Öncelikle yıkanmış kıyafetlerdeki kokunun nedeni belirlenmelidir. |
Elbiseler yıkandıktan sonra neden kötü kokuyor, bunun sebeplerini ve çözüm yollarını şöyle sıralayabiliriz.
Islak ve terli olarak uzun süre beklemiş çamaşırlar
Elbiseler, ıslak ve nemli ortamlarda kolayca bakteri ve mantarlar için elverişli üreme ortamı sağlayabiliyor. Bunu önlemek için terli ve ıslak elbiselerin bekletilmeden yıkanması, hemen yıkama yapılmayacaksa nemli kıyafetlerin hava alarak kuruması sağlanmalıdır. Kirli elbise sepetleri hava alan yapıda olmalı ve elbiseler tıka basa doldurulmamalı nemli kıyafetler sepete konulmamalıdır. İç çamaşırı, havlu ve bornozun hastalığa neden olan bir bakteri içermesi daha olasıdır. Her yıkamadaki bakteri sayısını azaltmak için bu gibi çamaşırları nemli olarak bırakmaktan ve toplu olarak yıkamaktan kaçınılmalıdır.
Çamaşır makinesinin periyodik bakım yıkaması yapılmamış
Çamaşır makinesinin tamburunda bir türlü geçmeyen kötü bir koku varsa, yıkama sırasında bu koku doğrudan çamaşırlarınıza geçebilir. Bu kötü koku genellikle önceki yıkamalardan kalan kirlerin birikmesiyle, tambur ve kapak kilidindeki kalıntıların artmasıyla oluşur. Çamaşır makineleri kendi kendini temizlemez, bu nedenle en az 6 ayda bir yıkama sıklığınız fazla ise 4 ayda 1 defa olmak üzere boş, deterjanlı ve yüksek ısıda çalıştırılıp düzenli olarak temizlenmesi gerekir.
Ayrıca çamaşır makinenizi yıkama sonrasında havalandırın, nemden kaynaklanan küflenmeyi önlemek için, makinenizi kullandıktan sonra kapağını ve deterjan çekmecesini bir süre açık bırakarak havalandırmayı ihmal etmemelisiniz. Antibakteriyel bir temizleyici ile çamaşır makinesi kapağının etrafındaki kauçuk veya plastik halkayı düzenli olarak silin, filtreyi de ara ara temizlemeyi ihmal etmeyiniz.
Yetersiz miktarda deterjan kullanılmış
Deterjan gözüne yeterli oranda çamaşır deterjanı koyulmaması çamaşırların etkili bir şekilde temizlenememesi anlamına gelmektedir. Deterjan gözünü iç yüzeyinde bulunan işaretli çizgiye kadar doldurduğunuzdan emin olun, eğer çamaşır yıkama topu kullanıyorsanız, deterjanı topun dış kısmındaki ölçek çizgisine kadar doldurduğunuzdan emin olun. Emin değilseniz deterjan üreticisinin talimatlarını okuyun. Bazı durumlarda tavsiye edilen miktardan daha fazla deterjan kullanmanız gerekebilir.
Kokuya bakteriler ve küf mantarları neden oluyor
Bakteriler bir ortamda çoğalınca koku yapabilir: Bu nedenle ıslak çamaşırlardaki kötü kokuya, nemli ortamda barınan ve hızla üreyip çoğalan bakterilerin yol açtığı düşünülür. Ancak bu doğru değildir. Çünkü çamaşır yıkama işlemi (ister elde ister makinede yapılsın) çamaşırların üzerindeki bakteri varlığını sona erdirir. Yıkanmış çamaşırların oluşturduğu ortam, bakteriler için değil, mantar türleri için uygundur. Islak çamaşırların kötü kokusu küf mantarından kaynaklanır. Mantar küfünün kokusuna neden olan mantarın beslenmesi, gelişmesi ve çoğalması sırasında ortaya çıkan uçucu organik bileşiklerdir. Deterjan ve yumuşatıcı mantar üretimine neden olabilir, dozlama yapan makineler ve sıvı deterjanlar kokuya neden olabilir. Küf, deri ve kağıt da dahil olmak üzere birçok organik malzemenin ve bitkisel lifli (pamuklu, keten vb.) kumaşların üzerinde koloni şeklinde çoğalabilirler. Bunu önlemek için elbiseler ıslak halde çamaşır makinesinde bekletilmemeli ve havadar bir ortamda kurutulmalıdır.
Küfün bu malzemeler üzerinde koloni kurabilmesi için bunların nemli olmaya ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra küf için düşük sıcaklıklar daha elverişlidir. Bu nedenle sıcak suyla yıkanan çamaşırlardan ziyade soğuk suyla yıkanan çamaşırlar kötü kokar. Kötü koku ortaya çıkması durumunda çamaşırlar yıkama etiketlerinde yazan maksimum sıcaklıklarda yıkanmalıdır veya en az bir defa mantarları öldürecek yüksek sıcaklıklarda bol deterjan ile yıkanmalı ve açık havada kurutulmalıdır.
Doğru şekilde kurutma önemli
Giysilerinizi yıkama işlemi bittikten hemen sonra çıkarıp mümkünse güneşli bir ortamda kurutmayı veya rutubet olmayan havadar bir yerde kurutmayı unutmayın. Eğer kurutma makinesi kullanılacaksa çamaşır miktarına dikkat edilmeli, kurutma ve bakım talimatlarına uyulmalıdır. Nemli çamaşırlar iyice kuruduktan sonra dolaba konulmalıdır.
8 yorum:
idos çamaşır makinesinin içinde bekleyen sıvı deterjanlar kokuya neden oluyor, buradaki ünite belirli aralıklarla temizlenmeli ve kokuya neden olan deterjan temizlenmelidir ve çamaşırlar makinede beklemeden hemen serilmeli yıkama bittikten sonra makine kapağı ve deterjan ünitesi açık bırakılarak havalandırılmadır.
vay be eskiden elbiseleri derede yıkarlarmış, şimdi idoslar falan elbisede koku yapıyormuş :)
dere mi kaldı kardeş, elbise yıkayacak temizlikte dere bulmak için bayağı dolaşman lazım olacak, şehrin yakınındaki dereler hep boklu ve kimyasallı orada elbise yıkarsan çamaşır makinesinden daha fazla elbisenin kokacağından emin olabilirsin :)
makine kokar mı yaa çamaşır makinesinin içi neden kokar ki soruyorum size hiç mantıklı gelmedi bana makine ne gibi koku yapıyor mesela bozulmuş gibi çürümüş gibi mi kokuyor
bir defa deterjan ile boş çalıştırın ayrıca deterjan bölmesini çıkarıp musluğun altında yıkayın koku moku kalmaz.
çamaşırlar kuruduktan sonra neden kokar diye araştırdım bazen pamuklu kumaşlar başta olmak üzere uzun süre ıslak kalınca kumaş yapısı bozulmaya başlar küf mantar vb bakteriler ürer. El bezi ve yer bezi olarak kullanılan kumaşlar ıslak bırakılmamalı ve kurutulmalıdır ayrıca bezleri katlamak ve buruşuk ve ıslak şekilde bırakmak hava almayı ve kuruma süresini uzatır ve koku yapar
makine elbisede koku yapar mı, ıslak çamaşırlar kokuyor, yıkanan elbise neden kokar, makinem kokuyor,
Yıkanmış temiz çamaşırlar neden bazen kötü kokar hiç başıma gelmedi garip demek böyle koku durumları olabilen şeylermiş demek ki.
Yorum Gönder