Tekstilin ham maddesi olan liflerin üretim ve işleme süreçlerinde yüksek maliyet, yüksek enerji gideri ile çıkan kimyasal atıklar ve su kullanımı gerektirmesi, üretimde kullanılan ham madde ve yan ürünlerin geri dönüştürülmemesi ve üretim süreçlerinin sebep olduğu çevre kirliliği, günümüzde tekstil sektörünün sürdürülebilirlik açısından karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardandır. Geri dönüşüm, kullanıcı öncesi ya da sonrası süreçlerde tekstil atıklarının yeniden değerlendirilmesi sonucu tekrar tekstil ya da tekstil dışı ürünler elde edilmesini ifade etmektedir. Geri dönüşüm yöntemiyle tekstil atıkları başka üretim süreçlerine girdi sağlayabileceği gibi, tekstil dışı üretim süreçlerinin atıkları da tekstil üretimine katkı sağlayabilir.
Örneğin naylon kumaş biyolojik olarak parçalanamaz ve doğada uzun yıllar kadar kalmaya devam eder. Okyanustaki en büyük mikroplastik kirlilik kaynaklarından ikisi naylon balık ağları ve sentetik tekstil ürünleridir. Bu, naylonun su ortamı üzerindeki yükünün büyük olduğu anlamına gelmektedir. Diğer yandan, naylonun kalıcı doğası, sonsuz olarak geri dönüştürülebilir olduğu anlamına gelmektedir ve günümüzde mevcut olan tüm naylon malzemeyi geri dönüştürebilirsek, yeni naylon kumaş üretimini durdurabilir ve yine de naylon ihtiyacımızı karşılamaya devam edebiliriz. Bu nedenle, ortalama tüketiciye naylon vb tekstil ürünlerinin geri dönüşüm planlarının erişilebilirliğinin arttırılması gerekmektedir.
Geri Dönüşüm Kumaş ve Tekstil Ürünleri
Tekstil geri dönüşümü, tüketimdeki artış ve seri üretimin ortaya çıkardığı tekstil atıkları ve kirliliği konusu ile ilgili olan çok önemli bir yaklaşımdır.
Neler Tekstil Atığıdır
- Kişisel kullanıma yönelik tekstilden mamul kıyafet/giysiler.
- Tekstil ve konfeksiyon üretiminden kaynaklı kırpıntı, parça, elyaf halindeki tüm malzemeler.
- Evlerde gündelik kullanıma yönelik tekstilden mamul havlu, masa örtüsü, halı, perde, nevresim, örtü, battaniye ve benzeri tüm eşyalar.
Tekstil Atıklarının Geri Dönüşüm Süreci
Tekstilden mamul malzemeler kullanım sonrasında diğer atıklardan ayrı biriktirilir. Atık olarak değerlendirilecek kısımlar ile yeniden kullanılabilir durumda olan ürünler ayrılır. Toplama esnasında diğer atıklarla karıştırılmaz. Tekstil atıklar, geri kazanım tesislerinde işlenerek ve maddesel geri dönüşümü sağlanarak tekrar elyaf ve kumaş üretiminde kullanımı ile kaynakların korunumu sağlanır.
2 yorum:
daha fazla oranlarda kumaş geri dönüşümünü sağlamalıyız.
Moda endüstrisinin doğaya zararları artarak devam ediyor sürekli yeni şeyler çıkarıp sık sık elbise değiştirmeye zorluyorlar insanları bu da daha kullanım ömrü varken elbiselerin çöpe atılmasına neden oluyor
Yorum Gönder