Tekstil ve Moda

Ana Renkler ve Ara Renkler Nelerdir

Sonsuz sayıda renk olmasına rağmen aslında hepsi; beyaz, siyah ile üç ana rengin; sarı, mavi ve kırmızının karışımından oluşuyor. Ana renkleri aynı oranda karıştırdığımızda ara renkleri; farklı oranlarda karıştırdığımızda diğer renkleri elde ederiz. Sarı, mavi, kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere toplamda farklı beş rengi, değişik oranlarda karıştırarak doğadaki bütün renkleri ve renk tonlarını elde edebiliriz. 

Renk çemberi incelendiği zaman, üç esas (ana) renk olduğu görülür. Bunlar sarı, kırmızı ve mavi renklerdir. Bu ana renklerin ikişer ikişer eşit ölçüde karışmasından meydana gelen renklere yardımcı (ara) renk denir. Bunlar da turuncu, yeşil ve mor renklerdir. 

Ana renkler ya da birincil renkler (Alm. Grundfarben, pl; Fr. couleurs primaires, pl; couleurs principales, pl; İng. primary colors), kırmızı, mavi ve sarı renk çemberinde ana renklerdir. Primer renkler de denilen; pigment ve boyar maddelerde belirli bir rengi elde etmek için belirli oranlarda karıştırılan birinci derece renkler olan; sarı, kırmızı ve mavi renkleridir. 

Görsel olarak başka renklere parçalanamaz ya da tamamlayıcı parçalara indirgenemezler. Ana renklerin her biri birbirinden farklıdır çünkü hiçbir ortak unsurları yoktur. Diğer tüm renkler ana renkler olan sarı, mavi ve kırmızının belli oranlarda karıştırılmasıyla oluşur. 

Ara renkler, yeşil, turuncu ve mor renkleridir. Her ara renk, iki ana rengin aynı oranda ayrı ayrı karıştırılmasıyla meydana gelir. Yeşil; mavi ve sarının karışımından, turuncu; kırmızı ve sarının karışımından, mor; mavi ve kırmızının karışımından oluşur. 

3 yorum:

Ana Renkler (1. Derece Renkler - Birincil Renkler)
Renk çemberinin ortasında yer alan ve diğer renklerle elde edilmesi olanaksız olan üç ana renk yani sarı, kırmızı ve mavi 1. derece renkleri oluşturur. Üç ana rengin ikili ya da üçlü olarak farklı miktarlarda karışımları ile sınırsız sayıda ve tonda renk türetilebilir. Üç ana rengin eşit miktarlardaki karışımı ile de gri elde edilir. Bu kirli beyazdır.

Ara Renkler (2. Derece - İkincil Renkler)
Ana renklerden herhangi ikisinin karıştırılmasıyla elde edilen renklerdir. Örneğin:
- Kırmızı ve sarıdan turuncu
- Mavi ve sarıdan yeşil
- Mavi ve kırmızıdan mor elde edilmesi

Peki ara ve diğer renkleri nasıl elde ederiz? Hangi renkle hangisini karıştırırsak hangi renk elde edilir, siyah ve beyaz bu işin neresinde

boya renkleri olarak ana renkleri değil pastel tonları tercih ediniz