Tekstil ve Moda

Rustik Nedir, Rustik Dekorasyon Tarzı Ne Demek

Rustik stil gelinlik. 
Rustik (rustic), kelimesinin TDK'ye göre anlamı, köy evi veya köy görünüşü veren, kırsal şeklindedir. Ayrıca rustic terimi pencere üstlerine takılan ahşap korniş anlamında kullanılmaktadır. Dekorasyon söz konusu olduğunda ismini duyabileceğiniz rustik kelimesi oldukça geniş bir tasarım stilini belirtir. En temel anlamıyla rustik, doğal, eskitilmiş ya da nostaljik çizgileri barındıran mobilyalara verilen genel bir isim olarak tanımlanabilir. 

Aslında rustik moda kavramı oldukça geniştir, ancak birçok farklı tasarım stilini içine alabilir. Rustik, en temel tanımında doğal, pürüzlü, eski görünümlü ve gündelik bir tasarımı içine alır. Bu nedenle rustik olabilecek birçok stil vardır, her biri diğerinden büyük ölçüde farklıdır. Bazıları orman evi tarzı, etnik, kır evi (country) veya geleneksel olarak rustik olarak düşünebileceğiniz tasarımları içine alır. 
Ev dekorasyonunda kullanılan rustik tarzda perdeler. 
Dekorasyonda rustik tarz ise; doğada bulunan her malzemeyi, doğaya zarar vermeden alıp, eviniz için kullanılır hale dönüştürebilmektir. Bu tarz evlerin zeminleri gibi tavanları da ahşap döşemeden yapılmaktadır. Rustik tarzı olabildiğinde toprak ve pastel tonlara yer verir. 

Rustik Tarzında Ev Dekorasyonları 
Rustik dekorasyon modelinde sık sık saf ağaç kullanımı göze çarpmaktadır. Doğal bir görüntü elde etmek için genellikle işlenmemiş doğal ağaçlar tercih edilir. Bu modeller özellikle salonda sık sık kullanılır. Günümüzde rustik perde, rustik avize, rustik korniş ve rustik ampul gibi ürünlerde bu akımın etkisinin görebiliriz. 

Genel olarak doğallığı vurgulayan rustik dekorasyon, evlerde ferah bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur. Dekorasyonda rustik detaylar kullanmak isteyen kişiler genellikle ahşaptan üretilen mobilyaları tercih eder. Ahşap, doğayı çağrıştıran bir malzeme olduğu için rustik dekorasyonun temel yapıtaşları arasında yer alır. Ahşabın yanı sıra taş ya da kumaş mobilyalar da rustik dekorasyonun temelini oluşturan malzemeler arasında yer alır. Rustik tasarım, özünde organik unsurların en doğal halleriyle kullanılmasından oluşur. Genellikle doğal dokulara sahip olan mobilyalarla elde edilen rustik tasarım, avangart bir görünümden oldukça uzaktır. Minimal, sade ve doğal bir görünüme sahip olan rustik dekorasyon, evlerde rahatlatıcı bir ambiyans yakalanmasını temel olarak alır. Dresuardan bazalara, koltuk takımlarından yemek odalarına kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan rustik dekorasyonu evlerinize getirebilir, ilk bakıştan itibaren dikkatleri üzerinde toplayan dekoratif detaylar yakalamaya başlayabilirsiniz. 

2 yorum:

rustik tarz veya rustik stil nesneler evinize değişik bir görünüm katar ama fazlası sıkıcı bence

Rustik kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. İngilizcesi rustic demektir