Tekstil ve Moda

Pigment Nedir, Pigment Ne Demek

Pigment boyarmaddesi (Alm. Pigmentfarbstoff, Fr. colorant pigmentaire, İng. pigment dyestuff), suda çözülmeyen, liflere ilginliği olmayan, ince dağıltı halde bulunan, organik ya da inorganik esaslı daha çok basmacılıkta kullanılan bir boyarmadde sınıfıdır. 

Pigment, nesnelere rengini veren maddeler ve moleküllere denir. Teknik olarak pigment üzerine gelen ışıktaki dalga boylarının bir kısmına seçici absorbe uygulayıp bir kısmını geri yansıtarak ışık renginde değişikliğe neden olan malzemelerdir. 

Pigmentler doğal yollar ile elde edildiği gibi, laboratuvar şartlarında kimyevi yollar ile de elde edilmektedir. Evlerimizde kullanılan boyalar, matbaalarda kullanılan mürekkepler içlerinde bulunan pigmentler sayesinde renkli görünme özelliği kazanırlar. 

Örneğin, kırmızı bir elma kabuğunun dışında bulunan kırmızı pigment sayesinde kırmızıdır. Elmadaki pigment normal ışık içinde bulunan kırmızı haricindeki tüm renkleri emer ve sadece kırmızıyı yansıtır. Bu sayede elma kırmızı olarak algılanır. Aynı şekilde yapraklardaki pigmentler yeşil haricindeki tüm ışıkları emer, sadece yeşili yansıtır ve yapraklar yeşil görünür. 

0 yorum: