Tekstil ve Moda

Akrilik Kumaş Nedir, Akrilik Kumaş Özellikleri

Akrilik kumaşlar, hem konfeksiyon hem de ev tekstil alanında yaygın bir kullanım alanına sahiptir. 
Akrilik kumaşlar, akrilonitril adı verilen sentetik bir polimerden yapılır. Akrilik, bazı petrol veya kömür bazlı kimyasalların çeşitli monomerlerle reaksiyona sokulmasıyla üretilen sentetik bazlı bir elyaftır. 

Akrilik kumaş özellikleri bakımından kendine ait farklı özellikler taşımaktadır. Akrilik sentetik yün olarak tanımlanıp yün elyaf özelliklerine yakın sentetik lif üretme çabalarının sonucu geliştirilmiştir. Bu nedenle, yünlü kumaşlar ile benzer özellikler sergileyen bir kumaş türüdür. Akrilik elyaf, yünün görünümüne ve hissine çok benzer. Akrilik hafiftir, sıcak tutar ve yumuşaktır. Bu nedenle yünün kullanıldığı yerlerde muadil elyaf olarak kullanılır. 

Akrilik elyaf üretildikten sonra akrilik ipliğe ardından dokuma veya örme kumaşa dönüşür. Akrilik elyaflar tek başına kullanılabildiği gibi diğer elyaf türleriyle karıştırılması da yaygındır. Akrilik elyaf genellikle yün, kaşmir veya pamuk gibi doğal liflerden daha ucuz olduğundan, bu işlem genelde elbise maliyetini düşürme amacıyla yapılır. Dolayısıyla, reklamlarda pamuklu elbise veya yünlü elbise ifadesinini görürseniz bu elbise sadece pamuk veya yün olmayabilir, % 100 ifadesi yoksa; karışımda başka bir lif vardır. 

Naylon ve polyester gibi, akrilik kumaşlar da hidrofobiktir - yani suyu iterler. Bu durum kumaşta yapısal deformasyona ve kokuya neden olabilecek bakteri üremesine yol açabilir. Aynı zamanda akrilik kumaşın statik elektrik oluşturması ve yapışması da olasıdır. Akrilik kumaşlar yünün aksine yanıcıdır ve söndürülmesi son derece zor olabilirken aksine yün elbisenin tutuşturulması zordur. Bu özelliklerinden dolayı akrilik, giysiler için doğal yün kadar iyi bir malzeme değildir. Genellikle doğal yün lifleriyle karıştırılır, akrilik üreticiler tarafından iyi özellikleri nedeniyle değil, elbise üretim maliyetinden tasarruf amacıyla yünü taklit etmek için kullanılır. 

Akrilik kumaş nerelerde kullanılır 
Akrilik yüne benzeyen özellikleri nedeniyle özellikle kış aylarında kullanılan; kaban, pardösü, mont, kazaklar, fular, botlar, çizme astarı, atkı, bere ve eldivenlerin içeriğinde ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Yüksek ışık ve iklim şartlarına karşı direncin gerektiği yerlerdeki tüm örgü veya dokuma kumaş ürünlerinde kullanım yeri bulmuştur. Kadın veya erkek dış giyim, yer döşemelikleri, ev tekstili ve hacimli oluşundan dolayı özellikle kazaklarda çok kullanılır. Bunlara ek olarak battaniye, döşemelik kumaşlar, halı ve kilim tarzındaki ev ürünlerinde ayrıca rulo fırçalar, peruklar, koruyucu kıyafetler ve yapay saçlarda akrilik elyafa yer verilmektedir. 

Akrilik kumaşların avantajları 
- Sentetikler içerisinde fiziksel olarak yüne en yakın olan iplik cinsidir. 
- Hafif ve sıcak tutan, ışığa ve iklime dayanıklı, bakımı kolay, parlak ve hızlı kuruyan kumaşlardır. 
- Bu kumaş türü tıpkı elyaf yünde olduğu gibi esneme özelliğine sahip, rahat bir yapıdadır. Bu sebeple de ısı tutma yeteneği diğer sentetik kumaşlara nazaran daha yüksektir. 
- Yün yumuşaklığı ve dolgunluğundadır. 
- Yüne benzediğinden şardonlanmaya elverişlidir. 
- Akrilik kumaşlar dayanıklı ve uzun ömürlüdür. 
- Yüne göre daha uygun fiyatlıdır. 
- Keçelenme, aşınma, iz yapmaya, kirlenme ve güvelenmeye karşı dayanıklıdır. 
- Az leke tutar ve temizlenmesi kolaydır. 
- Nemi az çekerler, çabuk kuruyan yapıda olup ıslak zeminlere uygundur. 
- Güneş ışınlarına karşı dayanıklılığı yüksektir. 

Akrilik kumaşların dezavantajları 
- Akrilik, petrol kökenli sentetik bir kumaş türüdür, 
- Alerji riski taşır. 
- Düşük nem alma özelliği vardır, 
- Yanıcı ve ısı ile birlikte eriyebilen bir kumaş türüdür ateşe yaklaştırılmamalıdır. 
- Tüylenme problemi ve kumaşta boncuklanma riski vardır. 
- Sentetik bir malzeme olduğu bilinen akriliğin nefes alma özelliği oldukça düşüktür. 
- Yün elyaf ile görüntü açısından oldukça benzer olan bu kumaş türü; statik elektriklenme ile çabuk yanan bir yapıda olup, oldukça kolay alev almaktadır.  

17 yorum:

akrilik halı nedir diyorsanız sentetik bir halı türü ama doğal halılar çok pahalı yapacak bir şey yok nemli kalmasın iyice kurutun yoksa halı koku yapabiliyor.

Akrilik kumaşın özelliklerini merak edenler genellikle akrilik kumaş nasıldır, akrilik zararları neler, akrilik kumaş özellileri gibi soruların yanıtını merak ediyor. Herkeste akrilik kumaşa kin kusmuş durumda okuduğum kadarıyla yahu kardeşim akriliğin hiç mi iyi özelliği yok hep mi günah keçisi akrilik kumaş, herkesin mutlaka akrilik elbisesi var herkesin evinde akrilik öldük mü biz şimdi tabi hayır. Akrilik ekonomik ve her yere uyum sağlayan bir kumaş çeşidi ve çok yönlü malzeme. İşte akriliğin iyi olan özellikleri:
- kolay kolay leke tutmaz.
- Konforlu ve rahattır.
- Birçok farklı alanlarda kullanılabilir üstünüze elbise ayağınıza halı olur.
- Kullanımı kolaydır ucuzdur eskidi mi at yenisini al ucuz bir şekilde.
- Parlak renkli olması hoş görüntü sağlar.
- Dokusu yumuşaktır.
- Renklere iyi şekilde boyanır renge karşı uyum sağlar.
- Kolay kırışmaz ve ütü gerektirmez.
- Güneşe dayanıklıdır.
- Solma ve yıpranma yapmaz, uzun ömürlüdür.
- Kolay yıkanabilir.
- Şeklini bozmaz, böcek ve güve yemez.

İlk aklıma gelenler bunlar şimdilik.

Akrilik kumaş nedir, özellikleri nelerdir?

Günümüzde ismi çok az bilinse de en çok kullanılan kumaş türlerinden biri akrilik kumaştır. Teknolojinin gelişmesiyle beraber modaya uygun birçok farklı tarzda kumaş türleri piyasaya girerken akrilik kumaş türü değerini yitirmeyen kumaş türüdür. Akrilik kumaş türünün bu kadar kullanışlı ve vazgeçilmez oluşu en çok kıyafetlerde kullanılmasından dolayıdır. Bu kumaştan hazırlanan kıyafetler kırışmaz ve ütü gerektirmemektedir.

bugün halı mağazasında satıcı, abla bu ipek tuşeli halı, ablacım bu da yün tuşeli halı diye halıları açmaya başladı ama baktım halıdaki etikete hepsi akrilik ama dokunuşu yumuşak ve eldeki his çok güzeldi orada akriliğin çok yönlü bir malzeme olduğunu anladım.

50 Pamuk 50 akrilik nedir akrilik elbisenin yarı yarıya akrilik ve pamuk demektir, 50 yün 50 akrilik elbise var 100 akrilik diye bir şey de var

Akrilik battaniye nedir kışın satış patlaması yaşayan battaniye türü, akrilik kumaş hangi mevsimde giyilir sıcak tuttuğu için kışın giyilir, Akrilik battaniye zararları uzun kullanımda var ama kendisi en sıcak tutan battaniye hangisi sorusunun cevabı meret çok terletiyor akrilik kanserojen mıdır sorusunun cevabı burada çok terletirse koku yapıyor, bu söylediklerim akrilik kazak ve akrilik süveter % 100 akrilik elbiseler için geçerli, karışımlarda zarar azalır. bir üründe en fazla akrilik oranı % 50 olmalı bence elbisenin içindeki.

akrilik kumaşın artıları ve eksileri neler yazılması iyi olmuş akrilik halı akrilik kışlık elbise alırken akrilik elbisenin iyi yönleri ve akrilik elbisenin kötü yönlerine göre değerlendirme yapabiliriz.

akrilik terletir ve kışlık elbise yapımında kullanılır akrilik çok sıcak tutar hatta nefes almaz bunaltıcı sıcak olur bu yüzden yüzde 100 akrilik kumaş çok kullanılmaz 50 yün veya 50 pamuk harman yapılır.

Akrilik kumaş ne demek, akrilik elbise özellikleri:

Akrilik kumaş, yüne çok yakın özelliklere sahiptir. Şeklini uzun süre koruma özelliği vardır. Her türden rengi oldukça iyi bir şekilde tutma özelliğine de sahip olan akrilik kumaşlar, güneş ışığına, olumsuz hava şartlarına karşı oldukça dayanıklıdır. Bütün bunlara ek olarak insanı sıcak tutan ve terleten bir yapıya sahip olan bu kumaş aynı zamanda oldukça hafiftir. akrilik halı ve akrilik kazaklar en önemli kullanım alanlarıdır.

Akrilik kumaş fiyatları yüne göre ucuz olması ile üreticiler tercih eder, Akrilik kumaş esnek mi akrilik örmeler esnektir ama akrilik dokumalar ve akrilik halılar esnek değildir, Akrilik kumaş terletir mi çok terletir bu kumaşlar, Akrilik kumaş Esner mi akrilik trikolar esnektir ama akrilik halı esnemez, Akrilik kumaş özellikleri ve akrilik kumaşların özelliği kışlıktır Akrilik kumaş yazlık mı değildir, Akrilik kumaş çeker mi akrilik elbise çekmez, Akrilik kumaş yorumlarım bunlar

akrilik elbiselerin özellikleri nelerdir, akrilik iyi yanları, akrilik kumaş özellikleri nedir, akrilik avantajları nelerdir, akrilik dezavantajları neler, akrilik kötü yanları,

petrol ürünü olması nedeniyle akrilik kumaşların özellikleri nasıldır ve akrilik kazak ne kadar iyidir siz düşünün artık

yünefek kumaş nedir değil yün efekt kumaş olacak o, yün efekt kumaş nedir denilirse akrilik kumaşlar yün efekti verilmiş kumaşlardır.

% 50 Pamuk % 50 Akrilik karışımlı triko kazak aldım, akrilik süveter gibi şeylerin naylon olduğunu yeni öğrendim evet akrilik ip naylon mu? naylonlu olduğunu yeni öğrendim.

yün kumaş ham petrolden elde edilir mi sorusunun cevabı hayır olur, ama akrilik yüne benzer ve petrolden elde edilir

bir mağazadan almıştım bilinen ve ucuz bir yer, akrilik kazaktı. O kazağı her giydiğimde buram buram ter kokuyorum teri dışarı vermiyor hava almıyordu ve leş gibi de kokuyorum akrilik kazak giydiğimde

akrilik yüne en yakın kumaştır güya ama alakası yok, görünüşü güzel bir şey, ama hava almaz, sıcak tutmaz, çok çabuk tüylenir, oldukça kalitesiz bir malzeme bence