|
Suni deri kumaşlar. |
Suni deri ya da yapay deri (Alm. Kunstleder, Fr. cuir artificiel, faux cuir, İng. faux leather, artificial leather), kolajen esaslı doğal derilere alternatif olarak bir taşıyıcı kumaş malzeme üzerine sentetik polimer kaplanması ve yüzeyinin deriye benzer görünüm ve tutum özellikleri kazandırılması sonucu elde edilen malzemelere denir. Sentetik deri olarak da adlandırılan suni deri, döşemelik deri, giysi, ayakkabı, aksesuar ve deri benzeri bir ürün istendiği ancak asıl materyalin uygun maliyetli veya uygun olmadığı diğer kullanımlardaki deri yerine kullanılan yapay bir malzemedir. Maliyetler ve özellikler bakımından uygun olsa bile bazı durumlarda ham madde olarak gerçek deri tercih edilmeyebilir. Bu durumda yapay deri kullanılır.
Suni Deri Özellikleri
Suni deri veya sentetik deri, genellikle gerçek deriye daha ucuz bir alternatif olarak kullanılır. Gerçek derinin özelliklerinin veya görünümünün istendiği ancak gerçek derinin çok pahalı olduğu veya herhangi bir nedenle uygun olmadığı durumlarda kullanılır. Gerçek deriden farklı olarak, suni deri doğal hayvan derisinden elde edilmez, suni deri, doğal olmayan
poliüretan (PU) veya
polivinil klorürden (PVC) yapılan insan yapımı bir malzemedir. Suni deri daha düzgün, pürüzsüz ve düzenli görünür ve dokunuşa soğuk gelir.
Suni deri, gerçek deri gibi görünmesi için deri kaplama ve doku ile suni olarak basılmış polyester gibi sentetik kumaş bazından yapılır.
Suni deri yumuşaktır ancak dokunuşta plastik hissi verir. Suya dayanıklıdır ve ayrıca lekelere karşı oldukça dayanıklıdır. Suni deri daha az emicidir ve bu nedenle temizlenmesi çok daha kolaydır. Suni deri, gerçek deriye kıyasla daha az dayanıklı olmasına rağmen, çizilmelere ve kesilmelere karşı oldukça dirençlidir ve bu da onu döşeme için ideal bir seçim haline getirir.
Suni Deri Nedir ve Gerçek Deriden Nasıl Ayrılır
Suni deri için kullanılan sahte deri, imitasyon deri,
vegan deri, sentetik deri gibi birçok farklı terimden; suni deri en yaygın olanıdır. Suni deri endüstrisi yıldan yıla geliştiğinden, suni ve gerçek deri arasında ayrım yapmak zor olabilir. Daha fazla netlik sağlamak için, deri ürünleri satın alırken gerçek ve suni deri arasında ayrım yapmanıza yardımcı olacak bazı çok faydalı ipuçlarını bilmek gerekebilir.
İkisi arasındaki temel ve en önemli fark, hakiki derinin manda, keçi, inek gibi doğal olan hayvan derisinden elde edilmesi, suni derinin ise plastik tabanlı olarak işlenmiş, polivinil klorür (PVC) ve poliüretan (PU) ile üretilmesidir.
Suni Deri Nasıl Üretilir
Suni deri üretimi için kullanılan çeşitli yöntemler vardır. Genellikle işlem bir taban kumaşı ile başlar ve daha sonra bir deri deseni verilir ve bir plastik taban malzemesi ile bağlanarak bitirilir, en yaygın kullanılan malzemeler poliüretan (PU) ve polivinil klorürdür (PVC).
Sentetik deri üreticileri, temel malzeme olarak genellikle polyester veya pamuk kullanır. Suni deri için kullanılan ana malzeme, sonraki aşamalara uygun olmalıdır. Taban kumaşı elde edildikten sonra plastik taban kaplaması ile kaplanır.
Hammadde ve üretim teknolojisinde sağlanan gelişmeler sonucu, son 10 yılda gerçek (natürel)
deri yerine sıklıkla kullanılmaya başlanan suni deri imalatında PVC ve poliüretan (PU) olmak üzere iki farklı üretim türü mevcuttur. PU ürünler, PVC ürünlere oranla pahalı olmakla beraber, daha sağlıklı ve ekolojik olmaları, nefes alabilirlik, yumuşaklık, teknik değerler ve görünüm yönlerinden doğal deriye çok yakın özellikler taşımaları nedeniyle tercih edilmektedir.
Örneğin, PU deri, temel malzemeye bir poliüretan kaplama uygulanarak veya lamine edilerek yapılırken, PVC deri kumaş, polivinilklorürün; stabilizatörler (korumak için), plastikleştiriciler (yumuşatmak için) ve yağlayıcılar (esnek hale getirmek için) ile birleştirilmesi, ardından temel malzemeye uygulanması ile elde edilir. Suni deriler çeşitli doku ve çok farklı renklerde üretimi yapılabilir.
PVC bazlı ürünler, fiyatının uygun olması nedeniyle suni deri pazarında hala yer almaktadır. Diğer yandan
poliüretan bazlı suni derilerin pazardaki talebi
, yüksek kalitesi ve son kullanıcının ihtiyaçlarını tam karşılamasından dolayı gün geçtikçe artmaktadır.
Yapay (sentetik) derileri, suni deri PVC ve poliüretan (PU) olmak üzere iki farklı üretimi mevcuttur. PVC bazlı ürünler, fiyatının uygun olması nedeniyle suni deri pazarında hala yer almaktadır. Diğer yandan poliüretan bazlı suni derilerin pazardaki talebi, yüksek kalitesi ve son kullanıcının ihtiyaçlarını tam karşılamasından dolayı gün geçtikçe artmaktadır.
- PVC suni deri,
- PU suni deri olmak üzere iki alt kategoride sınıflandırmak mümkündür.
Polivinilklorit (PVC) Suni Deri
PVC deri olarak adlandırılan, suni deri sanayinin ilk dönemlerinde sadece PVC kaplama yapılmıştır. Oldukça geniş kullanım ve uygulama alanı bulunan PVC kaplama ürünler diğer suni derilere göre daha ucuzdur. PVC kaplama suni deriler; oto döşeme, ev ve ofis döşeme, çanta, terlik,
ayakkabı, kaban, mont vb dış giyim,
saraciye ve aksesuar alanlarında kullanılmaktadır.
Poliüretan (PU) Suni Deri
PU, poly-urethane kelimelerinin kısaltmasıdır. Pu deri Suni deri poliüretanları basitçe diol yapılı polioller, diizosiyanatlar ve zincir uzatıcıların reaksiyonları ile bir solvent sistemi içerisinde sentezlenmektedir. Reaksiyonda kullanılan poliollerin tipine göre suni deri poliüretanları mekaniksel kuvvet, düşük sıcaklıkta esneklik, kimyasal direnç ve hidroliz direnci gibi özellikler kazanmaktadır. Kullanılan diizosiyanat tiplerine göre ise alifatik ve aromatik yapılı poliüretanlar elde edilir. Suni deri üretiminde alifatik ve aromatik poliüretanların her ikisi de kullanılmaktadır. Alifatik reaksiyonlar prepolimer ve zincir uzatma gibi iki aşamada meydana gelirken aromatik reaksiyonlar bu iki oluşumu içeren tek aşamada meydana gelmektedir. Poliol gruplar yüksek molekül ağırlığı nedeniyle ürünü yumuşak yaparken, izosiyanat ve zincir uzatıcılar düşük molekül ağırlıkları nedeniyle ürünü sert yaparlar. Poliüretanlar tek zincir halinde bulunmaz, birçok tek zincir formu hidrojen bağıyla bir araya gelir.
Poliüretan sistemler; günümüzde birçok alanda kullanılarak hayatımızı kolaylaştıran malzemeler olarak yaşam alanlarımızda yer almaktadır. Yapı kimyasalları, otomotiv ve tekstil en fazla poliüretan ham maddelerinin kullanıldığı sektörlerdir. Ham madde ve üretim teknolojisinde sağlanan gelişmeler sonucu, son 10 yılda suni deri imalatında Pu suni deri kullanılmaya başlanmıştır. PU ürünler PVC ürünlere oranla pahalı olmakla beraber, daha sıhhi ve ekolojik olmaları, nefes alabilirlik, yumuşaklık, teknik değerler ve görünüm yönlerinden doğal deriye çok yakın özellikler taşımaları nedeniyle tercih edilmektedir. PU kaplama suni deri ürünleri;
konfeksiyon, ev ve ofis döşeme, ayakkabıcılık, otomotiv, mont, çanta, bavul, kemer, kaban, fantezi giyim, pantolon, gömlek vb giyim ve ayakkabı alanlarında tercih edilmektedir.
|
Suni deri koltuk. |
Suni Deri Dayanıklı Mı
Suni deri son derece dayanıklıdır ve uzun süre dayanacak şekilde üretilmiştir. Çizilmelere, sıyrıklara ve kesilmelere karşı hala oldukça dirençlidir ve kolay kolay yırtılmaz. Fazla nemi tutmaz ve çoğunlukla su geçirmezdir, bu da onu leke tutmaz hale getirir ve temizlemeyi kolaylaştırır. Ama yine de gerçek deri kadar dayanıklı değildir. Gerçek deri ürünlerin aksine suni deri ürünler iyi eskimez. Ana kumaş üzerindeki kaplamalar soyulur ve dökülmeye başlar. Gerçek derinin aksine yoğun kullanımlı yüzeyler çabuk yıpranır. Belli yıllardan sonra soyulmaya ve çatlamaya başlar ve tekrar eski haline döndürülemez veya eski haline getirilemez. Ancak düşük maliyetine göre yüksek dayanıklılığı, döşeme için iyi bir seçim olmasını sağlar.
Suni Deri Su Geçirmez Mi
Suni deri, su geçirmez plastik taban kaplamasından yapılmıştır ve bu nedenle suni deri suya büyük ölçüde dayanabilir. Suni deri, son kat olduğu sürece su geçirmezdir. Öte yandan, gerçek deri gözeneklidir ve bu nedenle suyla temas ettiğinde mümkün olan en kısa sürede kurutulması gerekir. Gerçek deriyi suya dayanıklı hale getirmek için sentetik bir su geçirmez kaplama uygulanması gerekir, ancak suni deri plastik bir kaplama ile yapıldığı için zaten su geçirmezdir.
Suni derinin bakımı ve temizliği nasıl yapılmalıdır
- Çamaşır suyu kullanılmamalıdır.
- Kimyevi solventler kullanılmamalıdır (Gaz, benzin, mazot, tiner, aseton).
- Kuru temizleme yapılamaz.
- Direkt
güneş ve spot ışık altında bırakılmaması ve sıcaklık veren kaynaklardan uzak tutulması önerilmektedir.
- Sadece natürel sabunlu bez ile silinebilir. Kesinlikle alkol ihtiva eden temizlik deterjanları, kolonya ve benzeri sıvılarla silinmemelidir.
|
Suni deri ceketler. |
Suni Derinin Artıları ve Eksileri Nelerdir
Diğer tüm malzemeler gibi suni derinin de hem artıları hem de eksileri vardır. Suni derinin avantaj ve dezavantajlarını özetlersek:
Artıları
1. Ekonomik
Suni deri, gerçek deriden çok daha ucuz ve ekonomiktir, bu da onu hakiki deriye ekonomik bir alternatif haline getirir.
2. Çok yönlülük
Suni deriler çok yönlüdür, tercihe göre çok çeşitli renklerde, dokularda ve parlak ve mat gibi yüzeylerde üretilebilirler.
3. Düşük bakım
Gerçek deri ile karşılaştırıldığında, suni deri çok az bakım gerektirir. Temizlemesi kolaydır ve kuru veya nemli bir bezle kolayca silinebilir.
4. Leke tutmaz
Gerçek deriden farklı olarak suni deri nemi tutmaz ve bu nedenle lekelere karşı dayanıklıdır. Lekeler kuru veya nemli bir bezle kolayca silinebilir.
5. Su geçirmez
Suni deri, su geçirmez plastik taban kaplamasından yapılmıştır ve bu nedenle suni deri suya büyük ölçüde dayanabilir.
6. Çalışması kolay
Suni deri, kolayca kesildiği ve dikerken sağlam kaldığı için zanaatkarlar için daha kolaydır.
Eksileri
1. Nefes Alamaz
Suni deri nefes almaz ve uzun süreli kullanımlarda cilde rahatsızlık verebilir ve yapışabilir.
2. Yıpranma ve eskime
Gerçek derinin aksine, suni deri iyi yaşlanmaz ve düzgün eskimeden yani uzun süreli kullanım veya durağan kalmanın sonucunda yüzeyin görünümünün doğal değişimi özelliğinden yoksundur. Belli bir kullanım ömründen sonra, çatlaklar ve soyulma ile karşılaşılır. Zamanla suni deri parlaklığını kaybeder ve matlaşır.
3. Çevresel etki
Suni deri üretimi önemli miktarda çevresel atık oluşturur. Ayrıca kolayca biyolojik olarak bozunmaz ve suni deride kullanılan kimyasallar genel çevresel bozulmaya katkıda bulunur.
4. Dayanıklılık
Suni deri, gerçek deriye göre daha az dayanıklıdır. Kolayca çatlar ve delinme ve yırtılmaya karşı savunmasızdır.
5. Koku
Suni deri, bazı tüketicilerin gerçekten tercih ettiği doğal deri kokusuna sahip değildir. Suni deri, pek çok kişi tarafından tercih edilmeyen plastik benzeri bir kimyasal kokuya sahip olabilir.
Suni Deri ve Gerçek Deri Farkları Nelerdir
Artık suni derinin ne olduğunu bildiğimize göre, gerçek deri ve suni deriden farklılıklara sahip olduğunu ve nasıl ayırt edeceğimizi bilmek gerekir.
Üretim
Suni deri, hakiki derinin görünümünü ve dokusunu taklit eden ve hiçbir şekilde hayvan derisi içermeyen sentetik malzemelerden elde edilir.
Dış görünüş
Gerçek deri doğal kusurlara sahiptir ve doğal damar desenine sahiptir ve yumuşaktır. Suni deri tek tip ve tutarlı bir görünüme sahiptir.
Maliyet
Gerçek deri, üretimi zor olduğu için en pahalısı ve kalitesi en iyi olanıdır. Suni deri, üretimi çok daha kolay ve orta derecede dayanıklı olduğu için gerçek deriden daha ucuzdur.
Dayanıklılık
Gerçek deri dayanıklı olanıdır ve zamanla daha güzel görünür hale gelirken, suni deri gerçek deriden daha az dayanıklıdır ve bir süre sonra çatlar.
Gerçek Deri ve Suni Deri Arasındaki Ayrım Nasıl Yağılır
Gerçek derinin suni deriden çok daha pahalı olduğunu bildiğimiz için, ödediğinizin gerçek deri mi yoksa suni deri mi olduğunu belirleyebilmek önemlidir. Teknik yönlerin yanı sıra, birkaç kolay adımda birinin suni deriyi nasıl anlayacağımızı öğrenebiliriz.
Görünür Özellikler
Gerçek deri mükemmel pürüzsüz bir dokuya sahip değildir, çünkü her hayvan derisinin kendine özgü dokusu ve doğal görünmesini sağlayan kusurları vardır. Gerçek deri, dokunulduğunda veya basıldığında çok belirgin bir dokuya ve kırışmaya sahiptir. Oysa suni deri, kimyasal işlemlerden dolayı çok pürüzsüz, sentetik ve plastik benzeri bir yüzeye sahiptir. Hatta doğal olmayan ve homojen bir dokuya sahiptir.
Gözenekleri inceleyin
Son olarak derinin suni mi gerçek mi olduğunu belirlerken derinin gözeneklerini kontrol ettiğinizden emin olun. Daha önce olduğu gibi, eğer çok mükemmel görünüyorsa, muhtemelen gerçek olamayacak kadar iyidir. Gerçek deri, doğal olduğu için tutarsız bir gözenek düzenine sahiptir. Buna karşılık, suni deri, tutarlı, tekrar eden bir desene sahiptir.
Deri Kokusu
Gerçek deri, suni olarak eklenemeyen doğal bir hayvan derisi kokusuna sahiptir. Deri kokusu, gerçek deriyi suni deriden ayırt edebilen önemli özelliklerden biridir. Suni deri kokusuz olabilir veya sentetik ve suni kokan plastik kimyasal bir kokuya sahip olabilir.
Deri çanta, aksesuar, mobilya vb. herhangi bir deri ürünü satın alırken bunları göz önünde bulundurarak derinin gerçek mi yoksa suni mi olduğunu kolayca görebilir ve seçiminizi buna göre yapabilirsiniz.
Sonuç
Hem suni deri hem de gerçek derinin avantajları ve dezavantajları olsa da, aralarındaki nihai seçim, son tüketicinin kişisel tercihine bağlıdır. Suni deri, gerçek deriye göre daha ucuz bir alternatiftir ancak suni derinin fiyatı daha az olduğu için kalitesi de gerçek deriye göre daha düşüktür. Gerçek sırçalı deri ürünler uzun süre dayanır ve zamanla doğal görünümü ile yıpranır, bu da suni deriye kıyasla fazladan ücret ödemeye değer.
6 yorum:
Suni Deri Hakkında Genel Bilgiler
Her şey 1400'lü yıllarda Çinlilerin balmumuna daldırılmış kumaştan şemsiye yapmalarıyla başladı. Daha sonra "Direkt Kaplama" olarak isimlendirilecek işlemin tarihteki ilk uygulamasıydı. Kumaşın tamamiyle farklı bir malzemeyle kaplanarak/birleştirilerek işlevini daha iyiye götürme fikri böyle oluştu. Bugün kullandığımız PVC ve PU gibi polimerlerin atası 1839 yılında Goodyear tarafından üretildi. Goodyear, kükürtle vulkanize edilmiş kauçuk olan Libonit'i üretti. Fakat o yıllarda henüz polimer kavramı ortaya atılmamıştı. 1900'lü yıllarda İtalya'da Direkt Kaplama işlemiyle mezure üretildi. Takip eden yıllarda 1. Dünya Savaşı esnasında Almanlar ilk U-Boat modelini ürettiler. Ancak dış etkenlere karşı son derece dayanıksızdı. 1920-1930 yılları arasında Alman kimyacı H. Staudinger "Makromolekül" hipotezini ortaya attı ve deneysel olarak ispatladı. İşte bu tarihten sonra polimer kimyası dünyada bir devrim yarattı. 1960'lı yıllarda kumaş ve plastik özelliklerini aynı anda içeren bir yapıdan bahsedilmeye başlandı. Yüzey, doğal deri efekti verirken sağlamlığını kumaş sağlıyordu. Bu yıllarda "Transfer Kaplama" ortaya çıktı. O yıllarda kullanılan transfer kağıtları en fazla 100 ºC'ye dayanıklıydı. Teknolojinin ve malzeme bilgisinin gelişimiyle suni deri uygulamaları bugünkü halini aldı.
suni deriye vegan deri de denilmektedir, et tüketmeyenler (vejeteryanlar) ve hayvan derisi kullanmayanlar için ideal ürünlerdir, peki vegan deri nedir, herhangi bir hayvansal ürün kullanmadan sentetiklerden üretilir ve ayrıca yapay deri veya suni deri olarak da adlandırılır. Terminoloji dışında çoğu suni ve vegan deriler arasında fark yoktur. Deri görünümünü ve işlevselliğini seven ancak hayvansal ürünlerin kullanımını desteklemeyen bir yaşam tarzına kendini adamış insanlar için vegan deri uygun bir seçimdir. Mobilya (döşemelik), araba koltuğu, giysi, ayakkabı, çanta, dizüstü bilgisayar çantaları, moda aksesuarları ve diğer ürünler de vegan deri kullanılarak yapılabilir. Bu ürünler genellikle hayvan dostu seçenekler olarak pazarlanmaktadır.
Deri kumaş: Rüzgardan korur, vücuttaki nemi emer ve su geçirmez. Her derinin özellikleri vardır. İşleme ve üretim yöntemine bağlı olarak, yumuşak parlak veya mat bir parça ortaya çıkabilir. Çeşitli deri kumaşın bölümleri mont, çizme, eldiven veya çanta yapmak için kullanılır. Gözenekli yumuşak deriler (süet, kadife tipi) çok ince eldivenlerin, ayakkabıların, çantaların, aksesuarların yapımında kullanılır.
yapay deri nasildir, suni deri çeşitleri, suni deri özellikleri, yapay deri nedir, yapay deri özellikleri neler, poliüretan deri nedir, pu deri nedir, pvc deri,
suni derinin özellikleri derinlemesine incelenerek verilmiş teşekkürler
1.kalite suni deri bile olsa suni deri fiyatları, gerçek deriye göre çok ucuzdur. Suni deri kaplama tekniği ile üretilir, suni deri toptan olarak; suni deri kumaş, spot suni deri, çantalık suni deri ve parça suni deri olarak perakende olarak satılır.
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.