Silikon (polisiloksan) olarak da bilinir, yapısında karbon (C) yerine ardışık olarak dizilmiş silisyum (Si) ve oksijen (O) atomları bulunan polimerlerin ortak adıdır. Silikon moleküllerinin çoğunda silisyum atomlarına bağlı metil ya da fenil grupları yer alır. Silikonlar en çok sıvı, reçine veya elastomer biçiminde üretilir. Silikon sıvılar oldukça kararlı maddelerdir. Su, ısı ve yükseltgenlerin etkisiyle bozunmazlar. Çok iyi elektrik yalıtkanı olmalarının yanı sıra hidrolik sıvılarda ve emülsiyon kırıcı maddelerde, ayrıca dokuma (tekstil) ve kâğıt gibi çeşitli malzemelerinin su geçirgenliğini azaltmakta kullanılır. Silikon kauçuklar da elektriği yalıtma, kimyasal dayanıklılık ve geniş bir sıcaklık aralığında esnekliği korumak gibi özellikleri bakımından çok önemlidir. Bunlar en çok koruyucu kılıflarda ve yalıtkan verniklerde kullanılır.
Silikon, Si-O-Si temelinde yapılandırılmış pek çok farklı polimerik zincirlerin ve sistemlerin jenerik adıdır. Teknik olarak polisiloksanlar olarak tanımlanan silikonlar organik ve inorganik kimya arasında adeta sihirli bir köprü niteliğindedirler.
Cam ve plastiğin avantajlarını birleştiren silikonlar dünyada başka hiçbir malzemenin sahip olmadığı niteliklere sahiptirler; silikonlar da plastikler gibi (karbon bazlı olan) dirençlidirler ve pek çok şekle sokularak kullanılabilirler. Ayrıca cam gibi (silikon bazlı olan) ısıya ve rutubete karşı dayanıklıdırlar, kimyasal olarak inerttirler ve yalıtkandırlar.
Silikonun Ham Maddesi Nedir, Sağlığa Zararı Var Mıdır
Öncelikle bilmemiz gereken şey silikon ve plastiğin birbirinden farklı olduğudur. Silikonun ham maddesi cam yapımında da kullanılan silis kumudur. Bu kumun yüksek ısıda sıvılaştırılması ve farklı işlemlerden geçirilmesiyle silikon elde edilir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 1979 yılında silikon bazlı ürünlerin gıda pişirme açısından güvenli olduğunu duyurmuştur. Sağlıklı olduğu iddia edilen silikon ürünler, kek ve muffin kalıbı olarak fırınlarımızda rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Silikonu, iki oksijen atomuna bağlanmış silikon moleküllerinin yerine organik gruplar yerleştirilerek elde edilen, modifiye edilmiş esnek yapıda bir kuvarz olarak düşünebilirsiniz. Polidimetilsiloksanlarda (en temel ve en çok kullanılan silikon türleri), bu organik gruplar metil gruplardır (CH3).
Bu yer değiştirme, üç boyutlu sağlam bir temel yapıya sahip kuvarzı, içinde Si-O-Si zinciri etrafında serbestçe dönen organik grupların yer aldığı yine sağlam ancak esnek ve lineer bir polimer şekline dönüştürür.
Silikon Ürünlerin Avantajları Nelerdir?
- Kauçuk gibi esnektirler.
- Silikon kalıplar sayesinde pişirdiğiniz ürünleri, formlarını bozmadan kalıplarından çıkarabilirsiniz.
- Kalıbınızı yağlamanıza gerek yoktur.
- Fırında gönül rahatlığıyla kullanılabilirler. Silikon ürünler ısıya dayanıklıdır.
- Pişirilen ürünlere herhangi bir koku ya da tat geçmez.
- Kullanım şartları yerine getirildiği taktirde uzun süre kullanılabilirler.
- Kolay temizlenirler.
- Farklı renk seçenekleriyle göze hitap ederler.
0 yorum:
Yorum Gönder