Tekstil ve Moda

Ribana Kumaş Nedir, Ribana Kumaş Özellikleri

Ribana kumaşlar enine tarafta belirgin bir esnekliğe ve dikkat çeken rib (kaburga) efektine sahiptir. 
Ribana (Alm. Rippenware, Fr. côte une et une, İng. rib), atkılı örme makinelerinde, iki iğne yatağı kullanılarak sırasıyla bir ön bir arka iğne yatağında ilmek oluşturulması ile elde edilen çift katlı örgü yapısıdır. Rib örgü kumaşta denilmektedir. 

Rib örgü kumaşlar, çift iğne yatağında, ön ve arka yatakta çalışan tüm iğnelerin ilmek oluşturmasıyla elde edilmiştir. Dolayısıyla örgü yapısında bir düz, bir ters ilmek çubukları yan yana yer almaktadır. Enine elastik yapısından dolayı kumaş serbest haldeyken, düz ilmeklerin arasında kalan ters ilmekler görünmezler. Kumaşın her iki yüzünde de sadece düz ilmekler varmış gibi bir görüntü hakimdir. Ters ilmekler ancak kumaşı yan taraflarından gerdirince görülebilir. Enine esnek bir örgü olduğu için kazakların bel ve manşet bölgelerinde yaygın olarak kullanılır. Bunun için ön ve arka yataktan değişik sayıda iğne iptali yapılarak değişik rib örgü türleri oluşturulabilir (1*1, 2*2 gibi). Halk arasında bu örgü yapısına lastik örgü tanımlaması kullanılır. Yukarıdaki resimlerde 1*1 rib (lastik), 2*1 rib ile başlanmış kazak bedenleri görülmektedir. Bu rib örgü türlerinde yan yana iptal edilen iğne sayısı arttıkça, örme kumaşta enine elastikiyet azalmaktadır. 

Ribana Kumaş Özellikleri 
Ribana, rib ya da  RR örgü kumaş olarak da adlandırılan, yuvarlak örme kumaşlar sınıfında, çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde, silindir ve kapak iğnelerinin birbirine göre çapraz bir şekilde yerleştirilmeleri ile elde edilen çift katlı kumaş çeşididir. Ribana kumaşları ifade eden en büyük özellik, kumaş eni yönünde açıldığında her iki tarafta örgü raporuna bağlı olarak düz (R) ve ters (L) ilmeklerin değişimli olarak görünmesidir. Kumaşın yapısı sıra ile birbiri ardınca gelen düz ve ters ilmeklerden oluşur. 

Ribana kumaş, enine elastikiyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle lastik örgü olarak adlandırılan bu tip örgüler çift yataklı örme makinelerinde üretilirler. Ön ve arka yatakta iğne eksiltme yöntemi ile çok değişik rib örgüler elde etmek mümkündür. En yaygın olarak kullanılanları ise; her iki yatakta tüm iğnelerin (veya daha esnek bir yapı isteniyorsa ön ve arka yataklarda karşılıklı olarak birer iğne eksiltilerek) çalışması ile elde edilen 1×1 Rib (RR örgü, tam dolu ribana) ile ön ve arka yataklarda iki iğne çalışıp bir iğne iptal edilerek örülüp; iki sıra düz, iki sıra ters ilmek sırayla kumaşın iki tarafında görülüyorsa 2×1, 2×2 ribana kumaş (kaşkorse) örgülerdir. 
Ribana detaylı mont. 
Örülme ve iplik yapısı sayesinde esnek bir yapıya sahip olan rib örgü kumaş, kesilebilir ve kesilen kenarları kıvrılma yapmaz. Her iki yönü de kullanılabilen kumaş yapısı sayesinde, uzun süreli kullanılır ve aynı zamanda diğer kumaşlara oranla gramajı daha yüksek kumaş çeşitleri arasındadır. Lastik örgü denilen ribana kumaş, iplik ve örgü kısmında elastan kullanılmayan bir üründür. Örgü şeklinden kaynaklı esneklik sağlar. 

Ribana Kumaşların Kullanım Alanları 
Sportif kıyafetler ve üst giyim alanında esnek yapısı nedeniyle tercih edilmektedir. Genellikle üst giyimde ve tıbbi ürünlerde kullanılan bu kumaşlar, özel sportif giyimde, tişörtlerin ribanalı etek kısmında, yakalarda, kollarda, örme manşetlerinde, örme şapkalarda, çoraplarda ve benzeri alanlarda geniş bir kullanıma sahiptir. Open-end ribana, OE likralı ribana, penye ribana, penye likralı ribana, karde ribana, karde likralı ribana gibi çeşitleri vardır. 

12 yorum:

ribana ne demek, ribana kumaş nedir, ribana neyden yapılır, ribana nasıl yapılır, ribana tekstil sözlük anlamı tdk:

Ribana: 1. Tek tür silindir iğnesi ve tek tür kapak iğnesi kullanan yuvarlak örme makinesi. 2. Bir örgü yüzeyi türü. İki raylı (yataklı) ve kancalı dilli ya da esnek uçlu iğneleri olan yuvarlak örgü makinelerinde, iğne raylarındaki tüm iğnelerin çalıştırmasıyla elde edilir.

Ribana kuma nedir kısaca: Düz ilmeklerden oluşan dikey sıraların ters ilmeklerden oluşan dikey sıralarla dönüşümlü olarak örüldüğü kumaşlara denir.

ribana kumaşlar özellikleri, ribana nedir, ribana örme kumaş, ribana kumaşlarin ozellikleri, ribana ne demek, ribs kumaş nedir

Ribana ne işe yarar? ribana bir kumaştır üzerimize giymeye yarar. Ribana atlet ne demek? atletin ribana kumaş tekniği ile üretilmiş olduğunu anlatır. Ribana Nedir anlamı? ribana bir kumaş çeşididir.

ribli bere gördüm geçen ribli ne demek ribli kumaş nedir, ribli nedir diye araştırınca oluklu gibi çizgilere sahip kumaşlar olduğunu anladım ama bu ribler küçük ve büyük olmasına göre değişen modeller var iri ribli bere, büyük ribli bir bere bakıyorum çizgili görünümlü kaburga gibi yapıları olan

RİBANA: Giysilerin kol ağzı, yaka ve etek ucuna geçirilen triko parçasına da ribana denir.

atlette ribana iyidir hem esnektir hemde vücudu sarar yumuşak bir yapısı olur ribana çamaşırları kullanın kullandırın

Tekstil alanında sıkça kullanılan ribana kumaş, homojen ve esnek bir yapıya sahiptir. Kullanımı rahat olan kumaş çeşitlerinden biri olan ribana, örülme şekliyle esnek yapısına kavuşturulmuştur. Renklendirme ve dikilme işlemlerine ugun olan kumaş, yıkanması kolay, ütüleme ve kurulama işlemleri görebilen kullanışlı malzemelerden biridir.

Ribana detaylı lacivert mont aldım ribana nedir merak ettim montun bileklerindeki örgü yapıya denirmiş

ribana ile ilgili olarak ribana kol detaylı ya da ribanalı yaka ribanalı kumaş gibi ifadeleri duymuştum ribanalı ne demek şimdi öğrendim ribanalı demek ribanaya sahip olan bir yerinde ribana olan elbise demektir.

ribanalı eşofman ne demek ribana eşofman altı gördüm beğendim

Ribana kumaş, tişörtte ana malzeme olarak kullanılabileceği gibi yardımcı malzeme olarak yaka, kol ağzı ve etek ucunda da kullanılabilir.