Tekstil ve Moda

Dolgu Elyaf Nedir, Dolgu Elyafı Özellikleri

Dolgu elyaf. 
Dolgu elyaflar, mobilya ve ev tekstili sektörlerinde, genellikle kanepe kırlent ve yastıkları ile uyku yastıklarında dolgu malzemesi olarak kullanılır. Eskiden bu ürünlerde kullanılan pamuk ve yüne göre, rahatlığı, hijyenik oluşu ve ucuzluğu nedeniyle sentetik elyaflar tercih edilmektedir. 

Silikon elyafların bir üretim yöntemi Hollow Conjugated Siliconized (HCS)'dir. Bu terim üretilen elyafın özelliklerini yansıtmaktadır. Çok genel anlamda; hollow oluşu elyaf liflerinin bir pipet veya boru gibi, ortasının boş oluşunu ifade eder. Doğal olarak da bu boşluk havayla doludur. Hollow özelliği sayesinde yastık veya kırlente baskı uygulandığında ezilir, bırakıldığında eski halini alır. Conjuge özelliği ise bu liflerin bir zincir yapısında olduğunu ifade eder. Bu da liflere, ilave bir yaylanma özelliği kazandırmaktadır. Siliconize özelliği ise kolayca anlaşılabileceği gibi liflerin silikonlu ve kaygan olması anlamına gelir. Bütün bu özellikler birleştiğinde yastık ve kırlentlerde; kullanıldığında, mükemmel bir oturuş ve uyku rahatlığı sağlayan silikon elyaf ortaya çıkmaktadır. 

Yorganlarda ise yine bu şekilde dolguluk silikon elyaf kullanıldığı gibi, silikon elyaftan yapılan nonwoven kumaşlarda kullanılabilmektedir. 

Yine kullanılan silikon elyaflar polietilentereftalat (PET)'ten çekilerek elde edilir. 

0 yorum: