Tekstil ve Moda

Penye Nedir, Penye Ne Demek

Penye ipliği ile üretilen örme kumaşlar. 
Penye, bir pamuk ipliği üretim yöntemi ve çeşidi. Bu ipliklerden üretilen pamuklu kumaş türü. Penye pamuk ipliği, tarama işleminden geçirilmiş olan uzun ve ince kalitede pamuk elyafından, Ne 30 ve daha ince iplik numaralarından üretilir. Penye kelimesi Fransızca taramak fiilinden gelir. Türkçede tişört veya üst giyim elbise anlamında da kullanılır. 

Penye ipliği, karde pamuk ipliğine göre daha kaliteli olup düzgün görünümlü ve homojendir. Dayanıklılığı da karde ipliğine göre % 10-15 daha fazladır. Bu ipliklerden üretilen kumaşlar, daha yumuşak tutumlu, daha sağlam, daha düzgün yüzey görünümlü, daha temiz ve parlaktır. 

Penyenin kullanım yerleri
Penye pamuk iplikleri, ince yapılı dokuma ve örme kumaşların üretiminde kullanılmaktadır. Üretilen kumaşlar ise kaliteli elbise, bluz, gömlek, tişört, iç çamaşırı ve ev tekstil ürünlerinde kullanılır. 

5 yorum:

Dokumacılıkta özel araçla apresi yapılmış bir tür ince kumaş ve bu kumaştan yapılmış üst giysisinin genel adına penye denir.

Sadece taranmış kaliteli pamuktan örülerek yapılan bir kumaş yukarıdaki yorumda sadece dokumadan penye imal edilir gibi açıklanmış, penye hem dokuma hemde örgü kumaştan yapılır.

Penye, sadece taranmış kaliteli pamuğunu örerek yapılan bir tür kumaş. Adını Fransızca taramak fiilinden alır. Türkçede tişört anlamını kazanmıştır.

penye kumaş sözlük anlamı tdk, penye elbise nasıldır, penye özellikleri nelerdir:

Penye: 1. Penye makinelerinde taranıp temizlenmiş çok kaliteli ince pamuk ipliği. 2. Pijama, gecelik, iç çamaşırı ve astar yapımında kullanılan pamuklu örme bir kumaş türü.

Penye makinesi: İnce tarak ta denir. Tarak makinelerden sonra pamuğu bir kez daha tarayan, çok kaliteli ve çok ince pamuk ipliği üretiminde kullanılan bir makine. Makine pamuk kitlesindeki kısa elyaf ve yabancı maddeleri ayıklar,lifler koşut ve kolay çekilebilir duruma getirilir. Pamuk kaybı, karde ipliğine oranla % 25-30 daha fazladır ve maliyeti yükseltir.

penye tunik, penye gecelik, %100 pamuklu penye kumaş, penye ip, penye elbise, penye kumaş,penye kumaşı özellikleri,