Tekstil ve Moda

Kışın Hangi Kumaş Sıcak Tutar, Kışlık Kumaş Çeşitleri Nelerdir 🧣

Kışın daha kalın ve ısı yalıtımı olan elbiseler tercih edilir. 
Hava ayaz mı ayaz, elleriniz ceplerinizde yürürken içinizi sıcacık tutacak kıyafetler için hangi kışlık kumaşları tercih edeceğinizi biliyor musunuz. Soğuğa karşı dayanıklı, kışı rahat geçirmenize fayda sağlayacak ve kış için doğru olacak kumaşları seçmeniz için; Kışın hangi kumaşları tercih etmeliyiz, bu kumaşları ve özelliklerini hemen tanıtalım. 

Bir çok çeşit kumaşın olmasıyla beraber mevsimlere göre yapısına göre farklı özellik gösterirler. Kışın hangi kumaşların sıcak tuttuğu bilgisini sizler ile paylaşıyoruz. 
Kışlık triko elbiseler. 
Kış mevsiminde sıcak tutan kumaşlar: 

Yünlü Kumaş Çeşitleri 
Koyun yünü kumaşlar, kışın kullanılan en ideal kumaş çeşitlerinden biridir. Nemli olsa dahi suyu çabuk emer ve yapısından dolayı çabuk kurur. Aşırı terleme olduğu koşulunda alerji kaşıntı yapabilir. Yüksek ısıda yıkarsanız küçülme tehlikesi vardır. Dondurucu soğuklarda alternatifi olmayan yün; doğal bir elyaf olduğu için sıcacık tutan ve nemi çok iyi derecede çeken kumaşlardır. Lifleri arasındaki havayı hapsederek vücut ısısını dışarıya geçirmediği gibi aynı zamanda terletmez. Elbette bu özellikler saf yünler için geçerli elbisenin üretildiği kumaşta yün oranı ne kadar az ise soğuğu hissetmeniz o oranda artar. 

Değerli yün türleri ile üretilen yünlü kumaşlar, % 100 yünden üretilen oldukça soğuk havalarda kullanılan en rahat malzemedir. Çabuk kirlenme ve kırışma özelliği yoktur. Uzun ömürlü olması için saf sabunla yıkanmış bir temiz bezle silerek temizleyiniz. 

- Merinos yünü: Doğanın bir hediyesi olan merinos yünü, Avustralya’nın çiftliklerinde tamamen doğal koşullarda beslenerek yaşayan merinos koyunlarından elde edilir. Doğada çözünülebilir olması, ne kadar saf olduğunun bir kanıtı. Tercihiniz ince ama sıcak tutan giysilerden yapmak isterseniz tercihiniz merinos kumaşlar olmalı. Hava alan yapıları ile terlemek onlarla tarihe karışırken konfor ve şıklık her an üstünüzde olacak. 

- Alpaka yünü: Dünyanın en değerli yünlerinden biri de Alpaka develerinden elde edilen bu yün. Lanolin içermediği için antialerjik, su geçirmez, dayanıklı, yumuşacık, uzun ömürlü ve sıcacık tutması gibi özellikleri nedeniyle dünyanın en pahalı ve kıymetli yünleri arasında yer alması tesadüf değil. 

- Kaşmir yünü: Himalaya dağlarının tepelerinde doğal koşullarında özgürce dolaşan keçilerden üretilen kaşmir, en değerli kumaş çeşitlerinden. Vücudunuzun ısısını bulunduğunuz ortamın ısısına göre ayarlamanızı sağlayan kaşmir kazak ve hırkalar, terletmeyen yumuşacık yapıları ile kışın gardırobunuzda mutlaka bulunmalı. 

- Tiftik kumaşları almadan önce gerçek tiftik yünü olup olmadığına dikkat ediniz. Gerçek olmayanlar sadece dış görünüşü güzel gösterirken sizi sıcak tutmak için elverişli olmayabilir. 

- Vikunya kumaşlar dünyanın en lüks kumaşıdır. Vikunya elbiseler çok yumuşak ve ince olmasına rağmen soğuğu hissettirmez. Vikunya yünleri, Güney Amerika'nın And Dağları'na özgü olan vikunyalardan elde edilen elyaftır. Kaşmir'den daha pahalı olan bu lüks kumaş ham maddesinin üretimi daha azdır. Vikunya kumaşlar en pahalı kumaş türü olmasının yanında, en sıcak tutan kumaş çeşitlerinden biridir aynı zamanda. 

- En fazla ceket ve dış giyim için tercih edilen bir diğer kumaş olan tüvit kumaşlar, oldukça kullanışlı, uzun ömürlü ve sıcak tutma özelliğine sahiptir. 

Pamuklu Kumaşlar 
- Kadife kumaşlar, sıcak tutan bir diğer kumaş çeşididir. Yapısı gereği hem kalın hem de yün muadili bir yapıya sahiptir. Kumaş olarak nadir ancak elbise veya pantolon için oldukça fazla tercih edilmektedir. 

Diğer Kışlık Kumaş Çeşitleri 
- Deri kumaşlar, yüzyıllardır insanlığı soğuktan koruyan geleneksel kumaş türleridir. 

- Son zamanların trend modası olan kürk ve benzeri kumaşlar, yoğun tüy ve kabarık şeklinde olması nedeniyle soğuktan korur ve içeriye hava almaz. İç sıcaklığı korumaya karşı dayanaklıdır. 

- Ayrıca teknoloji ilerlemesiyle soğuktan koruma özellikleri olan ancak hava alan yapısıyla terletmeyen gore-tex vb kumaşlar kışlık elbise ve ayakkabı yapımında kullanılmaktadır. 

2 yorum:

kış denince akla gelen ama pahalı olan ürüne yünlü elbise denir.

kışlık elbiselerin yapıldığı kalın ve soğuğu geçirmeyen kumaşlardır tek kat veya çoklu katmanlar şeklinde kışlık kıyafetler üretilirler