Ton çubuğu. |
Rengin parlaklık derecesine ton denir. Bir renge kademeli olarak eklenen beyaz ya da siyah renk ile o rengin ton çubuğu elde edilir. Bir renge katılan siyah ya da beyazın miktarı ile o rengin birçok farklı tonu oluşturulabilir. Renkler; kırmızı, mavi, sarı, beyaz ve siyah renklerinin birbirleriyle karışması sonucu ortaya çıkan yeni renklerdir. Bu renkler sonsuz sayıda olabilir ancak gözümüz belli bir noktadan sonra renkler arasındaki ton farkını ayırt edemez.
Renkte ton, bir uyaranın kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor olarak tanımlanan uyaranlara benzer veya onlardan farklı olarak tanımlanabilme derecesidir. Ton, rengi oluşturan ışığın tayftaki yerine bir başka deyişle baskın dalga boyuna bağlı bir niteliktir. Günlük dilde açık kırmızı, macenta, karanfil pembesi, zeytin yeşili gibi terimler ana rengin tonuyla ilgilidir.
Tonun Görsel Fonksiyonları
- Ton renklerden doğar.
- Ton, renkler arasındaki geçişlerdir.
- Ton ışıktan etkilenir.
- Ton çeşitliliği sağlar.
- Ton, özel renkler oluşturur.
- Ton, derinlik katar.
- Ton üslup oluşturabilir.
- Ton izleyiciyi etkiler.
- Ton araştırmayı işaret eder.
- Ton görsel tadı artırır.
- Ton ustalığa işaret eder.
- Ton tasarımı zenginleştirir.
- Ton ritmik etkiyi artırır.
- Ton ile hacim kazandırılabilir.
- Ton uzaklık yakınlık etkisi yapılabilir. (Sıcak renkli cisimler yakında, soğuk renkli cisimler uzakta, koyu tonlu cisimler yakında, açık tonlu cisimler uzakta, parlak cisimler yakında, mat cisimler uzakta görünür.
Valör, Ton ve Kroma Arasındaki Fark
2 yorum:
sanat çalışmalarında resimde ton konusu mutlaka açılır.
Özel tonlar, halk arasında benzetme yapılan renklere birkaç örnek; Vişneçürüğü, Narçiçeği, Çingene pembesi, Fuşya, Oranj, Çivit mavisi, Fıstık yeşili, Turkuaz vb.
Yorum Gönder