Tekstil ve Moda

Mor Ne Demek, Mor Rengin Anlamı Nedir

Mor rengi lüks hayat, zenginlik ve zarafeti simgeler. 
Mor (purple), imparatorların ve olağanüstü güçleri olduğuna inanılan din adamlarının rengi olan mor, yüceliği, gücü ve lüksü temsil eder. Mor, renk spektrumunun 7. ve son rengidir, bu yüzden özel bir renktir ve genellikle farklı ve bireysel bir stili yansıtır. Kendine güvenin ve egonun rengi olan mor, tarih boyunca ihtişam ve lüksün son basamağı olarak kullanılmıştır. Morun kullanımı mistik bir yücelik getirir ve metafizik gücü simgeleştirir. 

Mor en kısa dalga boyuna sahip olan renktir, kırmızı ile mavinin birleşimi olan ara ve soğuk bir renktir. Geleneksel olarak asaletle ilişkilendirilir; Roma İmparatorluğunda mor toga giymek toplumda hiyerarşik göstergelerden birisidir. Avrupa'da kraliyet ailelerinin rengidir. Yakınlık ve güzelliğe de işaret eder. Eskiden beri ihtişam ve lüksün son basamağı olarak düşünülür. Tarih, yüksek sınıfların, saray mensuplarının daima mor renge büründüklerini kaydeder. 

Aynı zamanda romantizmin, duygusallığın ve tutkunun rengidir. Bazı insanlar mor rengi, gösterişli havasından dolayı dekorasyonda kullanmayı sever. Bazıları ise suni bir renk olarak algılar. Morun açık tonları olan lavanta, leylak gibi renkler ilham verici etkileri için çalışma odalarında tercih edilebilir. 

Astrolojinin ve alternatif bilimlerin temsili rengidir. Konsantrasyonu arttırır ve böylece meditasyon için de uygun bir ortam sağlar. Mor renk mükemmeliyetçi bir renktir, seçilmişler içindir. Beyinsel faaliyetleri ve sanatsal düşünceyi arttıran mor, özellikle sanatçıların çalışma ortamları için uygun olabilir. Mor rengi seven insanlar genellikle, ruhsal dünyası ön planda olan, kişilerdir. Duyarlılıkları fazla olduğu için sanat dallarında başarılı olma ihtimalleri daha fazladır. 

Mor renk, sözel olmayan aktiviteleri destekler. Zeka düzeyinizi artırır. Drama odalarında kullanılabilir. Genel olarak okullarda çok tercih edilen bir renk değildir. 

Nevrotik duyguları açığa çıkardığından, yoğun kullanılırsa çocuklarda derin düşünceler ve korku yaratabilir, insanların bilinçaltında korku hissi oluşturduğu saptanmıştır. Mor rengin fazlası, depresyona neden olabilir veya etkilerini arttırabilir.

5 yorum:

Mor, renklerin psikolojik etkisi konusu açıldığında tartışmalara yol açan bir renk. Seven bir kesimin yanı sıra karşı çıkan hatta nefret eden bir kesim de var. Evinizi tamamen mora büründürmeniz depresif bir etki yaratacaktır ama onu zümrüt yeşili, bej, sarı veya uçuk pembeyle, hatta sadece ışıkla karıştırarak harika sonuçlar elde edebilirsiniz mor, bulunduğu odaya ağırlık katar.

mor renk neyi ifade eder,mor renk özellikleri nelerdir,mor renk nedir,

Mor rengi, kırmızı ve mavinin karışımından oluşur. Değişim ve dönüşüm rengidir. Sükunet ve güveni simgeleyen bu renk aynı zamanda spiritüelliği ve şifayı da temsil eder.

Mor aynı zamanda popüler bir tırnak ve saç rengidir, bu yüzden saçlarınızı veya tırnaklarınızı mora çevirmeyi düşünüyorsanız, mor renkten ve mor rengin tonlarından ilham alabilirsiniz.

Eskiden yani Osmanlı zamanında mora deli mavi denildiğini öğrendiğimde şaşırmıştım deli mavi bence bu renge daha fazla yakışıyor.