Tropik meyve baskılı pamuklu kumaş. |
Kumaşlar yapım tekniğine göre 3 gruba ayrılır: dokuma kumaşlar, örgü kumaşlar (düz ve yuvarlak) ve dokusuz yüzeyler olarak sınıflandırılır. Kumaş çeşitlerine göre en ve boy tespiti aşağıdaki şekillerde yapılır:
Dokuma Kumaşlarda En-Boy Tespiti
Kumaş boyunca giden çözgü ve enine giden atkı ipliklerinden oluşur. Çözgü ve atkı iplikleri kumaşın boyu ve eni olarak da bilinir. Kumaşın en ve boy iplik özellikleri şunlardır:
- Kumaş kenarı, kumaş boyunu gösterir ve kumaş kenarına paralel iplikler, boy iplikleridir.
- Kumaş her iki iplik yönünde de ayrı ayrı çekilir. Çekme sırasında boy iplikler yönünde kumaş esnemez iken, en iplik yönünde esner.
- Kumaş düz iplik yönünde ses çıkaracak şekilde gerdirilir. Boy yönünde çekildiğinde ince ses en yönünde çekildiğinde ise kalın ses çıkarır.
- Çözgü (boy) iplikleri, daha sağlam ve daha bükümlü oldukları için kumaşın boyu, enine göre daha gergin ve düzgündür.
Düz Örme Kumaşlarda En ve Boy Tespiti
- Örgü kumaşlar, birbirinin içinden geçen ilmeklerden oluşan kumaşlardır. (Penye, ribana, jarse, triko, dantel, interlok, süprem vb.)
- Örgü kumaşların eni ve boyu ilmeklerin dizilişinden anlaşılabilir. Üst üste dizilmiş ilmikler kumaşın boyunu, yan yana sıralanmış ilmekler ise kumaşın enini oluşturur.
- Bu tür kumaşların bazıları enine doğru oldukça fazla esner. Boyda ise ene göre esneme daha azdır.
Yuvarlak Örme Kumaşlarda En Boy Tespiti
Yuvarlak örme kumaşlarda ise boy iplik yönü kat yerlerinden anlaşılır. Tüp örmelerin kumaş katı olan iki kenarı, boy iplik yönünü gösterir.
Dokusuz Kumaşlarda En-Boy Tespiti
Dokusuz ya da nonwoven kumaşlar, herhangi bir dokuma veya örgü işlemi olmaksızın, liflerin sıkıştırılması yoluyla üretilen kumaşlardır. (Keçeler, telalar, yapay deri ve süetler gibi) Dokusuz yüzeyler dokunmadan üretildiklerinden düz iplik yönü yoktur. Bu yüzden kesimde en boy ayrımına gerek duyulmaz.
0 yorum:
Yorum Gönder