Tekstil ve Moda

Bengalin Kumaş Nedir, Bengalin Kumaş Özellikleri

1900'lerde üretilen siyah bengalin kadın paletot. 
Bengalin ya da bengal bezi (bengaline); elastanlı, polyester ya da polyamid içeren viskoz ya da pamuktan elde edilen elastik bir kumaştır. Son derece esnektir, şeklini korur ve vücudun şekli ile rahat bir uyum sağlar. Örnek olarak ipek veya diğer filament iplik çözgülü ve kamgarn veya pamuk bariz atkı yollu ribe sahip elbiselik kumaştır. Bu konstrüksiyon 3/3 çözgü kordu ve/veya kaba atkı ipliği kullanılarak elde edilir. 

En yaygın bengalin kumaş türleri: 
- Ağır gramajlı, bezayağı tekniği ile dokunmuş ipekli kumaş. Yüzeyinde verev yivler oluşturulacak şekilde dokunan rips kumaş. Kadın elbiseleri dikiminde ve çanta astarı olarak kullanılır. Kumaşın yüzeyini süslemek için preslerden geçirilerek harelendirilme (muare) işlemi uygulanır. 
- Hafif gramajlı yünlü kumaş; dokuma tekniği bezayağı ile dokunan kumaş; birim başına düşen atkı ipliklerinin çok fazla bükülmesi ile kumaşa ince ve pütürlü bir yüzey kazandırılır. Yazlık erkek takımlarında ve kadın giysilerinde kullanılan bir kumaştır. Bu terim ilk kez Hindistan’ın Bengal şehrinde döşemelik kumaş olarak dokunmuş ve adını buradan almıştır. 

0 yorum: