Tekstil ve Moda

Doğal Lif Nedir, Doğal Lifler Nelerdir

Doğal lifler; bitkisel ve hayvan ve mineral kaynaklıdır. 
Doğal lifler ya da tabii elyaflar (Alm. Naturfaser, Fr. fibre naturelle, İng. natural fiber), bitki, hayvan ya da madenlerden elde edilen lif sınıfına denir. 

Kaynaklarına göre doğal lifler kendi içlerinde hayvansal lifler, bitkisel lifler ve anorganik (mineral) lifler olarak üç grup altında toplanabilir. İnsanlar liflere olan gereksinimlerini insan-yapısı olan yapay liflerin üretimi başlamadan önce doğal liflerden karşılamışlardır. Yapay lifler; ekonomik olmaları, amaca yönelik üretim yapılabilmesi, ürün çeşitliliği, lif özelliklerinin iyi kontrol edilebilmesi gibi yönlerden doğal liflere üstünlük sağlarlar. 

Adından da anlaşılacağı gibi yapıları doğada hazır bulunan ya da lif haline getirmek için teknolojiye ihtiyaç duyulmadan da insan emeğiyle makinesiz üretimi yapılabilen liflerdir. Dokuma, örme veya diğer amaçlar için ön temizleme ve hazırlama işlemleri yeterlidir. Doğal liflerin en önemli özelliği doğal yapısı sayesinde ciltte tahriş ve alerji yapmamasıdır. Bu liflerden yapılan kumaşlar, başta çocuklar olmak üzere hassas tenli kişiler için vazgeçilmezdir. Yün, bambu, ipek ve pamuktan yapılmış kumaşlar bu ihtiyaçlara cevap veren başlıca kumaşlardandır. Alerji ve tahriş yapmamasının yanı sıra soğuk ve sıcak hava şartlarına göre konforlu ve teknik özellikleri (hafif ve dayanıklılık, kolay boyanabilme gibi) bakımından kullanımı kolaydır. Doğal liflerin olumsuz özelliğiyse çabuk kırışması, maliyetinin yüksek olması ve suda büzülüp küçülebilmesidir. 

Doğal lifler kaynaklarına göre üçe ayrılır: 

0 yorum: