Tekstil ve Moda

Süet Nedir, Süet Deri Ne Demek

Süet deri lüks dokunuşu ile öne çıkar. 
Süet (Alm. Velourleder, Fr. suède, velours, İng. suede), genellikle et yüzeyi zımparalanarak nubuğa göre daha uzun liflendirilmiş, kadifemsi yüzey özelliği kazandırılmış deri çeşidine denir. Süet, ince ve yumuşak bir apreye sahip deriden yapılmış bir ürünlerdir. Süet hayvan derisinin et (iç) yüzünün işlenmesiyle üretilen dokunulduğunda kumaşımsı bir his oluşturan deri türüdür. Ayakkabı, gömlek, çanta, cüzdan, mont ve ceket gibi moda ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Süet, daha yaygın olarak havlı deri veya tüylü deri olarak bilinen bir kumaştır. 

Süet, çok farklı hayvanların derisinden elde edilen bir kumaştır. Süet üretiminde yaygın olarak kuzu, keçi, dana, buzağı derileriyle birlikte daha nadiren geyik derileri de kullanılır. Yumuşak ve kadifemsi hissi ve yüzeyi ile popüler olan yüksek kaliteli bir deridir. Derinin iç katmanından üretildiği için dışına göre yumuşak ve daha esnektir ancak derinin dış yüzü kadar dayanıklı değildir. 

Süet deri nasıl elde edilir 
Süet ya da podösüet, ham derinin krom tuzlarıyla tabaklanması sonrası elde edilen deridir. Finisaj işlemi gören bu deri çeşidi, yumuşak ve kadife dokuludur. Süet deri, sırçalı deridir ve et tarafı zımparalanarak elde edilir. Süet deride et tarafı zımparalandığı için retikular tabakası ince lifli dana ve keçi gibi deriler seçilmelidir, böylece yüzeyde iyi bir görünüm elde edilebilir. Çok yumuşak süet deri üretiminde sırça tarafı da zımparalanır ve hafifçe tıraş edilir. 

Süet nerelerde kullanılır 
Yumuşak, yüzü ince havlı bir deri türüdür ve bu deriden yapılmış olan ürünlerin farklı renk alternatifleri bulunur. Günümüzde süet genellikle botlarda, montlarda, ceketlerde ve bazen de şapkalarda kullanılmaktadır. Kilim veya halılarda, farklı türdeki mobilya ve ev aletlerinin örtülerinde ve çeşitli ev gereçlerinde kullanılabilir. 

1 yorum:

kadifemsi deridir kendileri kadife gibi yüzeye sahiptir cilalı veya parlak görünüme sahip değildir.