Tekstil ve Moda

Ottoman Kumaş Nedir, Ottoman Kumaş Özellikleri

Ottoman (Osmanlı) kumaş. 
Ottoman ya da otoman (Alm. Ottoman, m; Fr. ottoman, m; İng. ottoman fabric), genellikle ipek veya pamuk ve diğer ipek benzeri ipliklerin karışımından oluşan belirgin bir nervürlü veya kordonlu etkiye sahip bir kumaştır. Eskiden çoğunlukla resmi kıyafetler ve özellikle kadı kıyafetleri ve akademik kıyafetleri için kullanılırdı. Gece kıyafetleri, döşemeler ve süslemeler için kullanılan sıkı dokunmuş, parlak bir kumaştır. 

Saf ipekten yapılmış ottoman çok pahalıdır, bu nedenle daha ucuz bir alternatifler oluşturmak için yapay ipek kullanılır. 

Ottoman kumaşın dokuma ve örme çeşitleri vardır. 

Ottoman (Dokuma): otoman dokuma kumaş, genellikle ince çözgü ve kalın atkı iplikleriyle çözgü pikesi örgü yapısında dokunan, palto, elbise, döşemelik ürünlerde kullanılan, kalın pamuklu ya da yünlü kumaştır. Genellikle ince çözgü ve kalın atkı iplikleriyle çözgü pike örgüsünde dokunan beyaz kumaşlara ottoman denir. Örnek: Çözgü - 30/1 Ne . cm'de 37,5 sıklıkta Atkı - 12/1 Ne, cm'de 15 sıklıkta Ağırlık =155 gr/cm². Ottoman kumaşı; elbiselik, paltoluk, döşemelik olarak kullanılan kalın bir kumaş türüdür. Bezayağı veya yanlamasına rips örgüyle dokunan yün, pamuk, ipek karakterindedir. Çözgü tarafından tamamen örtülüdür. 
Ottoman örme kumaştan mamul antrasit eşofman altı. 
Ottoman (Örme): Ottoman (örme) yuvarlak örme makinesinde elde edilen bir kumaş türüdür. Genellikle, ottomanın yapısında 24 Ne ile 30 Ne iplik numaralarındaki, ipliklerin kullanıldığı görülmektedir. Ottomanın yapısında kullanılan lif cinsleri; pamuk, PES, likra, viskon, modal vb'dir. Ottoman örme kumaşı; tişört ve sweatshirt yapımında ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. 

4 yorum:

Otoman ne demek otoman sözlük anlamı otoman kumaş nedir, otoman veya ottoman kumaş kelimesi tdk:

Çözgü ripsi örgüsünde klasik bir dokuma. İpekli olanları kadın giyiminde, yünlü ya da pamuklu türleri giysilik, paltoluk ve döşemelik olarak kullanılır.

Otoman nedir, otoman genellikle ince çözgü ve kalın atkı iplikleriyle çözgü pikesi örgüde dokunan beyaz kumaşlara verilen addır diye yazıyor bir yerde bu doğru mu ?

osmanlı kumaş nedir,ottoman kumaş nedir,

Otoman kumaş, otoman genellikle ince çözgü ve atkı iplikleri ile çözgü pikesi örgüde dokunan beyaz kumaşlara verilen addır. Örnek: Çözgü 30/1 Ne, cm’de 37,5 sıklıkta, atkı 12/1 Ne, cm’de 15 sıklıkta, ağırlık 155 g/m2.