Tekstil ve Moda

Dinlendirme Çekmesi Nedir, Kumaş Dinlendirme İşlemi

Makinede gergin bir şekilde üretilen kumaşlar, dinlenince çeker. 
Dinlendirme çekmesi ya da relaksasyon çekmesi (Alm. Relaxationskrumpfen, Fr. retrait par relaxation, İng. relaxation shrinkage), örme işlemi sırasında kumaştaki gerilmeler nedeniyle şekil değiştiren ilmeklerin, örme işlemi bittikten ve kuvvet ortadan kalktıktan sonra doğal şekillerine dönme eğilimleri sonucu ilmeklerde ve dolayısıyla kumaş boyutlarında meydana gelen değişime denir. 

Dinlendirme yöntemi, örgü kumaşların yanında likralılar gibi fazla esneyen kumaşlarda uygulanır. Dinlendirmenin amacı, toplara gergin olarak sarıldıkları için esnemiş olan bu kumaşların, kesilmeden önce kendini toplaması ve eski haline dönmesini sağlamaktır. Tüp kumaşlar kesimden en az 24 saat önce toplardan tamamen açılarak masaya serilir. Sarma işleminin neden olduğu gerilmelerden kurtuluncaya kadar dinlendirilmelidir. Kumaş dinlendirilmeden kesilirse, kesim sonrası mutlaka toplayacak ve özellikle toplu kesimlerde büyük kayıplara neden olacaktır. 

2 yorum:

Yuvarlak örme ya da likralı kumaşları kesimden bir tam güm önce toptan açarak dinlendiririz.

Kumaş Sallama ve Dinlendirme Makinası Likra oranı yüksek ve gergin sarılmış kumaş toplarının serim öncesi sallama hale getirmek için tasarlanmıştır. Rulo kumaş topunu sallama hale getirerek dinlenmesini sağlar. İstendiğinde sallama kumaşı rulo haline getirme özelliği,(kenar kontrolü olmadan) istendiğinde metraj ilavesi