Tekstil ve Moda

Dantel Kumaş Nedir, Dantel Kumaş Özellikleri

Turkuvaz renk dantel kumaş ve dantel elbise. 
Dantel (Alm. Spitze, Fr. dentelle, İng. lace), süs amacıyla kullanılan, çok çeşitli desenlerde makinede ya da elle yapılan seyrek örgü kumaşa denir. 

Danteller, tığ ve bir iplik ile yapılan yüzey çeşididir. Tek, çift, üçlü ilmek tekniklerinin, ilmek toplamaların, zikzak, zincir ve diğer fantazi ilmek tekniklerinin bir karışımı olarak elde edilir. Giysilerin üzerinde ve ev içi dekorasyonlarda kullanılır. Danteller, ipliklerden oluşan ve süsleme amacıyla kullanılan bir tekstil yüzeyidir. Danteller her türlü iplikle tığ ile el yordamıyla örülen veya bir kumaşın kenarına işlenen türlü biçimde ince ve ağ görünümünde süs örgüsü, elişidir. Dantel kumaşlar, el işi olarak üretilebildiği gibi; özel makinelerde de üretilebilir. Dokuma danteller, örgü danteller, kolon danteller ve işlenmiş danteller gibi çeşitleri vardır. 

Dantel kumaş, kuşkusuz bir kadının asaletini, dişiliğini, zarafetini ortaya çıkarmak için en ideal kumaş tipidir. Danteller, özel ipliklerin özel tekniklerle el işi ile veya makinede örülmesiyle oluşur. 

Özel temizlik şampuanları ya da suda hemen çözülen sabunlarla oda sıcaklığındaki suyla yıkanmalı, sadece suya kısaca daldırıp durulanmalı, havlu veya birkaç kez katlanmış emici pamuklu bezin içine koyarak, üstüne ağırlık koyup bastırıp, sıkıştırılarak kurulanmalıdır. 

Eski zaman prenseslerine özenen vintage severler, klasik elbise severler, modern vintage görünümünde olmayı arzulayan ya da bohem tarza yatkın olanlar giysi modellerinde dantel kumaş tercih edebilirler. Dantel kumaş kadın iç çamaşırlarında ve törensel giysilerin üretiminde kullanılır. 

1 yorum:

dantelli demek, danteli olan anlamındadır.