Tekstil boyarmaddeleri. |
Boyar madde ya da tekstil boyası (Alm. Textlfarbstoff, Fr. colorant textile, İng. textile dye; textile dyestuff), tekstil sanayisinde kullanılan doğal ve yapay renk veren maddelere denir. Boyar madde, malzemelerin boyamada kullanılan, kromofor ve tuz oluşturan gruplar içeren doğal veya sentetik boyar madde çözeltileridir. Kumaşları renklendirmek için kullanılan kimyasal maddelere boya denmektedir. Boyanın iplikleri renklendirmesi tamamen fiziksel bir faktördür. Tekstil ürünlerini renklendirmek için kullanılan ve bu ürünlere kimyasal bağlarla tutunan bileşiklere boyar madde denmektedir.
Boyar madde özellikle tekstil sanayisinde daha çok kullanılmaktadır. Rengarenk hazırlanan tekstil ürünleri çeşitli işlemlerden geçerek boyanmaktadır.
Boyar Madde Nasıl Elde Edilir
Boyar madde kumaşları ve daha pek çok materyali renklendirmek amacıyla kullanılan kimyasal boyalar olarak ifade edilmektedir. Boyar maddeler kullanarak değişen malzemelerin boyandıktan sonra ilk haline tekrar dönmesi mümkün olmamaktadır. Boyar madde elde edilirken dikkat edilecek en önemli husus kullanılacak boyar maddenin uygulanacak malzemeye uygun olması gerekmektedir. Her boyar madde ile malzeme boyamak uygun olmamaktadır. Günümüzde kullanılan boyar maddeler kimyasal sentez yolu ile elde edilerek çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.
Boyar Madde Çeşitleri Nelerdir
Boyar maddeler kullanılan malzemeye, uygulama tekniğine, kimyasal yapılarına ve çözünürlüklerine göre selüloz elyaf, protein elyaf ve sentetik elyaf olarak gruplara ayrılmaktadır. Boyar maddelerin çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:
Çoğunlukla kömür katranı ve anilin boyaları olan ve uygulama şekillerine göre dört şekilde sınıflandırılabilen sentetik boyar maddeler.
1. Doğrudan boyalar: asidik veya bazik banyolar.
2. Mordan boyalar: sabitleştiriciye gerek vardır.
3. Vat boyaları: indirgenmiş, renksiz şekli ile uygulanır, sonra çözünmeyen bir boyaya yükseltgenir.
4. Kükürt boyaları: Sodyum sülfür banyosundan sonra yükseltgenmeye gerek vardır.
0 yorum:
Yorum Gönder