Tekstil ve Moda

Yünlü Kumaş Nedir, Yünlü Kumaş Özellikleri

Yün elyaflar elbise üretiminde kullanılan sağlık ve doğal malzemelerden biridir. 
Yünlü kumaşlar, koyun, keçi gibi hayvanların yünlerinden elde edilen kumaşlara verilen genel addır. Doğal kaynaklı bir ürün olan yünlüler en sağlıklı kumaş türlerindendir. Yünlü kumaşlar denilince akla kazaklar, atkılar, bereler ve kış mevsimi gelebilir ama bilinenin aksine yün her mevsim kullanılır. Örneğin erkek takım elbiseler genellikle yünden yapılır. 

Yünlü kumaşlar, yüksek ısıda yıkandığında çeker, eğer asılarak kurutulursa deforme olur. Yün elbiseler ısıyı çok iyi yalıtır, yüksek nem özelliği vardır ve kaybettiği şeklini kolayca bulur. Yünlüler etiketlerindeki bakım şartlarına uyulmadığında keçeleşme ve sararmaya eğilimlidir. 
Yün denilince akla ilk olarak koyun yünü gelir. 
Yün, koyun ırklarından ve çeşitli hayvanlardan elde edilen tabii kumaşlardır. En iyi ve kaliteli yünlü elbiseler uzun ve ince kıllardan elde edilir. Uzun ve ince yünler ceket, pantolon vb giyim ürünlerinde kullanılmak üzere kumaş yapımında kullanılır. Kalın ve kısa yünler ise pardösü, kaban, dolgu ve ev tekstillerinde kullanılır. 

Yünlü kumaşların alındığı hayvanlara göre çeşitli türleri vardır. Bu türlere; keçi yünü, alpaka, mohair, angora, devekaşmir ve vikunya yünü dahildir. Bu özel yünlerin bazıları örneğin kaşmir ve vikunya çok yumuşak olmasının yanında pahalıdır çünkü çok az miktarlarda üretilirler. Bu pahalı yünler, parlaklık katmak ve kumaşın kıvrımlarını arttırmak için koyun yünü ile karıştırılır. 

Yünlü kumaşlara; kaşe, melton, şevyot, tüvit, saksoni, bleyzer (blazer), dra, çuha, keçe, aba, müflon, serj, gabardin, yün krep, alpaka, poplin, vual, astragan, şali, bengalin, filafil vb. örnek gösterilebilir. 
Kaliteli takım elbiseler, kamgarn yün ipliklerden üretilirler. 
Yünlü kumaşlar özellikleri şu şekilde sıralanabilir: 
- Yün hayvansal kökenli doğal bir malzemedir. 
- Dokumaörme ve dokusuz yüzey teknolojileri ile üretimi yapılabilir. 
- Kumaş % 100 yün olarak kullanılabildiği gibi maliyet düşürmek için diğer doğal lifler veya yapay lifler ile karıştırılabilir
- Birçok ağırlıkta ve örgülerde olduğu gibi her mevsim ve tüm iklimlerde rahat bir şekilde kullanılır. 
- Kışın sıcak, yazın serin tutar, özel yapısı yün vücuda nefes aldırır ancak üşütmez, sağlıklıdır. 
- Ter emicidir ancak ıslak hissettirmez. 
- Nemi diğer doğal elyaflardan daha iyi emer. 
- Yünlü kumaşlar ve elbiseler kırışıklığa karşı nispeten dayanıklıdır, kolay kırışmaz, çabuk ütülenir.  
- Yün dayanıklı, uzun ömürlüdür, özellikle trafik (kullanım yoğun) bölgeler için en ideal türlerdendir. 
- Aşırı ısı, nem ve basınca maruz kalırsa keçeleşir
- Güneş ışığı, güve, ağartıcı ve yanlış ütüleme zarar verebilir. 
- Yünlü elbiseler aşınma, iz yapmaya ve kirlenmeye karşı dayanıklıdır. 
- Yumuşak ve dolgundur. 
- Lüks ve doğal parlak görünümdedir. 
- Doğal yalıtım sağlar, yünlü elbiseler ıslandığında bile üşütmez. 
- Aleve karşı dayanıklıdır. 
- Buharla kolayca şekillenebildiği için konfeksiyona ve terziliğe uygundur. 

Yünlü Kumaşların Dezavantajları 
- Diğer kumaş türlerinden yünlü elbiseler daha pahalı fiyat etiketine sahiptir. Yün, maliyeti yüksek olduğu için genellikle başka liflerle karıştırılır. 
- Yünlü kumaşların temizliği daha fazla özen gerektirir, bakım ister; yıkarken, kuruturken ve ütülerken dikkatli olunmalıdır. 
- Alerji riski taşır. 
- Tüylenme riski vardır. Bu sorunun giderilmesi için bir süre vakumlanması gerekir. 
- Üretici güve yemez kimyasal apresi kullanmak zorundadır. 

6 yorum:

Konu ile alakasız ama yünlü kumaş ile ilgili olarak dersten aklımda kalan bir soruyu soruyu cevaplamak istiyorum yünlü kumaş ne yüklüdür? cevap: birbirine sürtülenen yünlü kumaş ile ebonit çubuktan; ebonit çubuk negatif, yün kumaş ise pozitif yükle yüklenir.

Yün kumaş, koyundan elde edilen, doğallığında yüksek kıvrım olan, kıl kökenli bir protein lifidir. İnceliği, yapısı ve özellikleri elde edildiği koyun çeşidine göre değişir. Belli başlı yün çeşitleri; merinos, lincoln, leichester, sussextir. Nem çekme özelliği yüksek, yumuşak ve esnek kumaşlardır. Nem çekme özelliği vardır, yün elbise vücuttaki ısıyı dışarı geçirmez. Yünlü kıyafetler yüksek ısıda yıkandığında çeker, keçeleşme ve sararmaya eğilimlidir.

yün elbiseler nasıldır, yünlü kumaş özellikleri nelerdir, yün bakımı nasıl yapılmalıdır, yün nedir, yünün faydaları neler, yün iplik nasıldır, yün avantaj ve dezavantajları nedir,

kış gelince kullanılması önerilen 1 numaralı kumaş yünlülerdir şimdilerde herkes ucuz diye akriliğe saldırıyor ama yünlü elbise sağlıktır.

yün kumaşa örnekler, fanila, uatin, molton, kadife, düvetin, velütin

Triko kazaklar, hırkalar, bluzlar, pantolonlar, etekler, elbiseler, atkılar ve daha pek çok kışlık kıyafette yünlü kumaş kullanımı oldukça fazladır.