Filafil kumaş. |
Filafil (end-on-end), dokuma sırasında atkı ve çözgüde bir açık bir koyu renk ipliğin art arda kullanıldığı kumaş türüne denir.
Filafil, genellikle yünlü kumaşlar olup, dimi ile dokunanlar grubundandır. Pamuk ile de dokunmaktadır. (D 2/2 örgüsündedir) Giysilik kumaş olarak kullanılırlar. Filafil desen, açık ve koyu renkli çözgü ve atkı ipliklerinin değişimiyle oluşur. Bazen diyagonal yollu olabileceği gibi düz yolluda olabilirler. Renklendirme uygulanarak 1A 1K renk düzeninde basamak efekti elde edilmiş bir elbiselik kumaş türüdür. (Çözgü ipliği 1 açık 1 koyu dizilmiş olabilir) Bu kumaşların iplikleri çok düzgün yerleştirilmiş olmalıdır. Aksi halde düzeltilmesi mümkün olmayan hatalar meydana gelir. Bu kumaşlar en iyi kalite yünlerden dokunmaktadır ve kullanılan iplikler iki katlıdır. Düzgün ve havasız bir yüzeye sahip olan apre işlemi uygulanmıştır. Genellikle 30/2, 40/2, 48/2, 52/2 Nm iplikler kullanılır. Örnek Nm Çözgü: 40/2 kamgarn iplik. Sıklık: 27,5 ad/cm, atkı ipliği Nm: 40/2, sıklık: 23 ad/cm. Ağırlık: 270 gr (metrekare).
2 yorum:
bu kumaşın adı filefil değil miydi bir kaynakta filefil kumaş olarak yazıyordu. filafil bilemedim şimdi
Filafil kumaş: 2/2 dimi örgülü, 1A1K renk düzeni uygulanarak basamak efekti verilen bir elbiselik kumaş türüdür. Serj yapısında, düzgün ve havsız bir yüzey veren bir apre rutini uygulanarak elde edilir. Örnek: Çözgü 40/2 Nm kamgarn iplik, cm’de 27,5 sıklıkta, atkı aynı iplik, cm’de 23 sıklıkta, ağırlık 270 g/m2.
Yorum Gönder