Tekstil ve Moda

Vatka Elyaf Nedir, Vatka Elyaf Nerelerde Kullanılır

Vatka elyaf rulosu. 
Vatka, mobilya, ev tekstili, konfeksiyon sektörlerinde kullanılan dokusuz (nonwoven) doğal ve yapay elyaflar uygulamada elyaf veya vatka elyaf şeklinde adlandırılmaktadır. Tekstilde wadding teknik teriminin bir anlamı da vatkadır. 

Vatka, yorgan veya bazı döşemelik ürünler için dolgu malzemesi olarak kullanılır. Pek çok farklı vatka türü vardır ve bunların hepsi üretim tekniklerine ve vatkayı oluşturmak için kullanılan pamuk, polyester veya yün gibi ham maddelerine göre sınıflandırılır. Vatka, uygulama yerlerine uyacak şekilde farklı kalınlıklarda ve boyutlarda olabilir, dolgu oluşturmak için kullanılan hafif ve hacimli bir malzemelerdir. Vatka elyaflar koltuk-kanepe döşemelerinde ve yataklarda genellikle sünger ile kumaş arasında kullanılmaktadır. Kullanıldığı koltuk veya yatağa form ve rahatlık kazandırmaktadır. Bunların yanı sıra yorganlarda, yatak örtülerinde, hurçlarda, montlarda, günlük hayatta kullandığımız daha birçok üründe, vatka elyaf kullanılmaktadır. 

Polyester vatka elyaflar uzun yıllardan bu yana; rahatlığı, hijyenik oluşu ve ucuzluğu nedeniyle insan hayatında çok önemli bir yer tutmaktadır. Vatka elyafların ve genel olarak bütün elyafların (kumaş ya da dolguluk) en önemli sorunlarından biri liflerinin kumaş içerisinden çıkmasıdır. Bu sebeple giysilerde ve ince kumaş kullanılan koltuk, kanepe, yatak, yorgan vb.'de kumaş ile elyaf arasında bir astar kullanılmaktadır. Aradaki astar sayesinde polyester elyaf liflerinin kumaşın üstüne çıkarak kötü bir görüntü yaratması engellenir. 

Yine bu kumaşların normal ve silikonlu olarak yapılabilmesi mümkündür. İstenildiği takdirde vatka elyafın üstü, altı ya da her iki tarafı birden ütülenebilmektedir. Ütüleme sayesinde elyafın sathı düzgün bir yapıya kavuşmakta ama en önemlisi, liflerin kumaşta yürümesi büyük oranda engellenmektedir.

Vatka elyaflar müşteri talepleri doğrultusunda; sert veya yumuşak, kalın veya ince, elastik veya salaş vb. yapılabilmektedir. 

1 yorum:

düz elyaf ya da metrelik elyaf isimlendirmeleri de kullanılıyor.