Tekstil ve Moda

Ütüleme İşlemi Nedir


Ütüleme kumaşa düzgün bir görünüm kazandıma işidir. 
Ütü (Alm. Bügeleisen, Fr. fer à repasser, İng. iron, ironing), genellikle metal kaplı bir gövde, ütü tabanı, ısıtma tesisatı, kumanda parçaları ve tutma yerinden oluşan, yıkanmış tekstil ürününde ve giysi üretim aşamasında olmak üzere düzeltme, bastırma, şekil verme, açma, son ütü gibi değişik amaçlarla kullanılan cihazlardır. Kumaşın dikimi esnasında dikiş kırışıklıklarını gidermek, yıkama ve kullanım sonrasında ise kumaş ya da giysinin yüzeyinin düzgünleştirmenin yanı sıra kırışıklıklarını gidermek, en boy ölçülerini sabitlemek, görünümü ve tuşesini güzelleştirmek amacıyla da ütüleme işlemi yapılır. 

Ütüleme yapmak için ütü makinesi kullanılır. Ütünün istenilen etkiyi sağlayabilmesi için belirli bir sıcaklığa ulaşmış olması gerekir. Buhar ve basınç yardımı ile de etki artırılır. Ütüleme elbiselerin görünümü ve uzun ömürlü olması açısından önemli bir işlemdir. Doğru sıcaklıkta yapılmayan ütü, ürünün renginin bozulmasına, istenmeyen izlerin veya parlamaların meydana gelmesine sebep olabilir. Bu sebeple ütüleme öncesi ütülecek elbisenin kumaşının hammaddesini iyi bilmek dolayısıyla ütü ayarlarını kumaş türüne göre yapmak gerekir. 

7 yorum:

Ütüler işlevsel olarak ve mantıken birbirine benzese de genel olarak el ütüsü, pres ütü ve şişirme ütüsü olmak üzere üçe ayrılırlar. Bunların da kendi aralarında çeşitleri ve farklılıkları mevcuttur. Triko (düz örme) mamullerin ütülenmesi için ise geliştirilmiş çeşitli ütüleme makineleri bulunmaktadır.

Şişirme Ütüler Nedir
Ürüne özel üretilmiş ütülerdir. Pres veya sanayi ütülerinde ütülenmesi zor olan ürünlerin (ceket, manto, kaban, pantolon, iş tulumu vb.) ütülenmesi için üretilmişlerdir. Şişirme ütülerde ürünün özelliğine göre parçaların takılabileceği kısımlar mevcuttur. Bu kısımlara giysilerin kol, bacak ve gövdeleri geçirilir ve sıcak hava verilerek şişmesi, dolayısıyla da kırışıklıkların açılması sağlanır. Bu işlem sonunda giysinin ütülenmesi ve düzgün görünmesi sağlanır. Piyasada manken ütü olarak adlandırılmaktadır.

ütüleme faydalı bence çünkü bazı mikropları da öldürüyor deniliyor

kılların ya da tüylerin ateşle veya alev maruz bırakarak, lazer vb aşırı sıcakla yakılmasına da ütüleme deniyor. istenmeyen tüylerin ütülenmesi gibi

Kumaş parlaması, elbise parlaması, elbisede parlaklık, ütü parlaması, ütü izi veya ütü yanığı, nasıl giderilir, En sevdiğiniz pantolon veya gömlekleri ütülerken telaş ve sıkıntı yapmanıza gerek yok. Eyvah parlama yaptı dememek için size önerilerimiz var. Siz siz olun zaten sevimsiz bir iş olan ütüyü, böyle küçük kazalarla daha da can sıkıcı bir hale getirmeyin. Bunun için ütü yaparken telefonda konuşmaya, sosyal medyada takılmaya, televizyona dalmaya kalkmayın. Acilen kapıya ya da ocağa koşmanız gerekirse ütüyü kaldırıp kenara koyun ve mümkünse pantolon ütülerken bez kullanın. Şimdi gelelim ütü parlaması nasıl giderilir konusuna..
1) Ütü parlaklığı oluşmuş kıyafetleriniz için; ütü bezini sirkeli suyla ıslatın, sonra çok sıcak su ile ütüleyin. Parlaklığın tamamen kaybolduğunu göreceksiniz.
2) Etek ve pantolonlarınızda parlaklıklar oluşuyorsa, bu kısımları yeni kesilmiş bir patatesle iyice ovalayın. Kuruduktan sonra fırçalayabilirsiniz. Parlaklıktan eser kalmaz.

Aslında yapılan işlem ütüdeki fazla ısı nedeniyle hafifçe yanan kumaştaki liflerin yüzeyden uzaklaştırılıp alttaki yanmamış ipliklerin ortaya çıkarılması işlemidir, doğal olarak kumaşın o bölgesinde az da olsa incelme, kumaş yapısında biraz zayıflama oluşacaktır yüzeydeki parlayan iplik parçaları atıldığı için.

Ütüleme ne demektir; Kumaş cinsi ve yapısal özelliklerine göre farklı ütüleme yöntemleri kullanılır. ütüleme yöntemleri ise şu şekilde sınıflandırılır.

Kuru (buharsız) Ütüleme: Yapay ipekler ve naylon karışımı kumaşlar uygun ısı ayarıyla direkt olarak ütülenip kırışıklıkları giderilerek kesime hazırlanır. Kumaşı esnetmemek için daima boy iplik yönünde ütüleyiniz.

Buharlı Ütü ya da Islak Bezle Ütüleme: Yünlüler ve yıkanmayan ketenlerde bu yöntem kullanılır. Kumaş tek ya da çift kat olarak (yünlüler çift kat) tersinden ütü masasına yayılır. Islatılıp sıkılmış ütü bezi kumaş üzerine serilerek kuruyana kadar ütülenir. (boy iplik yönünde)

Buhar verme: Kadife, peluş gibi havlı(tüylü) kumaşlar, direkt olarak ütülenirse havları yatışır, tüyler yüzeye paralel hale gelir ve kumaşın yumuşaklığı ve tüylülüğü azalır, yüzey özelliği bozulur ve parlama yapar. Bu tür kumaşlarda kırışıklık ve kat izi varsa ütü yüzeye sürülmeden sadece buhar verilmelidir.

ütülemek kelime anlamı, ütülemenin amacı ne, tekstilde ütüleme işlemi, elbise ütü çeşitleri, ütüleme neden yapılır, ütülemek ne demek