Tekstil ve Moda

Elbise Çeşitlerine Göre Yıkama ve Bakım Önerileri

Tiplerine göre yıkamak elbiselerin ömrünü uzatır. 
Ürün Cinslerine / Kumaş Türlerine Göre Genel Bakım Önerileri: 
Giysilerinizi / ürünlerinizi ateşten ve ısıtıcılardan uzak tutunuz, doğal ya da yapay ürünler özellikleri gereği ısı ile şeklini kaybeden, kolay alev alan ya da kolay eriyen maddelerdir. 

Dış Giyim: 
- Vaks kaplamalı pamuklu ürünlerin temizliği için, lekeyi soğuk nemli sünger ile temizleyip kurumaya bırakınız. Kuru Temizleme ya da kimyasal deterjan kullanmayınız, sıkça kirlenen bölümlere leke itici solüsyonlar kullanabilirsiniz, ancak bu solüsyonların ürüne ve diğer ürünlere zarar vermediğinden emin olunuz. 
- Dikiş, tasarım ve performans özellikleri gereği bu tür ürünlerin temizliği, bakım etiketlerinde belirtildiği gibi uygulanmalıdır, aksi durumlar ürününüzün deforme olmasına sebebiyet verebilecektir. 

Denim: 
- Denim / kot ürünler indigo boyarmadde ile renklendirilmiş ürünlerdir. Bu kumaşların doğal özellikleri gereği yıkandıkça ve kullandıkça renkte açılma yapabilir, kullanım esnasında sürtünmeye maruz kalan ürünlere (örneğin iç çamaşırlara) ve birlikte yıkanan açık renkli diğer ürünlere boya verebilir. 
- Denim ürünleri ayrı olarak veya benzer renkler ile tersinden yıkayınız. 

Deniz Kıyafetleri: 
- Mayo, bikini veya deniz şortu olarak kullanılan deniz kıyafetleri güneş kreminden ve klorlu sudan solabilir, bu sebeple kullanımdan hemen sonra soğuk suyla durulayarak direkt güneş ışığından uzak kurutunuz. 

Ütülenmeyen Giysiler / Ürünler: 
- Kendinden buruşuk (krinkle) özelliğe sahip giysi / ürünlerimizi, yıkama sonrası nemli iken sıkıca bükerek düğümleyiniz ve kuruduğunda düğümü ve bükümü açarak asarak havalandırın, bu tür ürünleri ütülemeyiniz. 
Gofre özelliğine sahip giysilerinizi / ürünlerinizi ütülemeyiniz. 

Yünlü Giysiler / Ürünler: 
- Ürün bakım etiketinde makinede yıkanabilir olarak tavsiye edilen ürünlere makinede hassas yıkama uygulayınız. 
- Diğer yünlü kıyafetlerinizi elde düşük sıcaklıktaki suda hassas bir şekilde çitilemeden yıkayıp durulayınız ve kesinlikle santrifüj esaslı bir kurutucuda kurutmayınız. 
- Yüksek sıcaklıklarda yıkamak ya da santrifüj esaslı kurutucularda kurutmak yünlü ürünlerin çekmesine sebebiyet verecektir. 
- Yünlü giysiler elyaf yapısı gereği yüzeylerinde bulunan pulcuklardan ötürü zamanla ve kullanıldıkça sürtünmeye maruz kalmaları nedeniyle boncuklanabilirler. 
- Yünlü kıyafetlerinizi mümkün olduğunca düşük sıcaklıkta ütüleyiniz, bu konuda bakım etiketlerinde belirtilen ütüleme sıcaklıklarının üzerinde ütülememeye dikkat ediniz. 

Triko Giysiler / Ürünler: 
Triko giysileriniz düşük sıcaklıkta yıkayınız ve ütülemenin ürün cinsine göre tek nokta veya iki nokta ütü derecesini geçmemesine dikkat ediniz. Bu doğrultuda bakım etiketlerinde belirtilen tavsiyelere bağlı kalınız. 
- Triko giysiler yapıları gereği asarak kurutulduklarında boyutlarında bozulmalar, sarkmalar olabilir. Bu sebeple ürün cinsine göre sererek kurutmaya özen gösteriniz. 

Sentetik Esaslı Giysiler / Ürünler: 
- Sentetik kumaşlardan üretilmiş giysi / ürünler ısıya karşı oldukça duyarlıdırlar, ılık suda yıkanmalı ve düşük sıcaklıklarda buharsız ütülenmelidirler. 
- Elyaf yapıları gereği kolayca eriyebilen ürünlerdir. Bu sebeple soba ve kalorifer gibi ısıtıcılara yakın kurutmayınız. 

3 yorum:

bütün elbiselerimi aynı anda atıyordum makineye olaya bak. şimdi gidem de tek tek etiketlere bakayım

elbise türlerine nasıl yıkama yapmalıyız, ürün tiplerine göre elbiselerde bakım, elbise çeşitlerine göre bakım,

Kumaş türlerine göre yıkama sıcaklığı ile ilgili olarak elbisedeki etiketler temel başvuru kaynağı olmalıdır. Kumaş türüne göre yıkama sıcaklığı bilinmezse elbise çekme ve renk atma problemleri ile karşılaşma ihtimali artar