|
Sentetik kumaşlar. |
Sentetik Kumaş Türleri, Sentetik Kumaşların İsimleri ve Özellikleri
1. Naylon
Naylon en çok kullanılan sentetik kumaşlardan biridir; DuPont tarafından ipeğin yerini almak üzere üretildiğinden beri; giyim, endüstriyel,
döşemelik, otomobil, inşaat vb. tüm sektörlerde kullanımında benzeri görülmemiş bir büyüme kaydetmiştir. Naylon kumaşlar, mukavemet, dayanıklılık gibi nitelikleri nedeniyle tercih edilir. Ayrıca naylon elbiseler; aşınma, esneklik, çabuk kuruyan, su geçirmezlik vb. özelliklere sahiptir.
2. Polyester
Polyester, DuPont şirketinin bir başka keşfidir. Günümüzde dünyanın en popüler giyim kumaşıdır. Polyester kumaşın dayanıklılığı ve gücü ile birlikte maliyet etkinliği ve kolay bakımı, onu çoğu
hızlı moda etiketli ürünler için seçilen kumaş haline getirir.
3. Akrilik
Akrilik kumaş, yün kumaşa çok benzeyen, sentetik bir kumaştır. Bu nedenle yün yerine ucuz bir alternatif olarak üretimi yapılır.
Akrilik ipliklerin maliyeti daha düşüktür ve yün fiyatının çok altında olmasına rağmen yünlüler aynı derecede sıcak ve yumuşak akrilik giysiler satın alabilirsiniz. Aslında satın aldığınız birçok yünlü giysi akrilikten yapılmış olabilir. Yumuşaklık ve görünüm olarak yüne çok benzediği için bilgisiz kişi kolaylıkla aldanabilir.
4. Spandeks
Spandeks (spandex), esnekliğe sahip poliüretandan yapılmış sentetik kumaştır; spandex için alternatif bir isim elastan'dır. Orijinal uzunluğunun % 400'üne kadar uzayabilir ve aynı durumda geri yaylanabilir. Hafiftir ve vücuttaki nemi dışarı atabilir. Bu kumaş, spor kıyafetleri, egzersiz kıyafetleri, vücuda oturan giysiler, mayolar vb. gibi esneklik gerektiren giysiler için en popüler seçimdir. Günümüzde
kot pantolonlar gibi günlük kıyafetlerin çoğu, kumaşına eklenen küçük oranlarda spandeks elyafına sahiptir.
5. Olefin
Olefin elyaf, polipropilen veya polietilen gibi bir poliolefinden yapılan sentetik bir elyaftır. Çok fazla giyim eşyası olarak kullanılmayan bir kumaştır ancak ev döşemesinde, ip yapımında vb. yaygın olarak kullanılmaktadır. Üretim süreci bu kadar ve geri dönüştürülebilir olduğu için sentetik kumaşlar arasında en çevreci kumaşlardan biridir. Güçlü, hafif, dayanıklıdır.
6. Sentetik kürk, sentetik deri
Sentetik kürk/deri ve sentetik süet, pahalı gerçek deri ve süetin yerini almak üzere üretilir ve çoğu kürk/deri/süet görünümüne sahiptir. Sentetik süet, süet deriye benzer. Deri/süet veya
kürkten çok daha ucuza çanta, ayakkabı, kemer vb. aksesuarların yanı sıra pantolon, ceket gibi kıyafetleri yapmak için yaygın olarak kullanılırlar.
Sentetik deri, poliüretan gibi bir yüzeye sahiptir ve örgü veya dokuma bir taban arkalığa sahiptir. Sentetik süet, naylon/polyester karışımlı iplikten yapılır ve daha sonra kumaş, süet görünümü elde etmek için fırçalanır.
7. Neopren
Neopren, giyim endüstrisinde kullanılan su geçirmez bir sentetik kauçuktur.
Neopren (polikloropren) 1930 yılında DuPont firması tarafından doğal kauçuğa alternatif olarak icat edilmiştir. Doğal lateks içermeyen yapay kauçuk neopren kumaşlar;, çok güçlüdür, su geçirmez, solventlere, yağlara, hava koşullarına ve aşınmadan kaynaklanan hasarlara karşı dayanıklıdır. Çantalar, dizüstü bilgisayar kılıfları, tüplü dalış kıyafetleri ve spor kıyafetleri üretiminde için kullanılır.
8. Polar
Polar, polyester elyaflardan yapılmış iki taraflı havlı/tüylü bir kumaştır. Mikropolar çok hafif ve yumuşak bir sentetik örgü kumaştır.
Polar kumaş, yüne yakın yalıtım kapasitesine sahiptir. Aslında yünden daha sıcak ve hafiftir. İlk olarak Maiden Mills USA tarafından yapılmış ve Polartec ve Polar Fleece ticari marka isimleri altında pazarlanmıştır.
9. Mikrofiber
Mikrofiber, akrilik, polyester ve naylon gibi ultra ince ipliklerden yapılan sentetik bir liftir. Mikrofiber, doğal elyafların en incesi olan ipek elyafının 20'de 1'i çapıdır. Giysi ve
döşeme yapmak için kullanılır ve temizlik bezi olarak çok ünlüdür.
10. Asetat
Eğrilmiş selüloz filamentlerinden yapılmış, giysi yapımında çok kullanılan yumuşak ve parlak bir kumaştır.
|
Sentetik kumaşlar, insan eliyle elde edilen, kimyasal hammaddelere sahip kumaş türleridir. |
Bazı Ünlü Markalı Sentetik Kumaş Türleri
11. Likra®
Lycra®, spandex kumaş türünün çok esnek bir çeşidi olup Invista'nın tescilli ticari markasıdır.
12. Gore-Tex®
Gore-Tex Kumaş, en önemli su geçirmez kumaşlardan biridir. W. L. Gore & Associates, Inc. tarafından tescillenmiştir. Üzerinde, su geçirmez ancak nefes alabilir kılan
politetrafloroetilenden (PTFE-Teflon) yapılmış özel bir kaplama vardır.
13. Tactel®
TACTEL®, giysi yapmak için geliştirilmiş
krinkıl görünümlü kaplamalı, çok hafif ve yumuşak bir Naylon kumaş formudur. Üstün güçlülük, dayanıklılık ve kolay bakım diğer avantajlarıdır.
14. Kevlar
Kurşun geçirmez giysiler yapmak için kumaş arıyorsanız Kevlar'dan ilk akla gelen kumaşlardan biridir. Tüm sentetik elyafların en güçlülerinden biridir. Aynı kalınlıktaki çelikten 5 kat daha güçlü olduğu söyleniyor. 1971 yılında DuPont firması tarafından geliştirilmiştir.
15. Artic Fleece®
Artic Fleece, Menra Mills tarafından geliştirilmiş üstün bir
polar kumaştır. Hafif, ısı yalıtkan, nefes alabilir, aşınmaya dayanıklı, yıkanması kolay ve çabuk kuruma özelliklerine sahip ve aktif dış giyimde yaygın olarak kullanılır.
16. Polartek
Polartech, Maiden Mills USA tarafından geri dönüştürülmüş plastik şişelerden yapılan biyolojik olarak parçalanabilen polyester kumaşın ticari markasıdır.
17. Dacron® ve Terelyne
Dacron, Dupont tarafından üretilen polyester malzemenin tescilli adıdır. ABD'de Dacron® [DuPont] ile birlikte Terylene [ICI], ticari olarak pazarlanan ilk polyester elyaflardır. Güçlü, hipoalerjenik, emici olmayan ve küflenmeye karşı dayanıklı, esnemeye, kimyasal ağartıcılar ve aşınma ile bozulmaya karşı yüksek dirençli kumaşlardır.
18. Coolmax®
Coolmax, Invista tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir polyester kumaşın markasıdır. Nem emici, çabuk kuruyan ve rahatlık bu kumaşların giyim endüstrisine getirdiği özelliklerdir. Nemi dış ortamdan uzaklaştırmak için tasarlanmıştır, vücut, kullanıcıların performanslarını farklı seviyelerde optimize etmelerine yardımcı olmak için serin ve kuru tutmaya yardımcı olur.
19. Cordura®
Cordura, günümüzün en sert kumaşlarından biridir. Mukavemeti, dayanıklılığı ve suya dayanıklı, aşınmaya dayanıklı özelliklerinden dolayı dış giyim ve askeri giyim yapımında kullanılır. Yüksek mukavemetli hava jetli
tekstüre naylon 6,6 filament ipliklerden yapılmıştır. Doğal liflerle de karıştırılabilir. Tescilli marka adı INVISTA'nın mülkiyetindedir.
20. Darlexx®
Bu, Shawmut Corporation'a ait rüzgar geçirmez, su geçirmez ve nefes alabilir niteliklere sahip yüksek gerilebilirliğe sahip bir kumaşın tescilli markasıdır.
21. Nomex®
Nomeks, itfaiyeci giysileri,
astronot kıyafetleri, yarış arabası sürücüleri ve ısı ve ateşle temasın olduğu petrokimya endüstrisine uygun giysiler yapmak için kullanılan ısıya dayanıklı bir kumaştır. Kumaşın yanıcılık seviyesi düşüktür ve diğer sentetik kumaşlar gibi erimez veya damlamaz ve çok güçlü ve dayanıklıdır.
22. Suplex®
INVISTA tarafından üretilen, ekstra aşınma önleyici, nefes alabilen, şekli tutan, yırtılma önleyici, su geçirmez, hızlı kuruyan, rengi koruyan ve UV koruyucu olabilen ekstra özelliklere sahip pamuk hissi veren % 100 naylon bir kumaştır.
23. DrySport®
InSport'un bisiklet formaları gibi spor giyim üretiminde kullanılan bir kumaş için tescilli ticari markasıdır. Bir tarafı
naylon diğer tarafı Polyester-Spandex karışımı ile çift yüzlüdür. Nem emici özelliği, nemi ciltten uzaklaştırarak vücudun her zaman rahat etmesini sağlar.
24. Toughtek®
Harrison Technologies'e ait aşınmaya dayanıklı kavrama kumaşının marka adıdır. Islak, kuru, sıcak ve soğuk koşullarda kaymaz.
25. Solarmax®
Ekstra ultraviyole direnci nedeniyle her zaman güneşte olan bayrak ve afiş yapımında kullanılan kumaştır. % 100 Naylon kumaştır.
26 Schoeller® – keprotec
Sert Kevlar® elyafından yapılmış koruyucu giysiler yapmak için kullanılan, yırtılmaya ve aşınmaya karşı oldukça dayanıklı bir kumaş grubu. Schoeller Textil AG, İsviçre'ye aittir ve orijinal olarak motosiklet yarışları için yapılmıştır. Schoeller®-stretch light, Schoeller®-prestige gibi yüksek performansa sahip diğer ticari markalı kumaşlara sahiptirler.
27. Rhinotek®
Harrison Technologies tarafından patentli bir Kopolimer formülasyonu ile kaplanmış, yüksek oranda aşınmaya dayanıklı suya dayanıklı kumaşları ifade eder.
28. Nano Care
Nan-Text tekstillerinden bir dizi leke tutmaz kumaştır. Kumaş, dökülmelere ve lekelere karşı direnci artırmak için nanoteknolojiyi kullanan Nanotex adlı özel bir tekstil apre ile kaplanmıştır.
29. Lurex®
Lurex, bir iplik türünün tescilli ticari markasıdır. İki plastik film arasına sıkıştırılmış ince bir alüminyum şeritten yapılmış bir ipliktir. Metalik parlaklık,
lurex iplikle yapılan kumaşların öne çıkan özelliğidir. Bu kumaşla yapılan kumaşların en iyi yanı metalik parlaklığının solmaması veya kararmaması. Giysilerinize kalıcı ve lüks bir parlaklık kazandırmak için artık altın veya gümüş kullanmaya gerek kalmaz ve çok daha ucuza mal edilir.
2 yorum:
ismini dahi bilmediğimiz ne kadar çok yapay kumaş varmış şaşırttı
Sentetik kumaş çeşitleri nelerdir hep hakkında bilgi sahibi olmak isteyeceğim bir konu çünkü tenimize temas eden her şey önemlidir.
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.