Tekstil ve Moda

Sarı Ne Demek, Sarı Rengin Anlamı Nedir

Sarı renk uzak mesafelerden görülebilirliği yüksek bir renktir. 
Sarı, en parlak renktir dikkat çeker, ışığın kaynağıdır. Bütün renkler içerisinde en berrak, en ışık saçan renktir. Sıcak renkler grubundaki sarı, dikkat çekici ve uyarıcıdır. Zihni uyaran etkisi ile ilham verir. Dikkat çekmek için adeta çığlık atar; bu yüzden uyarı ışıklarında sarı tercih edilir. Sarı güneş ışığının ve altının rengidir; varlığı, yaşamı, zekayı, arzuları ve ruhsal gelişimi simgeler. Büyük yaratıcıların, idealistlerin ve bilim adamlarının genellikle favori rengi sarıdır. Sarının insan psikolojisi üzerindeki pozitif etkileri bilinmektedir; sarı güneşin rengidir ve onu simgeler, güneşin parlaklığı ve kişinin yaşamının parlaklığı arasında güçlü bir bağ kurar. Sarı, kişilerin öz güvenlerini doğru orantıda etkilediği gibi, yaz mevsimini ve sıcağı anımsatan, insanlara mutluluk veren bir renktir. Parlaklığıyla dikkat çekici olduğu kadar, sarı, geçiciliğin de simge rengidir. Bu yüzden dünyadaki taksilerin ortak rengi sarıdır. 

Siyah ile kombinlendiğinde uyarı anlamına gelir ticari taksilerde ve öğrenci servislerinde kullanılır. Duygusal bir cazibesi vardır. Spektrumda gözün en hassas olduğu alan aralığındadır. Sarı renk metabolizmayı hızlandırır, beyin aktivitelerini ve algıyı arttırır. Odaklanma, çalışma ve bilgiyi hatırlamada fayda sağlar. Mutlulukla, neşeyle, eğlenceyle ilişkilendirilen bir renktir. Astım ve nefes problemi çeken çocuklara olumlu etkisi olan bir renktir. Küçük çocukların en çok tercih ettiği renklerden biridir. 

Tıpkı güneşli bir gün gibi davet edicidir. Sarı, güneş ışığı gibidir, kendinizi iyi hissetmek için orada olmasını istersiniz ama gözünüzün içine girmesini istemezsiniz. Soluk sarı söz konusu olduğunda, çürümeyi, hastalığı, kıskançlığı ve hilekarlığı simgeler. Dolayısıyla sarı söz konusu olduğunda seçilen tonlar oldukça önemlidir. 

Sarı rengi tercih edenlerin kişilik analizinde, bu kişilerin özgür ve bağımsız olmayı sevdikleri ortaya çıkmıştır. Değişkenlikten hoşlanırlar. Çapkın ve şıpsevdi bir yapı gösterebilirler. Günübirlik, dolu dolu yaşamaya bayılırlar, çevrelerine enerji saçarlar. Yaşamlarında bir terslikle karşılaştıklarında hemen yeni bir ritme girerler. Bu kişilerin ikna kabiliyetleri üst düzeydedir, entelektüel olma, yöneticilik, hırs ve iddia onun temel öğeleridir. 

Sarı yoğun kullanımlarda gözü rahatsız eder, huzursuzluk ve sinirlilik yaratabilir. Parlak limon sarısı gözü en çok yoran renktir. Odanızı parlak sarıya boyarsanız bebeklerin ağlamasına ve erişkinlerin sinirlenmelerine yol açarsınız. Ayrıca sarı sayfalı not defteri ve bilgisayar ekranında sarı renkli arka fon pek iyi bir fikir değildir. Beyninizi ve gözlerinizi yorar. 

Sarı renk, mekanlarınızda az miktarlarda kullanıldığında parlaklık ve sıcaklık hissi verir. Çok yoğun sarı renk kullanıldığında zihni fazla uyaracağından, tamamlayıcı rengi ile dengelenebilir. Pozitif etkileri çoğunlukta olmasına rağmen, koyu sarı kıskançlığın ve ihanetin rengi olarak da bilinir. Neşeyi anlatır, geçiciliğin havailiğin sembolüdür. Sarı ayrıca hüzün ve özlemin rengidir. Sonbaharın tüm hüzünlü güzelliğinde onun her tonunu izlemek mümkündür. 

4 yorum:

Renklerin psikolojik etkisinde sarı iç mimariye göre sarı bilgelik, refah, sempati ve çekingenliğin rengi. Sarı renkli bir oda neşeli, arkadaş canlısı ve havadar görünebilir. Ama aynı kırmızı gibi, çok fazla sarı kullanmak da aşırı uyarıcı olabilir.

Sarı genellikle dikkat çekici ve geçici bir renk olarak anılır. Taksilerin sarı olmasının nedenini de bu olarak gösterebiliriz. Anlık olarak kişilerin dikkatini çekmek amaçları. Sarı renginin insanda yarattığı bu etki ve anlamından dolayı hiçbir banka sarı rengi logosunda kullanmaz. Çünkü bankaların amacı geçici olmak değildir. Ayrıca sarı rengi gözü en çok yoran renkler arasında yer alır. Eğer bir bebeğin odasını sarıya boyarsınız sürekli ağlamasına neden olabilirsiniz. Eğer sarı rengini çok az miktarda kullanırsanız huzur verebilir ancak burada sarının sönük tonlarından tercih etmenizde fayda var. parlak sarı güneşi de temsil eder aynı zamanda ve kimse güneşe uzun süre maruz kalmak istemez. Sarı renkten hoşlanan kişilerin özgür bir yapıları olur genellikle. Değişime ayak uydururlar ve bundan da hoşlanırlar.

Halk sözlü edebiyatta sarı renginin kullanımı. sarı renk ile ilgili türkçedeki sözler neler. İçinde sarı kelimesi geçen deyimler ve açıklamaları:

Sarı çıyan: Hain bakışlı sarışın.
Sarı çizmeli Mehmet Ağa: Kendisi ve adresi iyi belirtilemeyen kimse için söylenir, gerçekleşmesi bulunması zor olan anlamında ara ki bulasın.
Sarı kız: (argo) Altın para.
Sarı sıcak: Türkiye'nin güney illerinde yakıcı güneşe ve çok güçlü yaz sıcağına verilen ad.

sarı renk neyi ifade eder,sarinin anlami nedir,sarı rengi nedir,