Tekstil ve Moda

Sıcak ve Soğuk Renkler Nelerdir

Renk çemberinin yarısı soğuk, diğer yarısı ise sıcak renklerden oluşur. 
Tekstil sektöründe renkler psikolojik etkileri bakımında iki gruba ayrılır. Kırmızı, sarı ve turuncu gibi sıcak renkler, canlılık, hareket ve enerjiyi ifade eder. Sıcak renkler cisimlerin daha büyük ve yakın algılanmasına neden olur. Mavi, yeşil ve mor renkler ise soğuk renklerdir. Bu renkler dinlendirici ve sakinleştirici etkiye sahiptir. 
Renkler, şiddetlerine ve insanlar üzerindeki ruhsal etkilerine göre sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılırlar. 
Sıcak renkler (Alm. warme Farbe, Fr. couleur chaude, İng. warm color), ateşe ve güneşe yakınlıkları ile sıcaklık hissi uyandıran sarı, kırmızı ve turuncu gibi renklerdir. Sıcak renkler, renk çemberinde yer alan bir grup renk güneşi, sıcağı, ateşi çağrıştırdıklarından ve insanda sıcaklık hissi yarattığından bu renklere sıcak renk olarak adlandırılır. Bu renkler canlılık, hareket ve enerjiyi beraberinde getirir. Sıcak renklerin bir özelliği de cisimlerin daha yakın ve büyük algılamasına neden olmalarıdır. Sarı, kırmızı, turuncu ve bu renklerin, tonları sıcak renklerdir. Bu renklerin dalga boyları uzundur ve çabuk görülen canlı renklerdir. Kahverengi ve tonları da sıcak renkler arasında sayılır. 

Soğuk renkler (Alm. kalte Farbe, Fr. couleur froide, İng. cold color) mavi, lacivert gibi serinlik etkisi veren renklerdir. Soğuk renkler, renk çemberinde yer alan, insan üzerinde soğuk bir etki bırakan renklerdir, bu nedenle bu gruptaki renkler, soğuk renkler olarak adlandırılır. Bu renkler sıcak renklere göre daha durgun renklerdir. Soğuk renkler sakinleştirici ve dinlendirici etkiyi beraberinde getirir. Negatif renkler olarak da bilinir. Yeşil, mavi, mor ve bu renklerin tonları soğuk renklerdir. 

4 yorum:

Renkler duygusal değişiklikler, soğukluk, sıcaklık hissi, büyüklük, küçüklük, hacim, mesafe değişikliklerine neden olur.

Sıcak soğuk renkler resmi güzel ve anlaşılır, sıcak ve soğuk renkler ile ilgili görseller iyi seçilmiş, sıcak renkler resmi ve soğuk renkler resmi ayrı ayrı verilse de iyi olurmuş.

Turuncu, kırmızı, sarı, bordo, kahverengi gibi renkler; ateş, güneş ve aleve benzer şeyleri düşündürme eğiliminde olduğundan sıcak renkler olarak tanımlanırlar

En sıcak renk kırmızının tonları olarak adlandırılır az biraz sarı ile ateş kırmızısı bence insanın içini ısıtan en sıcak renktir.