Tekstil ve Moda

Mamul Nedir, Yarı Mamul Ne Demek

Kumaşlar, hem mamul üründür hemde elbise için ham maddedir. 
Mamul (final good, consumer good) kelimesi Arapça kökenli olup; amel, işlemek, iş yapmaktan ma'mūl anlamına gelir. Mamul, yapılmış, işlenmiş, üretilmiş, üretimi tamamlanmış, satışa hazır olan mal (kumaş, eşya, yiyecek, elektronik eşya). Mamuller başka bir firmanın ham maddesi olabilir. Örneğin bir otomobil ampulü üreten bir firmanın ürettiği mamul (ampul), otomobil üreten bir şirketin ham maddesidir. 

Yarı mamul, (intermediate goods, producer goods, semi-finished products) önceden üretim sürecine girmiş veya üretilmekte olan fakat kullanılabilir ve satılabilir ürün haline gelmemiş maddelerdir. Nihai ürün haline gelmemiş ya da başlı başına bir nihai ürün olmayan, üzerinde kısmen emek ve ham madde bulunan, üretimin bir parçası olan veya olacak mallardır. Yarı mamul, tam işlenmemiş, tüketici talebi açısından henüz tüketime hazır olmayan üründür. Örneğin otomobil üreten bir firmanın ürettiği otomobile sadece motorunu takıp diğer tüm donanımlarını takmadan bekletmesi yarı mamuldür. 

3 yorum:

Bozuk mamuller, üretim aşamasının belli bir noktasında ortaya çıkabilen veya üretim sürecini tamamlamakla birlikte beklenen kaliteyi sağlayamayan bozuk veya ıskarta durumundaki mamullerdir. Bozuk mamuller ekonomik sayılamayacak harcamalarla istenen kalitedeki mamullere dönüştürülebilir.

mamuller üretimi tamamlanmış ürünlerdir.

Ham madde örneği

- Ağaç (tahta, ahşap)
- Pamuk
- Benzin
- Altın
- Petrol
- Mermer
- Meyve (meyve olarak satılırsa mamul meyve suyu için kullanılırsa yarı mamul)

Yarı mamul örneği
- Otomobil motoru (otomobil üretiminde)
- Balçık (çömlek yapımında)
- İplik (kumaş üretiminde)
- Kaya (çimento yapımında)
- Zümrüt (Mücevher yapımında)

Mamul örneği
- Defter
- Bilezik
- Gümüş kolye
- Bakır vazo
- Kazak