Tekstil ve Moda

Ton Nedir, Renk Tonu Ne Demek

Ton çubuğu. 
Ton ya da renk tonu (Alm. Schattierung, Farbton, Fr. tonalité, tonalité chromatique, variation de nuance, İng. color tone; tone), bir rengin beyaz ya da siyah karıştırılarak elde edilen daha güçlü ya da zayıf bir çeşidi ya da başka renklerle karıştırılarak elde edilen çeşitlemesine denir. Ton, altı ana rengin birbirleriyle karışması sonucu ortaya çıkan yeni renklerdir. 

Rengin parlaklık derecesine ton denir. Bir renge kademeli olarak eklenen beyaz ya da siyah renk ile o rengin ton çubuğu elde edilir. Bir renge katılan siyah ya da beyazın miktarı ile o rengin birçok farklı tonu oluşturulabilir. Renkler; kırmızı, mavi, sarı, beyaz ve siyah renklerinin birbirleriyle karışması sonucu ortaya çıkan yeni renklerdir. Bu renkler sonsuz sayıda olabilir ancak gözümüz belli bir noktadan sonra renkler arasındaki ton farkını ayırt edemez. 

Renkte ton, bir uyaranın kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor olarak tanımlanan uyaranlara benzer veya onlardan farklı olarak tanımlanabilme derecesidir. Ton, rengi oluşturan ışığın tayftaki yerine bir başka deyişle baskın dalga boyuna bağlı bir niteliktir. Günlük dilde açık kırmızı, macenta, karanfil pembesi, zeytin yeşili gibi terimler ana rengin tonuyla ilgilidir. 

Tonun Görsel Fonksiyonları 
- Ton renklerden doğar. 
- Ton, renkler arasındaki geçişlerdir. 
- Ton ışıktan etkilenir. 
- Ton çeşitliliği sağlar. 
- Ton, özel renkler oluşturur. 
- Ton, derinlik katar. 
- Ton üslup oluşturabilir. 
- Ton izleyiciyi etkiler. 
- Ton araştırmayı işaret eder. 
- Ton görsel tadı artırır. 
- Ton ustalığa işaret eder. 
- Ton tasarımı zenginleştirir. 
- Ton ritmik etkiyi artırır. 
- Ton ile hacim kazandırılabilir. 
- Ton uzaklık yakınlık etkisi yapılabilir. (Sıcak renkli cisimler yakında, soğuk renkli cisimler uzakta, koyu tonlu cisimler yakında, açık tonlu cisimler uzakta, parlak cisimler yakında, mat cisimler uzakta görünür. 

Valör, Ton ve Kroma Arasındaki Fark 
Valörde bir rengin siyah ya da beyazla olan ilişkisi söz konusu iken, tonda ise bir rengin başka bir renkle olan ilişkisi söz konusudur. Kroma ise değeri, bir rengin matlık, parlaklık şiddetini (gücünü) belirler. 

2 yorum:

sanat çalışmalarında resimde ton konusu mutlaka açılır.

Özel tonlar, halk arasında benzetme yapılan renklere birkaç örnek; Vişneçürüğü, Narçiçeği, Çingene pembesi, Fuşya, Oranj, Çivit mavisi, Fıstık yeşili, Turkuaz vb.