğum doğrudur, sert meret çarpınca yakardı neyse oynamayı bıraktım
sjsjjs iyiki bırakmışsın knk
Yorum Gönder